АУТОРИ

Студенти показали достојанство младости Србије!


На страници позива за догађај на ФБ остављен је коментар који најбоље описује данашњи протест студената који су организовали студенти Факултета Политичких Наука и студенти Правног Факултета, Београдског Универзитета, како би исказали своје незадовољство поводом срамног изрицања ослобађајуће пресуде хрватским генералима, Готовини и Маркачу, од стране међународног суда (не)правде у Хагу.

21.11.2012. ФБР уредник Биљана Диковић

Микица Булатовић: „Колико је само туге и емоција данас било на овом нашем скупу! Свака част свима који су уложили труд и време да организују ово, као и онима од којих је идеја потекла! Материјално благостање није ништа важније од духовног, тога треба да будемо свесни. Како је данас професор ЛЕГЕНДА Бранко Ракић рекао :“ Срби су сада на последњој линији одбране, а то је достојанство. Могу све да нам узму и здравље и новац и живот, али достојанство или можемо да задржимо или да га дамо и више никад не повратимо“. Надам се да је ово увод у једну нову Србију која не прећуткује ни једну своју рану и бол и која свим средствима стаје иза оних који су за државу дали оно највредније – живот!!!

Борис Малагурски, редитељ, на свом ФБ налогу написао је:
„Било је величанствено и достојанствено! Хвала свима који су дошли!“

Пре шетње на Правном факултету у амфитеатру 5 са почетком у 12 часова одржана је трибина под називом “Хашка Олуја”. Гости трибине били су проф. др Бранко Ракић, Саво Штрбац – председник “Веритаса” и Горан Петронијевић- адвокат.

Шетња подршке и сећања на све жртве ‘Олује’, почела је у 13:30 часова када се група студената са Факултета Политичких Наука упутила ка Врачару, док су студенти Правног Факултета, ка Храму Светог Саве кренули у 14 часова. Овај миран, достојанствен и цивилизован протест под заједничком паролом “Шетња сећања на жртве “Олује” – злочина који траје” завршена је молебаном и паљењем свећа испред Храма Светог Саве на Врачару, у 14:30 часова.
Студенти су овим протестом послали поруку мира и жеље да правда буде једнака за све, да нису заборавили жртве које је хрватска “Олуја” однела. Студенти су учешћем на протесту пружили подршку свим оним жртвама које и данас, готово двадесет година након рата, доживљавају да њихове ране, сузе и бол бивају обезвређиване.

Студенти су најавили да је ова шетња увод у велики студентски протест који ће се организовати у наредних 15 дана.

******************************

ФБ Nenad Uzelac:

Хвала свим студентима на НАЈВЕЛИЧАНСТВЕНИЈЕМ скупу који је одржан у последњих неколико година, на скупу који је изазвао емоције у свакоме од нас! Симонида у позадини, две групе, две хиљаде, студената се спајају испред храма Светога Саве, за
ставе се укрштају, јавне личности у првим редовима држе транспаренте, грађани поздрављају, колона полази ка Храму, језа пролази телом, многи су и сузу пустили – антологијска сцена за памћење!

Хвала СВИМА који су данас дошли и подржали ову шетњу !!! Доказали смо да када смо заједно можемо да тежимо ка томе да ствари променимо на боље !!! ХВАЛА ВАМ СВИМА !!!! Наравно овде нема стајања ИДЕМО ДАЉЕ И ВИДИМО СЕ ЗА 15 ДАНА НА ЈОШ ВЕЋЕМ СКУПУ 🙂 !!!!

ФБ Đorđe Cincar Đorđević: 

Искрено се надам да је данас почела да се буди једна нова Србија, достојанствена, која уме да балансира између своја два пола, који засебно не могу да функционишу. То је грађанска, интелектуална, космополитска Србија, а опет патриотски свесна и поносна на себе. Сагорели смо, попут Феникса, и сада је дошло време да се издигнемо из пепелa. Биће тешко, али хајде да проширимо ту енергију и не дозволимо јој да ишчезне!

*********************

Порука честитке и подршке студентима за јучерашњу шетњу и протест од бившег министра иностраних послова Живадина Јовановића 🙂

Поштовани студенти,

Искрено вам честитам на успешној протестној шетњи студената Факултета политичких наука, Правног и других факултета Београдског универзитета “поводом ослобађајуће пресуде Хашког трибунала планерима и командантима геноцидне “Олује”. То је значајан корак ка враћању достојанства и одговорне друштвене улоге студентског покрета Београдског универзитета као вековног врела слободне и независне националне мисли. Овим протестом студенти Београдског универзитета су, после дуге паузе, поново на јавној сцени поводом најважнијих државних и националних питања употпуњавајући велику празнину у друштвеном и политичком животу нације. Стекли сте ново драгоцено искуство и охрабрење у борби за истину, правду и национално достојанство што је велики потенцијал за ваше будуће активности.

С поштовањем,
Живадин Јовановић

****************************

 

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

Јавни позив: Придружите нам се у шетњи сећања на жртве “Олује” – злочина који траје!!!

 


 

//

1 reply »

  1. Ovo je prvi u sledu dogadjaja koji sam prizeljkivao u ukupnom sunovratu srpske drzave i nacije. Ocekivao sam da mladi u usponu stasavanja i skolovanja, na izvorima informacija ustanu i poprece se svima koji su nas doterali do izice DOSTOJANSTVA. Cestitam i ucestvujem u tome. Akciju podrzavam i smatram da je treba osmisliti , omasoviti sve dok ne postigne cilj. Treba samo biti oprezan od manipulacija politike. Te manipulacije su veoma perfidne u imaju ciljanu publiku. Pametni napred OSTALI STOJ.

    Свиђа ми се