АУТОРИ

14 година од убиства шест србских младића – нико није одговарао!


На данашњи дан, 14.децембра 1998. године двојица маскираних мушкараца (чланови групе злочинца Рамуша Харадинаја), само дан након што су САД и СБ ставиле вето на председничко саопштење којим се осуђују шиптарски терористи на Косову и Метохији, осокољени таквом подршком, упали су у кафић Панда у Пећи, ранили више а убили шест Срба, четири на лицу места, а два су преминула у болници од задобијених рана. Убијени су: Иван Обрадовић (15), Драган Трифовић (17), Вукосав Гвозденовић (17) и Иван Радевић (25). У приштинској болници ранама су подлегли Зоран Станојевић (17) и Светислав Ристић (16). Теже су рањени седамнаестогодишњи Владимир Лончаревић и власник кафића Мирсад Шабовић и лакше Никола Рајовић.

14.12.2012. за ФБР уредник Биљана Диковић

Становништво Подујева је тих дана било веома угрожено и забринуто. Припадници албанских терористичких банди су појачавали своје активности упаво на том подручју што је нагнало малобројне Србе и Црногорце у Подујеву да се 14. децембра окупе на протестном збору са кога је упућен захтев да их посете представници власти Републике Србије а на заједничкој седници Извршног одбора СПС и Извршног одбора СО Подујева затражи од државних органа Републике Србије да предузму најенергичније мере на сузбијању терористичких напада.

А они су последњег месеца 1998. године учестали. Као да се тежиште деловања шиптарских терориста пребацује на овај део Космета.

Није прошло ни три дана од киднаповања и пребијања Чедомира Благојевића и Радомира Нешића, а већ се то поновило и са Миланом Станковићем из Перана, радником Скупштине општине Подујево. Станковића су терористи ухватили и заробили у атару села Перане, одвели га у непознатом правцу, испитивали га и физички малтретирали и тек после тога ослободили.


Најстрашнији, најмонструознији и по начину извођења и циљевима фашистички злочин догодио се 14. децембра у Пећи. Упавши у омиљено састајалиште младих средњошколског узраста, кафић „Панда“, око 20:10 сати, у коме се у том тренутку налазило 13 гостију, двојица маскираних мушкараца наоружаних аутоматским пушкама кинеске производње, пуцајући на госте кафића. Убијени су: Иван Обрадовић (15), Драган Трифовић (17), Вукосава Гвозденовић (17) и Ивана Радевић (25). У приштинској болници ранама су подлегли Зоран Станојевић (17) и Светислав Ристић (16). Теже су рањени седамнаестогодишњи Владимир Лончаревић и власник кафића Мирсад Шабовић и лакше Никола Рајовић.

Вјечнаја Памјат…АМИН + + +
фото: Сале Раданов

Први меци погодили су Ивана Обрадовића. Недалеко од њега стајао је његов отац, и чудом остао неповређен. Али не може се рећи да је отац Ивана избегао метак и рафал терориста, него је метак погодио његово срце и сада рањен живи, због смрти његовог сина. Потом су терористи пуцали у остале.

*********

Вест о трагедији у Пећи болно је одјекнула широм Косова и Метохије. У знак жалости за погинулим у свим школама и на факултетима обустављена је настава, а Срби и Црногорци су организовали протестне скупове на којима су од државних органа тражили предузимање ефикаснијих акција за сузбијање тероризма.

Само дан након масакра у пећком кафићу, крајње цинично и лицемерно огласио се и осведочени србомрзитељ и главни извођач Рачка, шеф мисије Оебса Вилијам Вокер. Он је у име 54 земље чланице Оебса најоштрије осуђујући „насиље које се на Косову и Метохији догодило у последња 24 часа“, изјавио:
„Насиље није решење за проблеме на Косову. Оно је препрека. Оно једино може довести до спирале насиља, која стоји на путу разумном политичком решењу које је преко потребно у овом региону. Позивам све чланове косовске заједнице и савезне власти да искажу уздржаност и остану мирни у овим тешким временима. КВМ Оебс неће бити спречена у верификацији свих аспеката споразума Холбрук – Милошевић у смислу недавног насиља и интензивираће на терену и наше напоре да помогнемо да се створе услови поверења и поштовања људског живота, који су основни за безбедносну будућност свих људи на Косову“.

Грађани Пећи и околине, али и велики број Срба и Црногораца из других места широм Косова и Метохије, 16. децембра опростили су се од шесторице младића, жртава безумног чина албанских терориста.

Заједничко опело служио је патријарх српски господин Павле.

ВИДЕО: Murder of 6 Serbian Teenagers in City of Peć

*********

Потрага за убицама младића у Пећи

Припадници МУП-а Србије у међувремену су радили свој посао. У потрази за извршиоцима терористичког напада у кафићу „Панда“ у Пећи 17. децембра, у преподневним сатима, у пећком кварту Капишница полиција је ухапсила Агрона Колчакуа, рођеног 1972. године у Пећи. Резултат полицијске акције изведене тог јутра био је још десеторо ухапшених. Колчакуу је, иначе, како је саопштено тог дана, помагала и четврта особа чији се идентитет зна, која је ухапшена у потрази за починиоцима злочина у Пећи. Припадници Министарства унутрашњих послова Србије ухапсили су пре тога тројицу терориста: Газменда Бајрамија, Џевдета Бајрамија и Верђеђаја Влазнимија (сви из Пећи), који су, као саизвршиоци учествовали у терористичком нападу на пећки кафић.

Акција организована у Глођану

Ради хватања и осталих убица деце, полиција је блокирала кварт Капишницу у Пећи и село Глођане и организовала потрагу за терористима.
У току потраге у селу Глођане ујутру 17. децембра на полицајце је отворена ватра.

Полиција је у овом сукобу ликвидирала две особе у маскирним униформама са ознаком сепаратистичке ОВК наоружане аутоматским пушкама и минобацачима калибра 60 милиметара.

Откривен је и штаб шиптарских терориста у Глођану, у коме је полиција пронашла већу количину оружја, муниције и униформи, као и неколико аутомобила које су наоружане албанске групе отеле од житеља Ђаковице.

Настављајући потрагу за осталим починиоцима злочина у кафићу „Панда“ у Пећи, у поподневним сатима 17. децембра, полиција је ухапсила још 23 особе из Пећи и Глођана. Резултат ове акције припадника Министарства унутрашњих послова Србије био је 34 ухапшена лица. Сва ова лица, као и она за којима је настављена потрага, припадају терористичкој банди озлоглашеног Рамуша Харадинаја.

ОРГАНИЗАТОР И НАРЕДБОДАВАЦ

После хапшења осумњичених за напад на кафић у Пећи, полиција је дошла да сазнања да је Рамуш Харадинај из села Глођана, општина Дечани, био организатор и наредбодавац. Харадинај је организовао и наредио и више тешких злочина које су албански терористи починили на подручју Косова и Метохије. Против Рамуша Харадинаја поднето је, иначе, више кривичних пријава због раније учињених злочина над цивилима и припадницима полиције.

***************

Албански екстремисти су у међувремену порушили и уништили надгробне споменике србских младића који су убијени рафалном паљбом у кафићу „Панда”, а такозване косовске институције до данашњег дана нису дозволиле да се гробље у Пећи ваљано уреди, односно да се споменици поново поставе.

___________________________________

Напад на кафић у Пећи[1] је терористички напад против младића српске националности на Косову и Метохији у Пећи.

Дана 14. децембра 1998. године, током сукоба на Косову и Метохији, неидентификовани нападач напао је кафић Панда у Пећи. Приликом напада убио је 6 младића а 15 ранио.[2][3] Страдали су: Иван Обрадовић (14), Вукота Гвозденовић (16), Светислав Ристић (17), Зоран Станојевић (17), Драган Трифковић (17) и Иван Радевић (25).[4]

Убиство 6 младића српске националности се смартало осветом за убиство 34 чланова ОВК неколико дана раније када су на граници са Албанијом упали у „легитимну заседу ВЈ“.[5][6]

Припадници МУП-а Србије покренули су опсежну потрагу за извршиоцима терористичког напада. Дана 17. децембра у пећком кварту Капишница полиција је ухапсила Агрона Колчакуа (1972). Резултат полицијске акције био је још десеторо ухапшених. Пре тога ухапшено је још тројица терориста: Газменда Бајрамији, Џевдет Бајрами и Верђеђа Влазними. Познато је да постоји и четври помагач. У потрази у селу Глођане дошло је сукоба, при чему су убијена два припадника ОВК у униформама и са оружјем. Откривен је штаб ОВК у коме је нађена већа количина оружја, муниције и униформи као и возила које је ОВК отела од житеља Ђаковице. Укупно је у Пећи и Глођанима ухапшено 34 особа која су била повезана са нападом на кафић, а чланови ОВК били су под командом Рамуша Харадинаја. [7]

Напад на кафић у Пећииз Википедије, слободне енциклопедије

 

//

 

3 replies »

 1. МЕНИ ЈЕ МУКА, КАДА ПРОЧИТАМ ОВАКВЕ СТВАРИ И САДА НАША БАГРА ПРЕГОВАРА СА ТЕРОРИСТИМА! ШИПТАРИ СУ ТОЛИКО НЕПИСМЕНИ И ОДВРАТНИ, А ВИДИТЕ ШТА СУ УСПЕЛИ!
  А, ПОГЛЕДАЈТЕ НАС! ПОНИЖАВАЈУ НАС НА СВАКОМ КОРАКУ, ИСПИРАЈУ МОЗАК….ТО НОРМАЛАН СРБИН ВИШЕ НЕ МОЖЕ ДА ИЗДРЖИ!!!

  Свиђа ми се

 2. Мене је срамота што сам Српкиња! ИЗДАЈНИЧКА ВЛАС И ДАЉЕ НАСТАВЉА, ТАМО ГДЕ ЈЕ УСТАША ТАДИЋ СТАО!
  МОРАЈУ НЕКАКВИ ДРУГИ МЕХАНИЗМИ ДА СЕ ПРОНАЂУ И ТО ШТО ПРЕ, ДА СЕ СКИНЕ СА ГРБАЧЕ СРПСКОГ НАРОДА ОВА ИЗДАЈНИЧКА БАГРА И ФАШИСТИ И НАЦИСТИ СА ЗАПАДА!
  СРПСКИ НАРОД СПАВА!!
  МОРАМО УЧИНИТИ СВЕ ДА СЕ ОВО СТАЊЕ НЕНОРМАЛНО, ШТО ПРЕ ПРОМЕНИ! УСТАЈ НАРОДЕ, ДОСТА ЈЕ ПОНИЖАВАЊА!!

  Свиђа ми се