Војска

„НЕКАД БИЛО“: Васиљевић-СДА имала паравојску у септембру 1991.


„НЕКАД БИЛО“: Васиљевић-СДА имала паравојску у септембру 1991.

Контраобавјештајна служба Југославије је прва сазнања о томе да СДА формира паравојску имала у септембру 1991. године. Ово тврди бивши шеф КОС-а ЈНА Александар Васиљевић у емисији Некад било, Телевизије Републике Српске.

26.11.2012. Извор: РТРС

Александар Васиљевић
фото РТРС

„Имали смо у врху Патриотске лиге свог човјека на високој позицији, од којег смо добили сва занања о начину територијалне организације ове паравојске, до комплетне документације СДА-од наређења за оснивање, до формирања штабова“, рекао је Васиљевић.

Од девет штабова Патриотске лиге један је био дислоциран и то за Санџак и Косово, каже Васиљевић.

„Ишли су према мјестима гдје живе муслимани. То је било јасно, а тражили су и контакт са обавјештајним службама Ирана, Саудијске Арабије и Турске“, тврди Васиљевић.

Васиљевић тврди да није тачно да су муслимани у рат ушли ненаоружани, јер је КОС посједовао извјештај са једног састанка Патриотске лиге из фебруара 1992. године у Зеници, када Сефер Халиловић износи податак да само у Тузли имају до зуба наоружаних 700 припадника и да су у том тренутку имали чак и ракетне системе.

„Тада су урађени планови за нападе на магацине Територијалне одбране и када је то урађено, тврдили су да је народ спонтано упао у магацине, каже Васиљевић и додаје:

„Тим су оружјем касније напали колоне ЈНА приликом извлачења из Тузле”.

КОС је још 27. јуна 1991. године, када је почео рат у Словенији, пресрео и снимио разговор Фрање Туђмана и Алије Изетбеговића, каже Васиљевић.

„Туђман је тражио од Изетбеговића да сад примијени оно што су раније договорили-да мулсимани напусте ЈНА, али је Алија одговорио да још није вријеме“, тврди Васиљевић.

//