КОСОВО И МЕТОХИЈА

Вести са окупираног Косова и Метохије


03.01.2012.

Хоџај: Тражићемо канцеларију за везе са Србијом

Enver Hodzaj

Енвер Хоџај

 03. 01. 2013. 00:12х | Бета

Самозвани министар иностраних послова самопрокламованог Косова Енвер Хоџај најавио је да ће премијер Хашим Тачи на састанку са премијером Србије, Ивицом Дачићем 17. јануара затражити формирање канцеларија за везе у Приштини, односно Београду, и да „представници две државе имају дипломатски имунитет„.

У изјави за програм на албанском језику немачког радија Дојче Веле, Хоџај је рекао да се ради и на томе да Косово има свог амбасадора у Србији.

„Ми интензивно радимо да Косово има свог амбасадора у Србији и да канцеларија за везу Косова у Србији буде канцеларија за везе Републике Косово. То ће бити званични назив, ми очекујемо да и Србија пошаље свог представника на Косово“, рекао је Хоџај.

Двојица премијера су се на последњем сусрету у Бриселу сагласила да обе стране у оквиру представништва Европске уније у Приштини и Београду имају по једног свог представника за везу, али се, по речима премијера Дачића, нису договорили о отварању канцеларије за везе.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/281785/Hodzaj-Trazicemo-kancelariju-za-veze-sa-Srbijom

***

ФБ Светосавски националисти Косова и Метохије:

„Ранише ме људи у срце, и место крви потекоше сузе. Нежна небеса, ево вам казујем своју тајну: место крви у срцу имам сузе. У томе је мој живот, у томе моја тајна. Зато плачем за све тужне, за све недужне, за све понижене, за све увређене, за све гладне, за све беспризорне, за све уцвељене, за све намучене, за све ојађене“-  Ава Јустин Ћелијски.

***

Руси само са визама на Косово

03. 01. 2013. 06:04х | Бета

На граничним прелазима самопрокламоване државе Косово почела је примена одлуке Владе Косова о увођењу виза за држављане 87 земаља света.

Хоће већу безбедност на Косову

Међу земљама чији држављани морају имати улазне визе Косова су Русија, Кина, Индија.

Међутим, режим виза не важи за држављане пет землаја ЕУ које нису признале Косово – Шпанија, Грачка, Кипар, Румунија и Словачка.

Портпарол Министарства иностраних послова Косова, Артан Бехрами каже да ће примена те одлуке од почетка ове године, допринети повећању безбедности на Косову.

„Са аспекта унутрашње сигурности, увођење и спровођење режима виза је мера предудпређења јер се преко система виза могу идентификовати опасни елементи и онемогућити им се улазак у земљу„, казао је Бехрами за Радио-телевизију Косова.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/281807/Rusi-samo-sa-vizama-na-Kosovo

02.01.2012

***

Уклоњена блокада у Зубином Потоку

02. 01. 2013. 20:12х | Срна

Фото архива

Са магистралног пута Рибариће-Приштина у Зубином Потоку у среду су уклоњене блокаде које су поставили привредници са севера Косова незадовољни договором о интегрисаном управљању прелазима.

Тешка механизација, камиони и комби возила који су од недеље, 30. децембра, били препречени преко обе коловозне траке, данас касно послеподне су уклоњени, чиме је нормализован саобраћај.

Привредници су блокадом у Зубином Потоку желели да спрече долазак косовске пограничне полиције и цариника на прелаз Брњак, јављају београдски медији.

И поред блокаде која је била делимична, јер су путничка и возила Еулекса и Кфора пропуштана, од понедељка, 31. децембра, несметано функционише интегрисани прелаз Брњак на који су тада стигли припадници МУП-а Србије.

Контролу саобраћаја на овом прелазу обављају, осим припадника МУП-а, Еулекс и косовска погранична полиција, а на прелазу су присутни и царински службеници.

Осим Брњака, на северу Косова према интегрисаном режиму управљања функционише и прелаз Јариње, који се налази у близини Рашке, на путу према Лепосавићу. Према интегрисаном систему управљања раде и прелази Мердаре код Куршумлије и Кончуљ код Бујановца.

 

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/281779/Uklonjena-blokada-u-Zubinom-Potoku

 

 

Категорије:КОСОВО И МЕТОХИЈА