Америка

Срби туже Америку за „душевну бол за изгубљеним завичајем“


Више од десет милијарди долара, колико група Срба из Чикага потражује од америчке државе, односно консултантске фирме МПРИ, односи се искључио на нематеријалну штету коју су адвокати који воде овај случај описали као „душевна бол за изгубљеним завичајем“.

08. 12. 2012. Ђ. Баровић – Вести

У организацији Сабора крајишких Срба, 28. новембра у просторијама Српске народне одбране у Чикагу одржана је прва јавна трибина по тужби крајишких Срба против америчке компаније МПРИ, у вези са надокнадом штете изазване акцијом „Олуја“.

Тиме су, како се наводи у саопштењу ове организације, почеле завршне припреме за почетак судског процеса пред федералним судом у Чикагу.

 

„Компанија МПРИ, у којој су ангажовани пензионисани генерали америчке војске, активно је учествовала у акцији ‘Олуја’, пружајући помоћ у логистици, обучавању и наоружавању Хрватске војске, за шта постоје необориви докази“, истичу у Сабору крајишких Срба.

Трибина у Милвокију

Сабор крајишких Срба планира, у првој половини децембра, још једну трибину по тужби против МПРИ, и то у Милвокију (Висконсин).
„Позивамо све заинтересоване избегле крајишке Србе да новим доказима допринесу бољим припремама за почетак судског процеса. Сви остали Крајишници и расељена лица широм света могу да пронађу све информације о тужби на сајту http://www.saborkrajiskihsrba.org“, стоји у саопштењу ове организације.

Директор Веритаса, Саво Штрбац, за „Вести“ разјашњава све досадашње недоумице у вези с тим због чега су крајишки Срби заправо тужили САД.
– У одштетном захтеву је наведена формулација „душевна бол за изгубљеним завичајем“. Адвокати који воде овај случај то нису урадили случајно, већ позивајући се на преседан у америчком правосуђу који је и омогућио овакву тужбу.
 
Штрбац каже да је реч о тужби групе Јапанаца по завршетку Другог светског рата против америчке државе због догађаја у луци Перл Харбур после напада Јапана. Наиме, америчке власти су тада све мештане, родом Јапанце, депортовале на другу локацију и држали их буквално у неколико гета.
– Јапанци су потом тужили САД и тражили 25.000 долара по глави становника који је на тај начин морао да напусти свој дом. Идентичну цифру траже и наши Срби из Чикага за 200.000 избеглих у ‘Олуји’, плус по пет одсто камате за десет година колико су ван својих домова – прецизира Штрбац и додаје да ће на суђењу кључ успеха бити намера да се докаже саучесништво МПРИ у геноциду.

– Уколико се то саучесништво не докаже, неће бити ни пара. Међутим, бројни су докази који повезују МПРИ и хрватску државу. Од уговора који су потписали, па до доказа да је ова организација обучавала и наоружавала хрватску војску, а затим и учествовала у планирању и извођењу акције ‘Олуја’. Ти докази су необориви – сматра Штрбац.

Суђење по тужби групе Срба из Чикага требало би да почне следеће године, а прво рочиште је заказано за фебруар.

„Две врсте“ Срба

Адвокатски тим, који је сачинио тужбу, разврстао је крајишке Србе у две главне категорије: на оне који су амерички држављани и оне који немају држављанство САД.

„Једну категорију сачињавају жртве које су у време агресије били деца, а сада су пунолетни, али имају теже или лакше последице због агресије и прогона. Лица из ове категорије биће кључни сведоци у току судског процеса“, објашњавају у Сабору крајишких Срба.

//

1 reply »