Биљана Диковић

Бијељина- Ослобођени за злочин над Србима


Окружни суд у Бијељини ослободио је некадашње припаднике муслиманских снага у Сребреници Хусу Салиховића и Ибру Јакубовића оптужби за ратни злочин над српским цивилима у селу Ратковићи 1992. године.

20.12.2012. РТРС – Извор: СРНА

Образлажући пресуду, предсједавајући судског вијећа Менсур Ђонлић рекао је да квалитет и садржина доказа нису били довољни да би оптужени били проглашени кривим.

Изрицању пресуде нису присуствовали ни тужилац, ни бранилац, нити оптужени, а стране у поступку имају право на жалбу Врховном суду Републике Српске.

Тужилац је у завршној ријечи затражио осуђујућу пресуду и одређивање притвора Салиховићу и Јакубовићу, док је одбрана тврдила да нема довољно доказа и да они треба да буду ослобођени.

Салиховић и Јакубовић оптужени су да су у селу Ратковићи 27. јуна 1992. године убили, а потом ножем измасакрирали Стојана Стевановића. Према наводима оптужнице, Салиховић и Јакубовић су, заједно са сада покојним Веказом Хусићем и Фикретом Шећићем, дошли пред кућу Стевановића током оружаног напада на Ратковиће који је изведен са циљем вршења убистава и протјеривања цивилног становништва српске националности.

У оптужници се наводи да је Стевановић ненаоружан и у цивилном одијелу изашао из куће и почео да бјежи, али су га ухватили, а затим му ножем пререзали врат и нанијели више убода ножем по тијелу, те му одсјекли полни орган и ставили у уста.