ИЗДВАЈАМО

Карла дел Понте не воли Србе него себе


Прошлонедељна вест да је Трибунал у Хагу донео ослобађајућу пресуду за хрватске генерале Готовину и Маркача, била је повод да поразговарамо са београдским адвокатом који има искуства са радом у хашком суду.

25.11.2012. Глас Русије, пише: Јована Вукотић

Фото: EPA

Наиме, господин Тома Фила је започео разговор са нама тумачећи оно што је наводно изјавио за једне београдске новине:

Нисам рекао да се пресуде купују, јер је то немогуће. Али, може се излобирати, а чак и то је изложила и Карла Дел Понте. А ја знам целу ситуацију како то иде…

Новине које су пренеле Ваше речи, такође су непосредно после изрицања пресуде, објавиле интервју са Карлом Дел Понте, бившом тужитељком хашког трибунала. Она је у том интервјуу изјавила да је шокирана новом ослобађајућом пресудом. Како Ви коментаришете њене речи?

Она је тако наступила, јер је то оптужница коју је она подигла. Та оптужница је доста стара. Карла Дел Понте је дуго радила на прикупљању доказа, а сада је суд фактички демантовао њен рад. Дакле, њене изјаве не бих тумачио као неку њену нарочиту љубав према српском народу.

Разочаравајуће код ње је то што је она, када је на захтев јавности требала да подигне оптужницу и правно гони НАТО за гађање цивилних циљева, Дел Понте рекла да нема овлшћења за то и да она то не сме да уради. Јер, постоје очигледни ратни злочини које је починио НАТО: узмимо на пример гађање воза, здање кинеске амбасаде, зграду Радио телевизије Србије. Сви ови циљеви се сматрају цивилним, према међународном праву. Али, међународно право је по својој природи право јачег, о њему одлучује и њега примењује најјача држава света, „Велики брат“- САД. Па чак иза ове пресуде стоји САД.

Ако су Готовина и Маркач ослобођени, какву судбину предвиђате за Караџића и Младића?

Они ће бити осуђени на доживотне робије, што је испланирано још на почетку. Тако да ту нема дилема.

Ако се добро сећате, речено је да ће се у овом случају водити поступци против 4 особе: прво су сачекали да Туђман умре, па кад је умро, рекли су да би га гонили да није умро. Онда су тужили генерала Бобетка, који је умро од старости и онда ову двојицу генерала, који су ослобођени. Дакле, укупно су 4 особе доведене у везу са Хагом, на овај или онај начин- два постхумно и два која су пуштена на слободу.

Суштина је била да се акције хрватске војске против српског становништва- „Бљесак“ и „Олуја“ не подведу под „заједнички злочиначки подухват“ (за шта се иначе криве сви Срби у овом сукобу). Ове су акције спроведене у организацији и под надзором САД- они су обучавали Готовину. Њихов амбасадор је био присутан на седници на Брионима кад је донета одлука да се над Србима у Хрватској спроведе етничко чишћење. Исти тај амерички амбасадор Галбрајт на хрватском тенку је ушао у Книн као „ослободилац“. Тако би Америка била доведена у везу са злочином. А они то не желе. Не заборавимо да је Теодор Мерон председник судског већа у Хагу – Американац, а он је своју анти-српску позицију показивао и раније.

По српској штампи појавиле су се спекулације да би и Харадинај могао бити потпуно ослобођен. Иако је, подсетимо, он прво био ослобођен а потом је против њега поновљен процес…

Лично мислим да ће и Харадинај бити ослобођен. Видео сам предмет и не мислим да може да буде осуђен. Знате, не верујем ја у теорије завере. Али, видите како то иде пред тим Трибуналом- прво Тужилаштво накарадно тужи, значи погрешно оптужи, тј наведе„најлакше“ оптужбе. Потом наравно, суд ослободи. Харадинају је укинут само део пресуде, за највећи део оптужбе за злочине које је извршио, он је већ ослобођен. У његовом случају је требало саслушати два сведока- један се обесио, а други је одбио да сведочи, јер су озбиљно претили његовој породици. Наравно, Харадинаја пуштају да се брани са слободе. Харадинај има право да се бави политиком и све време док је он био на слободи, све то време су сведоци нестајали. Преко 30 људи је нестало који су требали да сведоче. Онда цинично после кажу, па пошто нема доказа- ми га ослобађамо.

У случају Срба кажу- нема доказа, значи мора да он јесте крив за те оптужбе.

Српско Тужилаштво за ратне злочине и господин Владимир Вукчевић, главни тужилац изјављују да имају добру сарадњу са истражним тимом Клинта Вилијамса- у случају истраге илегалне трговине људским органима на Косову. Да ли Ви верујете да ће бити неких помака по том питању?

Неће бити никаквих помака. Ништа. Ето, запамтите моје речи, а ја сам стар, искусан човек и сматрам да ће то две, три године да се вуче, док се не заборави.

Јер, опет је Американац доведен да то решава. Америка је водила целу ту причу и они одлучују о судбини Косова. Америка је створила косовску државу, НАТО пакт је контролише и на Косову има своје базе. Па зар стварно мислите да ће дозволити да буду компромитовани на било који начин? Значи од тог посла нема ништа. Сада ће само да се виче, да се прича, а после неког времена, завршиће се тако као и све остало- пашће у заборав.

Делује да је током последње две деценије Србија у светским медијима скоро сатанизована (иако је то можда прејака реч). Односно, готово да је ова ослобађајућа одлука за хрватске генерале, само још једна у низу индиректних оптужби на српски рачун….

Јесте, Србија у светској јавности јесте сатанизована. И тај суд је томе допринео. Проглашавају целу земљу одговорном. Ево погледајте текстове Sunday Times, после ове пресуде Готовини и Маркачу, они говоре да је српски народ одговоран. Више се не помиње индивидуална кривица, већ је читав српски народ одговоран- испада да ће српска држава плаћати штету за све оно што се десило на територији Хрватске. Па чак и српске куће које су Хрвати запалили, требало би да плати Србија. Ето, то је суштина.

//

//

1 reply »