Биљана Диковић

ТЕРОР НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ: Не смемо да изађемо из кућа, децу нам у школама називају “ћетницима”!


После ослобађајуће пресуде генералима и националне еуфорије у Хрватској, Срби су свакодневно на удару. Хрвати ноћу пролазе аутомобилима испред српских кућа и довикују: „Вратио се Анте!“, каже Милан М. из Грачаца

20.11.2012. телеграф.рс

Графит у Хрватској: Србе на врбе
Д. З. / Фото: Илустрација, Телеграф.рс

СРБИ У ХРВАТСКОЈ СТРАХУЈУ ЗА БЕЗБЕДНОСТ!

После ослобађајуће пресуде хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, Срби, повратници у Хрватску, живе у страху, затварају се по кућама, никуда не излазе, а децу им у школама нападају други ђаци називајући их “четницима”, сазнаје Телеграф са лица места.

Одлука Судског већа трибунала у Хагу била је окидач за почетак огромног славља и еуфорије у целој Хрватској. Вест је у центру Загреба, на Тргу бана Јелачића, окупила преко 100.000 људи, а славље није изостало ни у Задру, Сплиту и осталим градовима Хрватске.

Међутим, како Телеграф сазнаје, Срби у Лици, Банији и другим деловима бивше Книнске Крајине, веома су забринути за своју безбедност и након повратка са посла време углавном проводе међу четири зида и ретко излазе.

Милан М. (57) из Грачаца каже за наш портал да је атмосфера веома напета и да Срби живе у страху од “повампиреног хрватског екстремизма и национализма”.
– На улицама се и даље слави, нарочито у ноћним сатима, када аутомобили пролазе испред српских кућа, трубе и вичу: “Вратио се Анте! “Сви смо ми Готовина”. Ма, провокације су на све стране. Због тога Срби ретко излазе, евентуално до продавнице, по намирнице – каже он.

Овај повратник у Хрватску каже да су му се комшије жалиле јер им децу у школама малтретирају други ђаци вичући “вратио се Готовина!”
– Сви смо јако уплашени и не знамо како ће се ово завршити јер је цела Хрватска букнула и на све стране се могу чути поруке “Србе на врбе” и многе друге. Моје комшије су преплашене пошто им децу у школама нападају и називају “четницима” – каже нам овај Личанин.

Заменик председника Српског националног већа Саша Милошевић каже за Телеграф да је било очекивано да буде таквих провокација, поготово након повратка генерала у Хрватску.
– Очекивано је било да се појаве такви случајеви, јер је еуфорија огромна, али СНВ још није добило пријаву о неком већем инциденту или нападу на Србе повратнике у Хрватску – каже он.

Он додаје да је ипак за Србе најбоље да не одговарају на провокације и да тако дају свој допринос у смиривању страсти и тензија.