Биљана Диковић

Лидери парламентарне већине направили план за смену власти у Федерацији БиХ


НЕПОВЈЕРЕЊЕ ИЗВРШНОЈ ВЛАСТИ

МОСTАР – Лидери странака парламентарне већине у Федерацији БиХ /ФБиХ/ договорили су на састанку у Мостару да ће ове странке изгласати неповјерење извршној власти у ФБиХ и на тај начин отворити процес њене реконструкције.

28.12.2012. СРНА

65958

Лидери ХДЗ-а БиХ, ХДЗ-а 1990, СДП-а БиХ и СББ-а БиХ Драган Човић, Божо Љубић, Златко Лагумџија и Фахрудин Радончић истакли су да за то имају детаљан план, али да ће га прво представити представницима међународне заједнице, прије свега, високом представнику у БиХ Валентину Инцку, специјалном представнику ЕУ Петеру Соренсену, те америчком амбасадору Патрику Муну, од којих ће затражити помоћ да се проведе процес реконструкције власти.

Нико од лидера није хтио да говори о детаљима плана, али су навели да су одлучни да нова парламентарна већина успостави извршну власт и настави дјеловати на стабилизацији прилика у овом ентитету.

Човић је рекао да ће план бити представљен међународној заједници 8. и 9. јануара.

Он је додао да није спорно да актуелни премијер Федерације БиХ Нермин Никшић има подршку ове парламентарне већине, наводећи да би он поново био на истој функцији.

Говорећи о могућности даљих блокада, Човић је истакао да је Устав ФБиХ толико сложен и компликован, као и пословничке процедуре, да је увијек могуће наћи начин за блокаде уколико се то жели.

Љубић је рекао да два ХДЗ-а неће бити дио парламентарне већине нити ће давати подршку одлукама Владе све док не буду дио извршне власти.

„Изгласавањем неповјерења Влади Федерације одговорност се пребацује на вођство Федерације, које је онда дужно да учествује у рјешењу проблема“, рекао је Љубић.

Он је додао да ова „четворка“ има двотрећинску већину да изабере нову власт, али да ће међународну заједницу упознати о својим плановима, јер су и они креатори постојећег стања и партнери у стремљењу према евроатлантским интеграцијама.

Лагумџија је навео да актуелна федерална Влада нема повјерење садашње парламентарне „четворке“.

„Искористићемо све Уставом и законима прописане процедуре да дођемо до онога што је стварни одраз парламентарне већине. Ова Влада нема повјерење парламентарне већине. И када изгласамо неповјерење та Влада ће морати радити до именовања нове. Желимо да пошаљемо поруку да и представници међународне заједнице треба да се укључе, ако ништа друго, у креирање неке демократске културе и изласка из кризе на начин који је примјерен парламентарним демократијама“, рекао је Лагумџија.

Он је позвао челнике извршне власти да даље не креирају хаос.

Лагумџија је рекао да се све свело на два сценарија – формирање нове Владе или ванредни избори, додавши да се СДП неће повлачити из Владе, јер би на тај начин дали могућност „мешетарима“ да преузму власт.

Радончић је позвао СДА да више не манипулише предсједником Федерације Живком Будимиром, који не поштује вољу већине, поручивши да ће у овом ентитету бити формирана нова власт много прије него што се мисли.