БАРИКАДЕ

Вести са КосМета: ПРЕДСЕДНИЦИ ОПШТИНА ОЧЕКУЈУ ГАРАНЦИЈУ МИРА У ПОКРАЈИНИ И УСВАЈАЊЕ ПЛАТФОРМЕ КОЈА ЋЕ ГАРАНТОВАТИ СИГУРНОСТ ЗА СРБЕ


31.12.2012.

ЈОШ ДВА ГРАНИЧНА ПРЕЛАЗА (!) БРЊАК И КОНЧУЉ, Србије са њеном покрајином Косово и Метохија почели су да функционишу јутрос у осам часова. Јајага и Тачи су наравно поздравили ЗАОКРУЖИВАЊЕ права квазидржаве Косово на целој територији АП Косово и Метохија, у чему су им помогли домаћи издајници који су своје потписе ставили на документ о примени ИБМ! У вестима агенција се наглашава да нигде није истакнут ниједан државни симбол квазидржаве Косово, као да је то битно кад је оно што је за Тачија важно – потписана и спроводи се споразум – ГРАНИЦА – ЗНАЧИ ОДРЕКЛИ СЕ СРБСКИ ПОЛИТИЧАРИ ДЕЛА ТЕРИТОРИЈЕ СРБИЈЕ И ЗВАНИЧНО!

13:52 Танјуг: Брњак и Кончуљ од данас интегрисани прелази

На административним прелазима између Косова и централне Србије на Брњаку у општини Зубин Поток и Кончуљу код Бујановца данас је почела примена споразума о интегрисаном управљању прелазима (ИБМ).

На административни прелаз Брњак, јутрос су стигли припадници МУП-а Србије чиме је почело интегрисано управљање овим прелазом који се налази на магистралном путу Рибариће – Зубин Поток. На прелазу се, како јавља Танјугов дописник са лица места, налазе и војници КФора, припадници Еулекса, косовске пограничне полиције и царине, а саобраћај се обавља без већег задржавања.
На самом прелазу, осим саобраћајних знакова, нису истакнута никаква државна обележја. Косовски цариници због блокаде магистралног пута Приштина – Рибариће у Зубином Потоку стигли су на овај прелаз на крајњем северу Косова хеликоптером.
За разлику од интегрисаног прелаза Јариње, прелаз Брњак се не налази на територији централне Србије, већ на косовској страни, а на педесет метара од прелаза КФор има своју базу.

На интегрисаном административном прелазу Кончуљ код Бујановца јутрос су, без истицања националних симбола, почела да се примењују нова правила преласка административне линије, према бриселском протоколу, потврђено је Танјугу у Полицијској управи у Врању.

Нови прелаз Кончуљ, удаљен 2.800 метара од досадашњег, са целокупном инФраструктуром за рад служби почео је да Функционише јутрос у осам часова. Пуштање у рад је протекло у складу са договором који је постигнут на преговорима у Бриселу„, рекао је Танјугу начелник полицијске управе у Врању Слађан Велиновић.
Он је додао да су знак за почетак рада дали припадници Еулекса.
Начелник је рекао да су на прелазу, поред цариника и полицајаца, све друге службе потребне за контролу робе и путника са југа и југозапада Србије.

Административним прелазом Кончуљ у централној Србији, односно Бела Земља са косовске стране, месечно просечно прође између 10.000 и 15.000 путнички и теретних возила , а у летњем периоду и до 20.000. До сада су путници, који из централне Србије улазе на Косово плаћали 20 евра за осигурање возила које им је важило недељу дана.
Отварањем новог административног пункта Кончуљ код места „Еминова чесма“ од данас престаје потреба заустављања и контроле возила на досадашњем пункту који се налазио у селу Кончуљ.

********

13:20 извор вести коју објављујемо ФБР уређену је Мондо.рс

Јахјагин потпарол објавио је данас да је она „позитивно одговорила“ на инцијативу Томислава Николића за сусрет и изјавила да „сусрети политичких лидера две државе доприносе европској агенди о добросуседским односима и за решавање отворених питања путем дијалога и споразума“. Она је предложила ЕУ лидерима да организују и посредују првом састанку између „председнице Републике Косово и председника Републике Србије и тај би се сусрет одржао након следећег сусрета премијера Косова и Србије“!!!

У изјави се истиче да Јахјага сматра да је дијалог једина алтернатива за проналажење европских решења за остваривање споразума у функцији пуне нормализације односа „између две суверене и независне државе“.

********

11:00 ТВ Мост: ПРЕДСЕДНИЦИ ОПШТИНА: ДА САЧУВАМО МИР И СЛОГУ

Председници Општина Зубин Поток и Звечан Славиша Ристић и Драгиша Миловић, изразили су очекивање да ће „година која долази бити боља од претходних и да ће Платформа о Косову, коју је најавио председник Томислав Николић, бити усвојена у Скупштини„.
predsednici_optina__velika_copy2
Славиша Ристић је, гостујући у нашем Јутарњем програму рекао, „да очекује да неће бити границе између Косова и Србије и да ће све остати на нивоу прелаза“.
„Надамо се да ће 2013. година бити боља у сваком погледу, да ће после усвајања Платформе уследити и доношење Уставног закона који ће гарантовати широку аутономију за читаво Косово и Метохију и да ће бити решен статус севера Покрајине“, рекао је Ристић и изразио наду да ће, као челни човек Општине бити у прилици да решава витални животне проблеме грађана Ибарског Колашина као што су инфраструктура, запошљавање и друго“.
Председник Опшштине Звечан Драгиша Миловић подсетио је да је година почела и да се завршава са барикада на северу Косова и Метохије.
Он је изразио очекивање да ће бити више улагања од стране Канцеларије за Косово и Метохију, да ће за младе људи бити више посла, да ће бити завршени важни инфраструктурни објекти, водовод, улице…
„Предуслов за то је да сачувамо мир и оно што нас очекује је наставак дијалога представника Србије, Приштине и међународне заједнице о питању севера Покрајине“.
Он је оценио да није добро што ће се отворити питање севера а да Платформа још није усвојена.
„Очекује нас пуно искушења, рекао је Миловић и грађанима уз новогодишњу честитку поручио да треба да сачувамо мир, да будемо сложни и јединствени као и до сада“.

 

10:00 ТВ Мост: Р. НЕДЕЉКОВИЋ: ТЕШКА ГОДИНА ЗА НАМА

Начелник Косовскомитровачког Округа Раденко Недељковић оценио је да су „годину на измаку обележила условљавања и притисци, не само када су у питању Срби и остали неалбанци, већ и када је у питању и званични Београд“…
Раденко Недељковић
Недељковић је, за нашу телевизију додао да „да су притисци долазили према Београду и према Србима који су барикадама покушавали да ставе до знања да не желе интеграцију у косовски систем“.
„Годину за нама обележила је и примена Споразума, без обзира што смо у више наврата, усмено, писмено и преко средстава информисања послали јасну поруку да су то штетни споразуми и да су они на уштрб српске заједнице“, рекао је Недељковић и додао да „Београд сматра да то мора да се реализује због економског развоја и просперитета централног дела Србије и због уласка у ЕУ“.
Он је изразио уверење да ће и „у години која долази бити условљавања и уцена „и подсетио да је то рекао и председник Србије“.
„Очекујем да ће руководство државе подвући црту и рећи да је доста условљавања и уцена, да треба да се окренемо нашим пријатељима у свету, као што су Русија, Кина, и друге државе које нису признале независност Косова“, рекао је начелник.
Недељковић је истаксао да „Срби на КиМ могу једино опстати ако буду јединствени, ако се издигну изнад ставова својих политичких центара, ако мирним, демократским средствима пошаљу поруку да је Косово и Метохија српско и као што Албанци имају право да живе у овој Покрајини имају право да ту живе и Срби“.
Начелник Косовскомитровачког Округа пожелео је грађанима Космета, да имају оно што сада немају а то је слобода, да живе у срећи и благостању и да се рађа што више беба.
„Само тако и сарадњом са државним органима моћи ћемо да опстанемо на оним просторима“, рекао је Недељковић.

 

*******

30.12.2012.

 Вести са КосМета: СРБИ БЛОКИРАЛИ ПУТ ЗА БРЊАК

**********

Глас Косова и Метохије: ОД СУТРА ИНТЕГРИСАНИ ПРЕЛАЗИ БРЊАК И КОНЧУЉ

„Косовски министар унутрашњиих послова“ Бајрам Реџепи изјавио је да сутра у осам сати треба да почне примена бриселског договора о интегрисаном управљању границом (ИБМ) на прелазима Брњак и Кончуљ

прелаз
Реџепи је рекао Танјугу да би интегрисани прелаз Брњак од сутра требало да почне да функционише слично као и други прелаз на северу Косова – Јариње који је у систему интегрисаног управљања од 10. децембра.

Он је додао да би од сутра на Брњаку требало да, поред припадника Еулекса, буду присутни „гранична косовска полиција, косовски цариници, фитосанитарна инспекција, као и њихове колеге из централне Србије“.

Прелаз Кончуљ се налази на путу Бујановац – Гњилане.

 

*******

Срби блокирали пут у Зубином Потоку

on 30/12/2012 at 1:40 pm /

barikadeСрби су данас у центру Зубиног Потока блокирали пут ЕУЛЕКС-у и шиптарским службеницима, који су се кретали из јужног дела Косовске Митровице према административном прелазу Брњак.

Срби из Зубиног Потока су најавили да ће блокирати пут све док се не одустане од примене споразума о ИБМ на административном прелазу Брњак. Остала возила су пропуштана и кретала су се без заустављања.

Уредништво “Срби на окуп”

*****************

 

12:15 ТВ Мост

После разговора са припадницима Еулекса привредници који су блокирали пут у Зубином Потоку пропустили су пет њихових возила. Уверили су се да су, припадници ове мисије, пошли да обаве редовне задатке и да иду сами…

euleks__velika

Окупљени без заустављања пропуштају и возила Кфора као и сва возила која се крећу према прелазу Брњак.
Привредници су јутрос блокирали пут у центру Зубиног Потока незадовољни најавом да ће до краја године на прелазу Брњак бити имплементиран Бриселски Споразум о интегрисаном управљању овим прелазом.
Ситуација је мирна а присутни су припадници КПС-а.

*****************

 

12:00 ВЕЧНА СРБИЈА:
5 возила еулекс полиције пропуштено пошто је проверено да не превозе шиптарске царинике, Тачи најављује да ће „границу успоставити“ пре нове године. Нису искључиви нови сукоби, Срби поручили да ће за евентуалне нове сукобе Тачи бити директно одговоран, Народ и даље пристиже!

Blokiran Brnja KiM 30122012

 

Танјуг: Привредници блокирали пут у Зубином Потоку

ЗУБИН ПОTОК – Група привредника и грађана из Зубиног Потока јутрос је блокирала магистрални пут Приштина – Рибариће у Зубином Потоку у намери да спрече долазак косовских цариника и пограничне полиције на административни прелаз Брњак.

Возила саобраћају заобилазним путем а привредници који су камионима препречили пут истичу да су против успостављања интегрисаног управљања прелазом Брњак који се налази на овом путном правцу.

Овај прелаз, према ранијим најавама, по интегрисаном систему управљања требало би да заживи до краја децембра, што је био разлог да привредници из Зубиног Потока и грађани јутрос искажу неслагање са таквом најавом.
Дозвољен је пролазак војницима КФора овим путним правцем, јавља Танјугов извештач са лица места.

77173

*****************

10:15 ТВ Мост

Привредници и приватни предузетници из Ибарског Колашина блокирали су јутрос магистарлни пут Зубин Поток –Рибарић који из јужног дела Косовске Митровице води ка прелазу Брњак…

zubin_potok__blokada_velika

Блокаду су поставили у центру Зубиног Потока и не дозвољавају пролаз припадницима Еулекса, косовске пограничне полиције и царине према прелазу Брњак, јавио је репортер телевизије Мост са лица места.
Они су незадовољни договором који је у Бриселу постигнут о царини и одлучни су да мирним путем спрече имплементацију Споразума о интегрисаном управљању прелазима који је на Брњаку најављен до краја године.
Изричити су у ставу да не желе да плаћају порезе и доприносе косовским институцијама већ су, како кажу спремни да све дажбине плаћају држави Србији јер су њени грађани.
Путнички саобраћај се одвија нормално, а привредници, који су пут блокирали камионима и возилима, кажу да ће на том месту остати све док се не одустане од примене Бриселског договора на прелазу Брњак.
Мирно је а приметно је присуство припадника КПС-а.

*****************

Канцеларија Косово Метохија: Саопштење за јавност

Поводом јучерашње изјаве Рамуша Харадинаја, подсећамо да је на територији Косовa и Метохијe у протеклих десет година уништено, оштећено и оскрнављено 150 цркава, манастира и других објеката од којих чак 61 имају статус споменика културе.

Уништено је и покрадено више од 10.000 икона, црквено-уметничких и богослужбених предмета, који се увелико крчме на светском илегалном тржишту антиквитета.

Такође, уништено је и оштећено 5.261 надгробних споменика на 256 српских православних гробаља, док на више од 50 гробаља не постоји ниједан читав споменик, чак су из гробова ископаване и разбациване кости. Гробља су претворена у депоније, неприступачна су, зарасла у коров и шипражје.

Србија није хашки трибунал, па да мисли да су злочини над Србима и њиховом културном наслеђу вредни награде, за нас то је злочин.

Изјава Рамуша Харадинаја је пример да злочин који не буде осуђен увек прети да буде поновљен.

*****************

СВИМ СРБским МАЈКАМА СРЕЋАН ПРАЗНИК МАТЕРИЦЕ, на здравље и на радост!


****************

29.12.2012.

Танјуг: Луначек: ЕУ неће дозволити босански модел на Косову

ПРИШTИНА – Известилац Европског парламента за Косово, Урлике Луначек изјавила је данас да ЕУ неће дозволити да Срби имају своју државу унутар Косова, како је то у Босни и Херцеговини.

“Европска унија никада неће дозволити на Косову нешто слично Републици Српској”, изјавила је Луначек за приштинске медије.

Она је казала да је платФорма Србије о Косову „неважећа“ и истакла да „Косово и Србија треба да се усредсреде да разговорима реше проблеме у својим односима“.

__________________

 

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Најновије вести са окупираног Косова и Метохије 27.12.2012.

4 replies »

 1. ЈЕДИНО РЕШЕЊЕ, ПО МЕНИ, ДА КиМ НЕ ОДЕ У НЕЗАВИСНОСТ ЈЕ ДА СЕ АПСОЛУТНО БЛОКИРА ЈАРИЊЕ ПОСЛЕ 10.ЈАНУАРА КАО ШТО ЈЕ ТО РАНИЈЕ НАЈАВЉЕНО, ЈЕР САДАШЊЕ ДВОЧАСОВНЕ БЛОКАДЕ НЕЋЕ УРОДИТИ ПЛОДОМ ЗБОГ ОДЛАСКА НА ДРУГЕ ПРЕЛАЗЕ ДА БИ СЕ ТА ДВОЧАСОВНА БЛОКАДА ЗАОБИШЛА! ЗНАЧИ, АКО ТУ СРБИ ОСТАНУ СЛОЖНИ И ЈЕДИНСТВЕНИ СВЕ ДОК СЕ НЕ ОДУСТАНЕ ОД ИНТЕГРИСАНОГ УПРАВЉАЊА НА ЈАРИЊУ ОНДА СЕ ИМА ШАНСЕ ДА СЕ СПАСЕ КиМ ДА НЕ ОДЕ У НЕЗАВИСНОСТ, ИНАЧЕ ДРУГАЧИЈЕ НЕМА ШАНСЕ!!! ТА ПЛАТФОРМА НИЈЕ НИШТА ДРУГО НЕГО САМО МАСКА ДА СЕ СРБИ СА СЕВЕРА НАВУКУ У ЗАМКУ ДА СЕ ПРИЗНА КиМ НА МАЛА ВРАТА, ЈЕР СУ ПРИХВАТИЛИ НЕШТО ШТО ЈОШ НИЈЕ ДОРАЂЕНО, ИЗМЕЊЕНО И ДОПУЊЕНО. И КО ГАРАНТУЈЕ ТИМ ИСТИМ СРБИМА СА СЕВЕРА ДА ИХ ОНА ГРОБАРЧИНА НИКОЛИЋ НЕЋЕ ЗАЈЕБАТИ ПО ДРУГИ ПУТ!!! КРСТИМИР ПАНТИЋ ИЛИ ЈЕ САВРШЕНО ГЛУП И ТУП КАДА ЈЕ ПОЗВАО СВЕ СРБЕ СА КиМ-а ДА ПРИХВАТЕ ТУ ПЛАТФОРМУ ТОТАЛНО НЕ ЗАВРШЕНУ, ИЛИ ЈЕ ТО УРАДИО НАМЕРНО ПО НАЛОГУ СРПСКЕ НАЗАДНЕ СТРАНКЕ ЗА НЕКУ ЛОВУ, А ПОРОДИЦУ, ПОСАО И ИМОВИНУ ЈЕ ПРЕБАЦИО У БЕОГРАД, ПА ГА ВИШЕ ЗАБОЛЕ ЗА ОСТАЛИМА КОЈИ НЕМАЈУ ГДЕ ДА СЕ ИСЕЛЕ АКО ДО ТОГА ДОЂЕ!!! НИШТА ВИШЕ НЕ ТРЕБА ДА НАС ЧУДИ И ИЗНЕНАЂУЈЕ ЗАШТО СЕ СРБИЈА ПОЛАКО, АЛИ СИГУРНО ЦЕПА ПО ШЕМИ ИЗ АПРИЛА 1941. ГОД., С ОБЗИРОМ ДА СУ ОПЕТ НА ВЛАСТИ ИСТА ПАРТИЈА И ЊЕН ВЕРНИ ПРАТИЛАЦ КОЈИ СУ ИЗДАЛИ КРАЈИНУ, ДЕО СРПСКЕ РЕПУБЛИКЕ, НАВУКЛИ САНКЦИЈЕ И БОМБАРДОВАЊЕ СРБИЈИ И САДА ДАЈУ ПОЛАКО И СИГУРНО КиМ, МЕДВЕЂУ, БУЈАНОВАЦ, ПРЕШЕВО И САНЏАК-РАШКУ ЗА НЕКУ ЕУ КОЈОЈ И ЈЕСТЕ ЦИЉ ДА НАС ТОТЛАНО РАСПАРЧА И ТО ПО ДИКТАТУ НЕМАЧКЕ!!! ТАКО, ДА СМО ПРАКТИЧНО МИ СРБИ САМИ КРИВИ ЗА СВЕ ОВО ШТО НАМ СЕ ДЕШАВА САДА И У ПРОШЛОСТИ, А КО ЗНА КАКО ЋЕ НАМ БИТИ И У БУДУЋНОСТИ, А САМО ЗБОГ НЕСЛОГЕ, СЕБИЧНОСТИ, ПОХЛЕПЕ, ВЛАСТИ, ПАРА И МАТЕРИЈАЛНОГ БОГАЋЕЊА!!!

  Свиђа ми се

  • Zašto ne poštujete državu Srbiju i njene vlasti,ili da raspustimo i vladu i predsednika pa vi vodite politiku Srbije!Da li mislite da ste samo vi bitni?Šta je sa ostalim narodom u Srbiji?Šta je sa narodom u Vojvodini,odatle sam i ja.Da li znate da lošije živimo nego vi?Ja ne radim nigde,a moram da platim i struju i vodu i ogrev i porez na kuću itd,a vi ništa ne plaćate,a dobijate novac iz Srbije.Sram vas bilo.Ne pravite Vi barikade zbog Kosova,pravite ih da bi nastavili da živite na grbači ostalog naroda Srbije!Vas boli što neće više biti švercovanja,što će se postepeno uvoditi red,a vreme je,boli vas što ćete najzad i vi morati da plaćate ono što trošite!
   Znam da nećete objaviti komentar,ali dovoljno mi je da ga pročita i samo administrator!

   Свиђа ми се

   • Нема разлога да не објавимо Ваш коментар господине “мађар”, пошто ваш текст (осим предрасуда према нашим грађанима на југу Србије и непознавања ситуације у том делу државе Србије, и рекао бих одређене политичке “некоректности”) не садржи отворене увреде, вулгарност нити директне претње (што су једини критеријуми које користимо за филтрирање коментара).

    Дакле у том контексту, Ваш коментар је добро дошао- јер наши читаоци треба да виде под каквом медијском индоктринацијом и са каквим предрасудама живе наши грађани на северу Србије. Такође ми је драго да себе идентификујете као “србијанца”, односно грађанина Србије. Иначе отпор наших сународника на југу Србије према покушају отмице њихових живота, имовине, и државе од стране сепаратиста и издајничких “српских” режимских елемената- управо и произилази из поштовања према држави Србији и њеном уставном поретку, који наши суграђани са југа Србије безрезервно подржавају, док га истовремено они који су тренутно на власти (нажалост) бездушно газе.

    Иначе наши грађани и држављани на југу Србије управо и подижу барикаде да би спречили успостављање “међународне границе” у сред Србије, да због исте не били присиљени да преживљавају (како Ви кажете) “шверцовањем”- јер кад ставите скоро сто хиљада људи у гето и “(и)легални вакум”, онда је на жалост један од начина преживљавања “сива економија и шверц”.

    Што се тиче Ваше лоше економске ситуације на северу (и широм целе Србије) за то треба “захвалити” Вашем лоповском војвођанском режиму, али и корумпираној власти у Београду, за које сте правилно уочили да се трудимо да их “распустимо” и на власт доведемо национално одговорну владу која ће пре свега поштовати властити устав и водити ову земљу домаћински и у складу са интересима свих њених грађана, а не само у интересу недобронамерних Западних сила, корумпиране режимско-тајкунске “елите”, и грађана Србије који активно раде на стварању нових сепаратистичких ентитета и разбијању уставног поретка земље у којој живе…

    Пошто се Ви очигледно (дез)информишете из режимских и “петооктобарских” (западно контролисаних) медија, ја бих Вам препоручио да посетите наш главни сајт СРБски ФБРепортер ( http://www.facebookreporter.org ) и детаљније (нецензурисано) се информишете о војвођанском (и другим) сепаратизму, корупцији, економији, заштити животне средине и многим другим питањима која су иначе “табу” тема на “водећим” медијима.

    Ако сте, као што ја верујем да јесте, добронамеран грађанин Србије (Србијанац), онда ћете сазнати и другу страну “приче”, поред оне коју сте нам Ви понудили у Вашем коментару.
    Једино истина ће нас ослободити…

    Уредник (“администратор”) М. Новаковић

    Свиђа ми се

 2. ТАКО ЈЕ БРАЋО СРБИ, САМО БЛОКАДЕ УДАРАЈТЕ И ОСТАВИТЕ ИХ СВЕ ДОК СЕ НЕ ОДУСТАНЕ ОД ТОГ ИНТЕГРИСАНОГ УПРАВЉАЊА ПРЕЛАЗИМА ЈЕДНОМ ЗА СВАГДА, ИНАЧЕ ОДЕ КиМ У НЕЗАВИСНОСТ!!!

  Свиђа ми се