Биљана Диковић

ОТВОРЕНА СРПСКА КУЋА У ПРАГУ


ОТВОРЕНА СРПСКА КУЋА У ПРАГУУ Прагу је 21. новембра отворена Српска кућа, репрезентативни објекат на пет спратова у центру града и површине од преко 1.400 квадратних метара, у Соколској улици број 18, у којем ће се налазити Српски културно-информативни центар, седиште удружења „Свети Сава“ и редакција часописа српске мањине у Чешкој „Српска реч“. У Српској кући биће смештене библиотека, фонотека и колекција српских документарних и играних филмова и серија.

23.11.2012. ФБ профил Александар Чотрић
Објекат су отворили председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Александар Чотрић и заменик Владине Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Александар Влајковић.- Отварамо објекат у којем ће бити организоване изложбе, концерти, књижевни сусрети, предавања, позоришне представе, филмске пројекције, наступи културно-уметничких друштава, промоције књига и часописа, аутора и извођача из Србије, Чешке и других земаља – рекао је Александар Чотрић.

– Постојање Српске куће у Прагу, у срцу Чешке и средње Европе је од великог значаја за српско расејање које живи на овим просторима. Ова институција допринеће очувању њиховог идентитета, јачању веза са матичном државом и продубљивању пријатељских и партнерских односа Србије и Чешке, као и адекватном представљању научних, културних, просветних, привредних, туристичких, спортских и других достигнућа српског народа у Чешкој и матичној земљи – нагласио је Чотрић.

Чотрић је поручио да су нас „доста други представљали на начин који није био истинит да је време да се пред Европом и светом прикажемо онаквим какви заиста јесмо. А ми смо народ велике и богате културе која сеже у далеку прошлост“.

Чотрић је подсетио на бројне значајне Србе који су живели, школовали се и радили у Прагу, попут језичког реформатора Вука Стефановића Караџића, научника Николе Тесле, сликара Милана Коњовића, Стојана Аралице, Јована Бијелића и редитеља Емира Кустурице, Горана Марковића, Горана Паскаљевића, Срђана Карановића, Слободана Шијана…

Председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону истакао је заслуге председнице Српског удружења „Свети Сава“ мр Бранке Кубеш за добијање простора од Града Прага и отварање Српске куће.

Овим поводом народна посланица и чланица Одбора за дијаспору и Србе у региону Дијана Вукомановић уручила је Бранки Кубеш државни грб Републике Србије. Исто признање урученено је и привреднику Петру Марјановићу, власнику предузећа „Марекс трејд“ из Прага, за његов дугогодишњи хуманитарни рад, као и заслуге што је Влада Чешке поклонила Београду десетак аутобуса и трамваја за потребе градског превоза.

Чотрић је захвалио Граду Прагу, Влади и Парламенту Чешке Републике што „подржавају активности српске заједнице у овој земљи и што су званично признали статус националне мањине српском народу, иако је малобројан и није аутохтон“.

У Чешкој живи око три хиљаде Срба, а њихово масовније досељавање бележи се од почетка деведесетих година прошлог века.

Свечаности отварања Српске куће су, поред осталих, присуствовали амбасадор Србије у Прагу Маја Митровић, званичници Министарства културе Чешке и Града Прага, режисер филма „Отето Косово“ Вацлав Дворжак и друге угледне личности из јавног, политичког и културног живота Прага, као и представници српске заједнице у Чешкој Републици.

//

//