Биљана Диковић

Сабор крајишких Срба поручује: НЕЋЕ УСПЈЕТИ ПОКУШАЈ СТВАРАЊА „ХРВАТСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ“


НЕЋЕ УСПЈЕТИ ПОКУШАЈ СТВАРАЊА „ХРВАТСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ“

ЧИКАГО, 18. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ – Сабор крајишких Срба, са сједиштем у Чикагу, поручује да неће успјети поновни покушаји оживљавања Павелићеве „хрватске православне заједнице“.

 

Сабор је подржао апел Његовог преосвештенства владике далматинског Фотија да преостали Срби у Хрватској остану вјерни Српској православној цркви /СПЦ/.

„Срби из Хрватске нису никакви `хрватски Срби`, нити `хрватски православци`. Ми смо изворни Срби – припадници православне вјере и то и остајемо“ саопштено је Срни из Сабора крајишких Срба.

Из Сабора поручују да сви покушаји трансформације у измишљену „заједницу хрватских православаца“ неће успјети.

„То није успјело Анти Старчевићу, Анти Павелићу, а ни Анти Готовини. Дух православља све је јачи. Ни геноцид из Другог свјетског рата, као и онај из рата деведесетих година /20. вијека/ којим су нас физички покушали уништити, нису им помогли у томе“, наводи се у саопштењу.

Сабор крајишких Срба констатује да „хрватска власт благонаклоно прати овај процес, а можда је и иницијатор“.

У Сабору сматрају да би хрватске власти, по слову закона, требало да заштите вјерска осјећања својих грађана, православних Срба.

„Срби православци се ни по коју цијену не одричу своје вјере. Позивамо државу Србију да изнесе свој јасан став и заустави
стварање накарадне творевине зване `хрватска православна заједница`“, кажу у Сабору крајишких Срба.

Епархија далматинска саопштила је недавно да је послије регистрације проусташког удружења тзв. Хрватске православне заједнице /ХПЗ/, шира јавност путем електронских медија и тзв. прогласа ХПЗ обавијештена о „устоличењу“ извјесног Александра Иванова, који је бугарског поријекла, за „свештеника хрватских православаца“ на подручју читаве Хрватске.

„Познато је да је усташки злочинац Анте Павелић 1942. године основао тзв. ХПЦ с циљем да потпуно уништи Српску православну цркву и искорени Србе са простора НДХ – пошто претходне методе насилног покрштавања и масовних убистава по логорима широм Хрватске нису донели довољно резултата“, наводи се у саопштењу Епархије далматинске.

Владика далматински Фотије позвао је тим поводом све православне Србе на просторима Далмације да остану вјерни својој Српској православној цркви, свом језику и својој култури и да се чувају од лажних пастира.

_______________________

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

ХРВАТИ СЕ НЕ ЗАУСТАВЉАЈУ: КЛЕПТОМАНИ ПРОГЛАСИЛИ МИРОСЛАВЉЕВО ЈЕВАНЂЕЉЕ СВОЈИМ!?

 

1 reply »

  1. Још мало па ће почети да тврде да су они изворни Срби!? Почело са крађом српскога језика 1850., па претварањем Срба католика у Хрвате, па и свих истакнутих Срба у Далмацији, Славонији и тзв. Хрватској ( нпр. Стојана Јанковића, ускока; па Марина Држића, песника; Николе Тесле и многих иних), па ратовима против Срба у аустроугарским и касније усташким униформама, па геноцидом у Другом светском рату и геноцидом 1995 и потпуном крађом свега српског!

    Свиђа ми се