Александар Недељковић

ИЗ НАШЕ ИСТОРИЈЕ: 20 ГОДИНА ОД ОБНОВЕ СОКОЛСТВА (Саша Недељковић)


20 ГОДИНА ОД  ОБНОВЕ  СОКОЛСТВА

 

После пет деценија Соколски покрет  је из илегале прешао на легални рад. Милорад Јевтић, носилац Албанске споменице, Ордена Св. Саве и Југословенске круне, и члан највишег соколског руководства пре Другог светског рата, 8. августа 1991. упутио је преко „Политике” позив Слободану Ђорђевићу и старим члановима сокола на окупљање и обнављање соколских друштава. Стари чланови су на скупштини у Београду 23. јула 1992. обновили Савез сокола Југославије. На скупштини усвојен је Статут заснован на изворним и традиционалним соколским принципима. Соко је ванстраначко витешко удружење за истовремено телесно, морално и народносно васпитање деце и одраслих. Независно од стања у земљи у иностранству је наставио да ради Југословенски соко као део предратног Савеза Сокола Краљевине Југославије. На састанку у Београду 8.5.2004. Југословенски соко у расејању ушао је у састав Савеза сокола Југославије. Српски соко обновљен је у Републици Српској  и у Црној Гори. На иницијативу Мојсија Секуловића Српски Соко обновљен је 1990. у Сарајеву и окупља 15 друштава.

Насупрот спортским друштвима чији је циљ постизање успеха кроз селекцију такмичара, соколи теже свестраном телесном вежбању. Соколи развијају код младих такмичарски дух али без личне користи. На XIII Свесоколском слету у Прагу 2000. Буњевац Антун Катанчић (82 године) из Суботице је у такмичењу ветерана у петобоју, освојио прво место и златну медаљу. Учествовао је у вежбовном програму приликом освећења соколских застава 2001. у Београду и на гимнастичким сусретима у Новом Саду 2003. Упоредо са телесним васпитањем, циљ сокола је да свом народу однегује здраву, просвећену и морално снажну омладину. Кроз појединца уздиже се народ. Соколи настоје да у свом раду што више сарађују са школама. Теже да код младих кроз васпитање развију свест о потреби поштовања других људи, учтивости и човекољубља. Организују се самосталне и заједничке хуманитарне акције са другим организацијама (Коло српских сестара, Црвени Крст … ). Развијање код соколића пријатељства и дружељубља. Неговање љубави према свим врстама уметности, посете музејима, изложбама, концертима и позоришту. Бављење певањем, посебно соколских песама и неговање народних песама. Упознавање и неговање народне поезије, родољубиве поезије из раније и савремене књижевности. Упознавање и развијање поштовања према националним културним вредностима из прошлости и садашњости. Како је истакао др. Лаза Поповић : „Идеју соколску чини синтеза вежбе и националне културе“. За соколе је косовски завет био и остао основа српске духовности. Старешинство сокола је 1997. расписало конкурс за ученике соколиће на тему „Зашто славимо Видовдан”. Организује посете историјским споменицима као што је Опленац. Истицање значајних личности из прошлости као пример садашњим генерацијама (Стева Тодоровић, Владан Ђорђевић, Игњат Павлас, Љубомир Јовановић итд.). Маја 1995. соколи су у Београду приредили помен оснивачу телесног вежбања и соколства у Србији академику Стеви Тодоровићу. У Сремским Карловцима одржан је 2 јуна 2001.„Дан сећања на др Лазу Поповића”, националног и соколског великана.

На Соколској академији у Југословенском драмском позоришту 1995. представљен  обновљени гласник Соколске жупе Београд „Око соколово“.

Научни скуп „Улога обновљеног Соколства у телесном, здравственом, моралном и родољубивом васпитању младих и одраслих“ одржан је 1996. на Учитељском факултету у Београду. Скуп су организовали Институт за здравствену заштиту Србије, Соколска жупа Београд, Учитељски и Факултет спорта и физичког васпитања. На основу материјала и ставова са скупа приступило се писању „Идејне платформе рада соколске организације“ објављене 1998. у 1 књизи Соколске библиотеке.

У сарадњи са Образовном редакцијом ТВ Београд средином 1997. снимљена је документарна серија  „Лет сокола“. Серија приказује рад Сокола од настанка у Прагу 1862. до 1997.  Соколи су наставили своју сарадњу са  осталим словенским народима у духу словенске узајамности. У Прагу Соко Србије учествовао је на Свесловенском конгресу 1998., на XIII (2000.) и XIV (2006.) Свесоколском слету. У оквиру слета 2006. одржан је састанак Светског Соколског Савеза и Изборна скупштина на којој је за члана Надзорног одбора изабрана др Гордана Рајновић, старешина Соко Србије. Соко Србије окупља 22 друштва са око 5.000 чланова.

Витешка организација Српски Соко Републике Српске приредила је Први Сабор и Витешке игре Српских Соколова 29. августа 1998. на градском стадиону у Теслићу. Учествовало је 10 српских соколских друштава. Од 2003. у Новом Саду одржавају се слетови под називом  Дан генералне гимнастике. Четврти Дан генералне гимнастике одржан је 17 јуна 2006. на отвореним теренима Соколског друштва у Новом Саду. Учествовало је 400 учесника. Дан генералне гимнастике отворио је др. Божидар Ковачек, председник Матице српске.

Први слет Соко Србије одржан је  11.11. 2006. у Београду. Учествовало је 10 соколских друштава и 401 вежбач из Србије. На слету је учествовало 50 вежбача соколског друштва Бежиград (општина  Љубљане) из Словеније. У оквиру јубиларне прославе „150 година организованог телесног вежбања и спорта у Србији“ 22.11.2007. отворена је Изложба у Скупштини града Београда (Стари двор), одржана Свечана академија у Народном позоришту и одржан II слет Соко Србије у Спортском центру Шумице.  На слету су учествовала и соколска друштва из Словеније и Чешке. Изложба је сем Београда, обишла  Нови Сад и Косовску Митровицу. На трећем слету Соко Србије одржаном  14.11.2009. у Београду, учествовала су и соколска друштва из Словеније и Словачке. У Београду у новембру 2010.  у кафани-галерији ,,Знак ?” отворена је изложба ,,Соколи у ? “. Отварању су присуствовали др. Слободан Ђорђевић и Душан Цветковић.

Поводом прославе ,,150 година соколства у Чешкој” 4. новембра 2011. у Градској галерији Центра за културу општине Бела Црква отворена је изложба докумената и фотографија ,,Соколство словенских народа у 19 и 20 веку”.

У амбасади Чешке републике у Београду отворена је 14. 2. 2012. изложба посвећена Соколском покрету са поднасловом ,,Др. Војислав Рашић – зачетник соколства у Србији” и  промовисана књига о животу др Војислава Рашића чији је аутор Јевђа А. Јевђевић, старешина Савеза српски соко. Церемонији су присуствовали принц  Александар II и принцеза Катарина, изасланик патријарха српског,  г-ђа Хана Хубачкова, амбасадорка Чешке Републике у Србији, г-дин Предраг Марковић, министар културе и информационог друштва, који је званично отворио изложбу,  др Јан Варшо, амбасадор Словачке Републике, г-дин Франц Бут, амбасадор Словеније, као и представници Савеза српски соко и Соколске општине Чешке. Изложба је отворена у свечаном салону амбасаде а организована је поводом 120 година од када је Београдско гимнастичко друштво узело име Соко.

Од сокола из Србије присуствовали су Гордана Рајновић, Јевђа Јевђевић и др. Никола Жутић. Највећи део изложбе био је посвећен Војиславу Рашићу. Поставка је касније изложена у галерији Завичајног музеја у Јагодини. Изложбу у Јагодини организовали су Завичајни музеј, Савез српски соко и Амбасада Чешке Републике. Поводом прославе 150 година од оснивања Сокола поставка је изложена 15 априла 2012. у Прагу. Слету је присуствовао у име Савеза српских сокола  Јевђа Јевђевић.Савез Српских Сокола окупља 11 друштава. Једно од друштава учлањених у Савез Српских Сокола  је Српски соко Херцег Нови .

Поводом прославе ,,150 година соколства у Чешкој” Савез Соко Србије организовао је одлазак сокола из Србије на слет 2012. у Праг. У делегацији су били чланови друштава Батајница (27 чланова), Смедерево (24 члана), Београд Матица (12 чланова), Бор (4 члана), Панчево (2 члана) и Соколски кошаркашки клуб Стари Диф (6 чланова) на челу са председницом савеза др. Горданом Рајновић. Група је кренула на пут 29. јуна 2012. Посетили су 30. јуна Беч, обишли град и наставили за Праг. Учествовали су 1.7.2012. у свечаном дефилеу улицама Прага. Дефиле је започео на Вацлавским Наместима и централним улицама Прага до Старометских Намести од 10 до 13 часова. Грађани Прага су повицима ,,Наздар Срби!” и ,,Живели” поздрављали сваки корак и сваку акробацију коју су изводили соколи из Србије. Нарочито бурно су поздрављане гимнастичке акробације које су на улицама Прага изводили чланови соколских друштава Београд Матица и Батајница.

Соколе Србије је 2 јула 2012. примила Маја Митровић, амбасадор Републике Србије у Прагу. Др. Гордана Рајновић упознала је амбасадорку са радом сокола у земљи и учешћу у програму прославе јубилеја у Прагу. После сусрета у амбасади делегација Савеза Соко Србије присуствовала је пријему у Парламенту Чешке Републике који је организован за делегације свих земаља које су учествовале у прослави. Соколи из Србије посетили су 4.јула 2012. српско гробље у Јиндриховицама на коме је сахрањено 7.100 српских војника у Првом светском рату. У разговору са Дејаном Ранђеловићем, који брине о гробљу упознали су се са чињеницама о настанку маузолеја и српског гробља које се налази 5 километара од гробнице. Ту је сахрањено и 189 руских војника. Простор на коме се налази гробница је део територије Републике Србије, коју је Томаш Масарик, председник Чехословачке поклонио краљу Александру. Соколи из Србије обишли су Праг и Карлове Вари.

Савез Соко Србије прославио је  120 година сокола у Србији. Одржани су Свечана академија у Великој дворани Дома Синдиката 23.11.2012. и слет у Спортском центру ,,Шумице” 25.11.2012. На свечаној академији говорио је Василије Крестић, а присуствовали су др. Владимир Достал, чешки, словеначки и амерички соколи. Округли сто ,,Соколство данас и његове перспективе у будућности” одржан је 24.11.2012. у Прес сали Градског центра за физичку културу у Београду. Поводом излагања др. Николе Жутића вођена је расправа о улози сокола у Другом светском рату.

Слет у Спортском центру ,,Шумице” отворила је Гордана Рајновић, старешина Савеза Соко Србије. Говорио је и др. Владимир Достал.  На  слету учествовало је 12 друштава  и клубова са око 350 учесника. Друштва из Београда, Новог Сада, Сремске Митровице, Сефкерина, Смедерева, Бора, Панчева, Батајнице и Вршца. На слету су учествовали соколи из Словеније. Биле су присутне делегације  Америчког  сокола из Чикага  и Чешког сокола.

 

 

За ФБР припремио:  Саша Недељковић