Александар Павић

„Никад граница на Косову и Метохији“: ПОСЕТА КиМ 22-23.12.2012 (ВИДЕО)


Никад граница на Косову и Метохији

Представници више родољубивих организација које чине иницијативу “Никад граница” боравили су током викенда 22-23.12.2012. на Косову и Метохији и посетили манастире Високе Дечане и Пећку Патријаршију, као и Косовску Митровицу.

Циљ овог поклоничког путовања био је да се пружи подршка Србима на Космету и покаже да су организације које чине иницијативу “Никад граница” присутне и у јужној српској покрајини, без обзира на чињеницу да је тежиште њихове борбе усмерено ка представницима институција државе, од којих захтевају да поштују Устав на који су се заклели.

Током боравка на Космету представнике иницијативе “Никад граница” примио је Његово Преосвештенство Епископ липљански г. Јован, као и представници Срба са севера Космета.

По благослову Епископа Јована, представници иницијативе посетили су манастир Високе Дечане, као и древни трон српских епископа и патријараха, Пећку Патријаршију где су, после ноћења, у недељу ујутру присуствовали Светој Архијерејској Литургији, као и чину Свете Тајне Крштења, обављене у склопу литургије. После литургије присутни су целивали мошти светаца које се чувају у Патријаршији и помолили се за ослобођење Косова и Метохије. Представници иницијативе користе ову прилику да се још једном захвале Епископу Јовану, заједно са сестринством манастира и о. Игњатијем, на дивном гостопримству и прилици да и лично представе разлоге за покретање иницијативе “Никад граница”.

У Косовској Митровици представници иницијативе састали су се са др Марком Јакшићем и др Миланом Ивановићем. Током разговора наглашена је потреба координирања активности свих српских родољуба за укидање границе између средишње Србије и Космета и исказана одлучност обе стране да се истраје на одбрани Устава Србије, као и тековина које су нам преци свима оставили у аманет. Др Милан Ивановић је посебно нагласио да је значајно што су представници иницијативе “Никад граница” посетили и Метохију и Косово и тако показали да не треба правити разлику између Срба северно и Срба јужно од Ибра као и да је то најбољи начин да се демантују лажи о некаквим поделама међу представницима Срба у покрајини. Др Марко Јакшић је истакао потребу да се, мимо свих текућих и будућих политичких процеса и преговора, не одступи од основног залагања за заштиту Устава и уставног поретка земље, према којима је сваки вид границе унутар Србије – неприхватљив.

Информативна служба СНП Наши

2 replies »

  1. „Никад граница“ а обилазе манастире и монаштво које е подржава безвлашће паписте, екуменисте, оцеубице и узурпатора Теодосија који чиновнике Шиптарске тзв. „владе“ Косова позива на „освежење“ православних храмова и правослвне празнике као „високе званице“? Мада и „НАШИ“ су се изјаснили као екуменисти. Нека одлуче шта хоће границу или екуменизам?

    Свиђа ми се