Биљана Диковић

Хрватска Законом о пребивалишту спречава повратак Срба


Хрватска Законом о пребивалишту спречава повратак Срба

Предлог хрватског закона о пребивалишту још једна је у низу мера Хрватске која је, пре свега, усмерена ка томе да се одузимањем личних карата умањи повратак избеглих Срба, оценила су избегличка удружења у Србији.

14. 12. 2012. Срна, Вести, за ФБР приредила Биљана Диковић

Последњи хрватски покушај да Срби остану са друге стране границе

Представници ових удружења кажу да се законом намерава спречити и да Срби на локалним изборима у Хрватској у мају гласају за своје кандидате и странке.

Председник Асоцијације избегличких удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир рекао је да хрватске власти у последње време покушавају да избеглим Србима одузму личне карте.
„То значи, једноставно, да нас избришу да више нисмо држављани, а то би онда довело у питање нашу имовину и све оно друго што смо имали у Хрватској“, рекао је Будимир.

Он је навео да ће избегли Срби покушати преко српских представника у Загребу, Српског народног већа и посланика у хрватском парламенту, да ураде све како се то не би десило и како би Срби који су рођени и живели у Хрватској, сачували своје пребивалиште и боравиште.

Потпредседник ове асоцијације Раде Матијаш рекао је да би усвајањем овог закона било одузето пребивалиште избеглим Србима, што би у пракси представљало велики проблем, јер би на локалним изборима у Хрватској могли да изгубе власт у неким местима као што су Книн, Кистање, Грачац…

Он је оценио да је ово учињено само због тога што Срби у пристојном броју одлазе на локалне изборе у Хрватској и гласају, и тако помажу да српска заједница има своје представнике у неким општинама.

„Када се избеглим Србима из Хрватске одузме лична карта, онда ће они морати приликом потраживања својих права у Хрватској наступати као грађани са пребивалиштем у Србији, односно као странци“, истакао је Матијаш.

Он је упозорио да би проблем имали и пензионери који у Хрватској имају пензију испод законског минимума, а имају пребивалиште у Србији, јер неће моћи да добијају хрватски заштитни додатак. Према његовим речима, проблем ће се појавити када члан породице, којем је одузета лична карта, пожели да на прадедовским гробљима у Хрватској сахрани свог ближњег који је ексхумиран из неке гробнице.

„Србији замерам зашто је толико педантна у обавештавању друге стране када је неко од Срба извадио легитимацију Србије. Врло ревносно наш МУП обавештава хрватски, а када ми треба нешто да добијемо из Хрватске, то траје по годину дана и више“, рекао је Матијаш.
 
Он је препоручио Србима који имају личне карте и Хрватске и Србије да се не плаше хрватских органа који им прете кривичном одговорношћу да не могу имати два пребивалишта.

Председник Коалиције избегличких удружења Миодраг Линта рекао је да би усвајање овог закона значило губљење личне карте за оне који не живе на пријављеним адресама, што је апсолутно неприхватљиво.
 
„Суштина приче је да они који имају хрватске личне карте губе личну карту, која је основни документ на основу којег решавају своје проблеме, али не губе и држављанство“, рекао је Линта.

Према Предлогу хрватског закона о пребивалишту, до сада су постојала два појма – боравиште и пребивалиште, а сада ће Хрватска увести појмове – привремено и трајно боравиште. До сада је са бирачког списка могло бити брисано неко лице само ако та особа поднесе захтев, а сада то може да учини полиција ако утврди да лице не борави на пријављеној адреси.

//