ДЕШАВА СЕ...

НАЈВЕЋЕ СКЛАДИШТЕ ЗА НУКЛЕАРНО ЂУБРЕ ЦЕЛЕ ЕВРОПЕ У СРБИЈИ – И ТО ЈЕ УСЛОВ ЗА ЕУ?!


МОДЕРНО И БЕЗБЕДНО ЗА ЕВРОПУ И СМРТ ЗА СРБИЈУ!

24.01.2012. 21:20

Србија добија највеће складиште нуклеарног отпада у Европи.

Према речима Радојице Пешића, директор Јавног предузећа Нуклеарни објекти Србије, складиште ће задовољити потребе складиштења радиоактивног отпада са територије Србије у наредних неколико деценија.

Он је објаснио да ће се ту складиштити отпад који је и до сада у Србији настајао као медицински отпад, у индустријској производњи и научним истраживањима.
Нукеларни објекти Србије наводе да се у постојећим складиштима налази око 3.000 кубних метара радиоактивног отпада, те да је због те и количине отпада који настаје свакодневно завршена изградња модерног и безбедног складишта, довољно великог капацитета.

„Планирано је да у то складиште буде премештен комплетан отпад из постојећих складишта, која ће потом бити демонтирана. На тај начин ће се сав радиоактивни отпад из наше земље бити ускладиштен безбедно и сигурно на једном месту“, саопштава то Јавно предузеће.
„Капацитет објекта је 8.500 буради од 200 литара и 100 транспортних контејнера у оквиру безбедног складиштења радиоактивног извора“, каже директор Радојица Пешић.
Ново складиште неће служити за одлагање нуклеарног горива јер је Србија већ отпремила нуклеарно гориво у Русију. Надлежни кажу и да ново складиште неће служити за евентуално одлагање радиоактивног отпада који настаје у другим државама, већ искључиво за складиштење радиоактивног отпада, који настаје у нашој земљи.
Како кажу у Нуклеарним објекитма Србије, ново складиште ће допринети успостављању међународних стандарда које је прописала Међународна агенција за атомску енергију.
Пешић је за 2012. годину најавио почетак демонтирања дотрајалог складишта отпада и његово пребацивање у ново складиште иначе како наводе први објекат у Винчи који је завршен „стриктно по законској процедури, од грађевинске дозволе, закључно са употребном, која је добијена пре месец дана“.
Изградњу овог складишта је почео Институт у Винчи 2007., а од оснивања НОС пре две године, то предузеће је у потпуности преузело тај посао.
На удаљености од само 13 км од главног града Србије, у Винчи, изграђено је највеће складиште нуклеарног отпада у Европи. Питање је, колико Србија производи нуклеарног отпада када јој је потребно највеће складиште у Европи? Да ли складиште направљено због отпада Србије или Европе? Због чега смо дозволили да постанемо највеће канта нуклеарног отпада у Европи, због чега „морамо“ да чувамо нуклеарно ђубре целе Европе?

Сви се питају која је то наша кривица, да баш нама све ово, свих ових година раде… ето која је… енергетска глад у конформизму огрезлих западњака је једна од главних, наших „кривица“…
Имаћемо и серију нуклеарки на свим рекама око Београда и Новог Сада… нуклеарни отпад и потпуно расуло нације и државе, то не смемо никако да дозволимо… сем ако нећемо да живимо животом једнога Хомера Симпсона…

ИЗВОР: ФБ Stanislav Branković и ekopedia.rs

6 replies »

 1. Nije mi jasno: od koga to Srbija „dobija“ najvece skladiste i sta je istina: ono sto kaze Pesic( da je to samo za nas otpad) ili ono sta se sumnja? da li nase sumnje imaju osnova tj da li Pesic laze?

  Свиђа ми се

 2. „Србија добија највеће складиште нуклеарног отпада у Европи.“
  Pitam se, čisto onako, može li Srbija da dobije nešto „malo finije“ od te famozne eu? Ako ovo zaista predstavlja još jedan od uslova za ulazak u eu, moramo se zapitati ko će upravo tu eu sprečiti da nam sutra nalaže istovaranje stranog nuklearnog otpada na našoj teritoriji. Pa upravo za vreme bombardovanja, na Srbiju je izručeno na tone vojnog nuklearnog otpada, i jesu li nas pitali „možemo li?“
  Nekada smo bili ponosan narod, danas smo izgleda samo papučari….

  Свиђа ми се

 3. Колико су нас лажу открићемо тек када неки немачки или француски покрет зелених извести о транспорту свог нуклеарног ђубрета негде у Србији – депонији ЕУ. Тачно је да су Србији забранили да се бави овом врстом науке, па је „демократска“ власт демонтирала нуклеарни реактор и отпремила, како је наложио велики тутор. Чињеница да ће у новом хангару бити смештен радиоактивни медицински, индустријски отпад, као и отпад настао у процесу научних истраживања, ствара нам оправдану бојазан да ће Винча постати сигурна кућа за велике количине ове врсте отпада из целе Европе. Ако пристајући на све диктате, пристајемо и на улогу европског ђубретара (аутомобили, гуме, технологија, рачунарска опрема…), што не би тражили и оживотворење улоге нуклеарног ђубретара? И то је део улоге намесничке власти.

  Свиђа ми се