ДЕШАВА СЕ...

Хашки суд добио захтев српског тужилаштва


Хашко тужилаштво добило је захтев Србије за прослеђивање доказа о ратним злочинима почињеним у Хрватској током и после „Олује“, потврдио је јуче саветник главног тужиоца Фредерик Свинен и поновио спремност за наставак сарадње с националним тужилаштвима у складу с договореним модалитетима сарадње, пише на сајту РТРС.

27.11.2012. РТРС

Свинен је рекао да Тужилаштво разматра захтјев Србије, али није могао да изнесе никакве друге детаље пошто су, како је навео, захтјеви које упућују државе повјерљиви.

„Желимо да истакнемо да одговарамо на специфичне захтјеве за међусобну помоћ, у оквиру истрага или поступака који су у току. Не можемо да одговоримо на опште захтјеве за помоћ, као што су захтјеви за прослеђивање комплетних досијеа“, рекао је специјални савјетник Сержа Брамерца.

Свинен се није изјаснио о томе да ли захтјев српског тужилаштва спада у „специфичне“ или „опште“.

Српско тужилаштво за ратне злочине саопштило је јуче да је затражило од тужилаштва Хашког трибунала материјале и доказе о ратним злочинима почињеним током и послије „Олује „, из предмета против Анте Готовине и Младена Маркача.

Тужилаштво је навело да се тај захтјев посебно односи на оне локације за које то тужилаштво води преткривични поступак.

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је прије неколико дана да то тужилаштво води предистражне поступке везане за злочине над Србима на шест локација – Мали Алан, Двор на Уни, Госпић Кијани поред Грачаца, Петриња и Вргин мост.

Вукчевић је објаснио да Тужилаштво не покреће истраге јер је незадовољно правоснажном ослобађајућом пресудом Хашког трибунала хрватским генералима, „већ зато што је морало да сачека правоснажност пресуде у Хагу, пошто тај суд има предност у покретању поступака у односу на српско тужилаштво“.

Брамерц је прошле седмице, у саопштењу у којем је изразио разочарање ослобађајућом пресудом генералима, истакао да ће Хашко тужилаштво обезбиједити да докази које је прикупило буду на располагању правосудним властима у бившој Југославији како би се домаћем правосуђу омогућило кривично процесуирање злочина почињених у вези с операцијом „Олуја“.