Отворена писма

СРПСКЕ СТРАНКЕ ИЗ СРЕБРЕНИЦЕ: Угрожено све што је српско: не дају нам да довршимо цркву, нападају нас из заседе


Угрожено све што је српско: не дају нам да довршимо цркву, нападају нас из заседе

СРПСКЕ СТРАНКЕ ИЗ СРЕБРЕНИЦЕ УПУТИЛЕ ОТВОРЕНО ПИСМО ВРХУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И ЈАВНОСТИ

28.11.2012. факти.орг

  • Бошњачки кандидат за начелника ове општине Ћамил Дураковић не поштује празнике Републике Српске и самоиницијативно и противзаконито проглашава за нерадне дане датуме којих нема у календару празника Српске
  • Дураковић председника Републике Српске Милорада Додика прогласио непожељним у Сребреници
  • „Коалиција за Републику Српску“ писмом тражи да институције Српске заштите српски народ у тој општини од дискриминације

ПРЕДСТАВНИЦИ 10 српских странака из Сребренице, које су на последњим локалним изборима чиниле „Коалицију за Републику Српску“, указале су на неравноправан положај српског народа у овој општини и затражиле да га заштите институције Српске.

У отвореном писму достављеном медијима, представници српских странака наводе да су Срби у Сребреници неравноправни и да се над њима врше разни облици дискриминације и насиља, што поткрепљују конкретним чињеницама.

Недавно рушење и лупање 21 надгробног споменика у српском гробљу у Пећиштима источно изнад Поточара, скрнављење српских споменика у селу Студенац западно изнад Поточара, напад и премлаћивање Срба у угоститељским објектима и заседе и туче на путевима око Поточара, те скрнављење крста на путу за манастир Карно показују да је у Сребреници угрожено све што је српско.
Заменик начелника и бошњачки кандидат за начелника ове општине Ћамил Дураковић не поштује празнике Републике Српске и самоиницијативно и противзаконито проглашава за нерадне дане датуме којих нема у календару празника Српске, чиме показује да не поштује Устав и законе Републике у чијем је саставу Сребреница.

Неиздавање грађевинске дозволе за изградњу цркве у Дугом Пољу од општинског Одјeљења за урбанизам и стамбено-комуналне послове, на коју се чека већ две године, упркос одлуци Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске да су испуњени сви услови за издавање дозволе, обуставило је изградњу овог храма, као и подизање споменика српским жртвама на српској земљи у приградском насељу Солоћуша.

Стални притисци на Централну изборну комисију (ЦИК) БиХ и Дураковићево писано обраћање високом представнику Валентину Инцку да искористи утицај и да под његовим притиском ЦИК БиХ призна изборни резултат у Сребреници, упркос одлуци Апелационог већа Суда БиХ да се преиспитају све незаконитости у вези са предизборним и изборним процесом у овој општини, показују да Дураковић и његови истомишљеници не поштују законе ни Суд БиХ.

Ћамил Дураковић

       Подршка такозваној иницијативи „Гласајмо за Сребреницу“ и Дураковићево сврставање на страну ове иницијативе, која негира све што је српско и која је злоупотребама и фиктивним пријављивањем боравка великог броја Бошњака у Сребреници покушала добити изборе, унела је додатно неповерење српског народа према том човеку, који се кандидовао за начелника општине.
Дураковићева изјава да је председник Републике Српске Милорад Додик непожељан у Сребреници и његов однос према Влади и институцијама Републике Српске и њихово непоштовање уноси забринутост међу све грађане Сребренице, посебно међу српски народ.

„Коалиција за Републику Српску“ тражи да институције Српске заштите српски народ у овој општини и све њене грађане од свих облика дискриминације.
Такође, тражи се да Срби буду равноправни по свим питањима.

Захтева се и да коначно буде успостављен исти однос према свим жртвама у протеклом рату и да Тужилаштво и Суд БиХ равноправно третирају све жртве и починиоце злочина при доношењу пресуда без обзира ком народу припадају.

Тражи се и да представници међународних организација прекину са дискриминацијом, једностраним приступом ратним збивањима, те фалсификовањем историјских чињеница и константним третирањем Бошњака као жртава рата, а занемаривањем масовних српских страдања.

Никада ниједан западни амбасадор, нити високи представник није посетио ниједно српско стратиште или спомен-обележје и одао пошту настрадалим Србима у овом крају, те позвао да починиоци злочина над Србима одговарају, што говори о њиховој необјективности, једностраности и пристрасности.

Сребреничке Србе вређа и боли једностран приступ питању ратних жртава.

У писму се наводи да су муслиманске снаге из Сребренице убиле више од 3.000 Срба, међу којима око 70 одсто цивила и да нико није одговарао за то. Међународни представници се приликом посета интересују само за бошњачке жртве и њихове породице, а игноришу српске жртве и занемарују злочине почињене над њима, чиме показују дискриминаторски однос према српском народу и необјективност и незаинтересованост за пуну историјску истину о рату на овим просторима.

„Такав однос изазива неповерење српског народа у те представнике и дипломате и у њихову реалност и добронамерност. Не верује се да они заиста желе да пруже подршку доласку до истине о карактеру рата и искреној изградњи поверења међу припадницима три народа у БиХ, стављајући се у свему на страну Бошњака“, наводи се на крају отвореног писма.