БАРИКАДЕ

ПРЕДСЕДНИЦИ ОПШТИНА СА СЕВЕРА КиМ: СПОРАЗУМ СЕ КРШИ ОД ПРВОГ ДАНА, ТРАЖИЋЕМО ИСТИНУ ОД ВЛАДЕ СРБИЈЕ


ПРЕДСЕДНИЦИ ОПШТИНА СА СЕВЕРА КОСОВА:ТРАЖИЋЕМО ОБЈАШЊЕЊЕ ОД ВЛАДЕ СРБИЈЕ

Председници Општина Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић, Крстимир Пантић, Драгиша Миловић, Славиша Ристић и Драгиша Васић, оценили су синоћ „да се Споразум о интегрисаном управљању на прелазу Јариње крши од самог почетка његове примене“…

Последња вест коју смо на СРБском ФБРепортеру објавили синоћ је:
ФБР: Привредници општине Лепосавић ће сутра, 12.12.2012. у 10 часова у сали општине Лепосавић организовати скуп на коме ће се договарати о наредним потезима након увођења интегрисаног управљања прелазима на Јарињу. Горућа тема привредника са севера Косова и Метохије је најновије кршење споразума кога је гарантовала влада Србије, везано за царињење, документа и превоз робе преко административних прелаза.

12.12.2012. Извор ТВ Мост, приредила ФБР уредник Биљана Диковић

председници општина севера КиМ
фото ТВ Мост

Они су, гостујући у емисији „Отворено о..“ телевизије Мост, најавили да ће „од Владе Републике Србије тражити објашњење за оно што се дешава на Јарињу и поручили да се неће помирити да им нико постави границу нити ће Срби са севера да живе у независном Косову.

Председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић је рекао „да је одлука о прекиду протеста на Јарињу била тешка али мудра јер је тако створен простор држави да реагује и настави путем европских интеграција, али су грађани задржали могућност да уколико дође до кршења Споразума о интегрисаном управљању прелазима, поново орагнизују протесте“.
По његовом мишљењу уколико се то догоди“ иницијативу треба да преузму привредници и власници више стотина приватних предузећа на северу Покрајине а да ће он бити први који ће им се придружити и протествовати заједно са њима“.

„Поново ћемо одржати седницу четири СО и ако одборници одлуче да се због кршења Споразума помово протестује ми ћемо то поштовати а не искључујемо и могућност њихове радикализације, попут постављања барикада у све четири општине“ рекао је Пантић.

Председник Општине Звечан Драгиша Миловић је подсетио да су одборници донели одлуку о прекиду протеста како не би били окривљени за све што се Србији дешава а лоше је.
„Показали смо зрелост и јединство и поручили да желимо да будемо са својом Владом од које очекујемо искреност и истину јер овај народ заслужује то“, рекао је Миловић. Он је додао да ће грађани истрајати и успети да на Јарињу и Брњаку не буду границе.
„Ако дође до протеста бићемо са народом јер је то питање нашег опстанка а поштоваћемо и одлуке СО“, рекао је Миловић.
Подсетио је на једну од тачака Закључака Владе Србије, у којој се истиче да уколико се не поштују одредбе постигнуте у Бриселу, Споразум ће бити суспендован.
„Очекујем да државни врх, Влада и Канцеларија за КиМ реагују јер смо добили писане гаранције да неће бити границе на административним прелазима, а уколико то не да резултате остаје нам да одборници на заједничој седници донесу одлуку шта нам ваља чинити и да сложно и јединствено бранимо своје интересе“, рекао је Миловић.

Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић је нагласио „да је за грађане северног КиМ много значајније од европских интеграција опстанак на својој територији“.
„Наш опстанак је директно везан и условљен за потезе које вуче Влада у Београду и народ са неповерењем прати оно што се на самом почетку дешава са применом Споразума о интегрисаном управљању прелазима“, рекао је Ристић.
Он је додао да „се већ данас дешавају ствари мимо гаранција које је Влада Србије дала својим грађанима кроз закључке од 6. децембра“.
„Пре било којих протеста морамо да знамо шта је истина, и шта значи оно што се дешава на прелазу“, рекао је Ристић и запитао да ли „ће Срби са севера Косова, да би прославили славу морати да допреме вино преко Мердара и да плате царину“.
„То је понижавајуће за овај народ који не може да прихвати да се у Бриселу одлучује о њиховим животима и опстанку па макар то било и уставно“, рекао је Ристић.

Председник Општине Лепосавић Драгиша Васић изразио је забринутост због непоштовања Споразума о интегрисаном управљању на прелазу Јариње и најавио да ће током сутрашњег дана са привредницима разговарати о тој теми.
„Од Владе смо добили по први пут писане гаранције и забрињавајуће је што се први дан оне не поштују“, рекао је Васић и додао да је „јединство и слога највећа гаранција руководства и народа на северу Покрајине да ће Срби опстати на КиМ али да је неопходна подршка и помоћ власти у Београду“.

***************

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Вести са окупираног Косова и Метохије (Најновије вести…)

//