ИСТОРИЈА

Заиста – ко су Албанци?


4.12.2012.

Љубазношћу Господина Хајрудина Реџовића дошли смо до занимљиве приче из пера његовог пријатеља Слободана Раковића, новинара из Ваљева:

***

Пре десетак дана десио се интересантан догађај у Албанији, у музеју Скендербега у Круји.
Један мој пријатељ рекао ми је да ће ићи послом у Албанију, и ја му кажем да обавезно посети музеј Скендербега и објасним му ко је био Скендербег.
И он оде у Албанију и посети музеј Скендербега. И кустос музеја им објашњава ко је
био Скендербег, ово, оно, а овај мој пријатељ га пита (оно што сам га ја научио):
„А где су сахрањени Скендернегов рођени брат и отац?“
А овај прогута кнедлу па каже: „У српском манастиру Хиландар.“
А овај опет пита: „А зашто тамо?“
А кустос каже: „Па знате, Скендербег и његова породица су били велики државници, па су имали добре односе са другим народима.“
А ови људи у групи, било је ту и Швајцараца и Немаца и „Црногораца“, слушају и чуде се шта прича кустос, па питају овог мог друга: „Како то да су они сахрањени у српском манастиру?“
А мој пријатељ им каже: „Па они су били Срби, православни монаси.“

Ови људи су били шокирани, а мој пријатељ такође, јер није могао да верује да цела држава Албанија егзистира на фалсификованој историји, на лажи. Није то ништа ново!

***

Иначе има још занимљивих детаља када су Албанци у питању а ево само једног:
Они сами себе не зову Албанци него Шиптари, јер Албано, на старогрчком значи досељеник. Дакле они нијесу аутохтони балкански народ (Илири) како тврде, већ су дошли из Ирана, из покрајине Арбанасија, одакле их је протјерао шахин ШАХ ЗАТО ШТО ГА ЈЕ ВОЂА АРБАНАСА ПРЕВАРИО У ТРГОВИНИ ЗА СТО КАМИЛА. По доласку на Балкан населили су планински дио садашње Албаније и себе прозвали Шћиптар – син земље орлова, а Албанију Шћипнија – земља орлова.

Категорије:ИСТОРИЈА

Tagged as: , ,

1 reply »

  1. Ima anegdota da je Ataturk nudio da sve arnaute protera u Tursku ili u neku zabit, a da je pametni Pašić, pitao ko će da struže drva ako njih ne bude.
    Da mi je da mogu da mu kažem, električna testera, vodi to u bestragiju. Ali kasno. Srpski političari (da drugovi šiptari mogu da seku drva dali Kopaonik) tito dav’o kravu za 9-o šiptarče, i dođosmo dokle smo stigli.
    Srpski komunistički kadrovi nisu gledali Srpske interese i to ima za posledicu ovo danas.

    Свиђа ми се