Биљана Диковић

Харадинај: Не дирамо ваше, немојте ни ви наше споменике


Харадинај: Не дирамо ваше, немојте ни ви наше споменике

Лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај позива власти у Београду да се, поводом спора око споменика припадницима ОВПБМ у Прешеву, понашају на европски начин и подсећа да „и на Косову има српских историјских споменика који се чувају и поштују“.

29. 12. 2012. Извор: Фонет, pressonline.rs

ramus-haradinaj-beta

Он је, после састанка са председником општине Прешево Рагми Мустафом и другим политичким лидерима Албанаца са тог подручја, нагласио да „и Србија и Косово имају за циљ учлањење у Европску унију (ЕУ) и теже стандардима и критеријумима о томе како да реше проблеме као што је овај“.

„Моја молба би била да и у Београду и било где да се понашају на европски начин и према овој теми. Исто као што смо ми преузели одговорност на Косову и поштујемо нашу културу и споменике, чија нас различитост не осиромашује, него обогаћује“, рекао је Харадинај.

„Дакле, ми се надамо“, нагласио је Харадинај, „да ће званични Београд користити европске критеријуме за понашање у овом случају“. На састанку је разговарано и о томе како да Косово помогне Албанцима у Прешевској долини, додао је Харадинај и најавио да постоји могућност да Косово инвестира у неке пројекте, без мешања у државну регулативу Србије.

С друге стране, Мустафа је, поводом спора око споменика, нагласио да Албанци из Прешева на вандализам неће одговарати вандализмом, нити силом на силу. Мустафа сматра да српски политичари целу ову полемику користе у политичке сврхе и напомиње да „споменик не смета никоме, а најмање Србима који живе у Београду“.

Он је најавио да ће за решавање овог проблема затражити помоћ међународне заједнице, Косова, али и Владе Албаније. „Сви Албанци, где год да живе, посвећени су томе да се проблеми решавају мирно, разумевањем, дијалогом и сталним укључивањем међународног фактора у то“, рекао је Мустафа.

Бивши политички командант Главног штаба ОВПМБ и председник опозиционог Покрета за демократски прогрес (ПДП) Јонуз Муслију сматра да се „враћа претходни режим, који се борио и покушао да испразни Косово, али и Прешево, Медвеђу и Бујановац“. Како преносе портали на албанском језику, он је рекао да „не постоји сила која ће уклонити ту спомен плочу“ и најавио да ће она „наравно бити одбрањена“.

Ако Србија жели да има мир на Балкану, „онда треба да нас остави на миру“, поручио је Муслију. Медији пишу да албански политички лидери немају јединствен став о томе каква ће бити реакција у случају да српске власти силом уклоне спомен плочу у Прешеву.

2 replies »

 1. Najnovija vest Masoni Srbije spremaju dalje cepanje Srbije

  Санџаклије позивају на оружани сукоб 17. јануара

  31. decembar 2012. u 10.49

  „Ослободилачка војска Санџака” позвала на оружје 17. јануара, кад почну сукоби у прешевској долини!
  Написао: Марко Михајловић Датум: December 31, 2012 Категорија: Политика | коментар : 0

  Наредба: Народ да буде спреман… имамо изузетну прилику да једном за свагда отерамо душманску српску жандармерију и војску из територије Републике Санџак… 17-18. јануара очекују се оружани сукоби у прешевској долини између српске жандармерије/војске и Албанаца у прешевској долини, одмах по почетку ратних дејстава ми морамо бити спреми да заузмемо положаје око кључних места и саубраћајница и потпуно опколимо жандармерију/војску у подручју теритирије Санџака.. веома лако прићи са леђа и заузети све њихове стратешке положаје, звати их на предају оружја и опреме…ако не деловати по њима немилосрдно…орузже заплењено одмах употребити за потпуну и свеокупну одбрану сваког педља територије Републике Санџак, одмах након преузимања стратешких места и институција… прогласити Независну демократску Републику Санџак у Новом Пазару у општинској џали за састанке.

  Како ће власт на ово реаговати?!

  Свиђа ми се