КОСОВО И МЕТОХИЈА

Срби са севера Косова ће пружити велики и пасиван отпор примени споразума Београда и Приштине


Срби са севера Косова ће пружити велики и пасиван отпор примени споразума Београда и Приштине

20. новембар 2012.

Посланик Скупштине Србије Марко Јакшић позвао је данас председника Србије Томислава Николића да спречи примену споразума којим ће, како каже, бити успостављена граница између Србије и Косова, и најавио пасиван отпор Срба са севера покрајине у случају да ипак буде примењен.

Јакшић је новинарима у Скупштини Србије рекао да ће Срби са севера Косова пружити „велики и пасиван отпор“ примени споразума Београда и Приштине о интегрисаном управљању границама, јер то, како је навео, значи признање Косова као албанске државе.

 Јакшић је рекао је да Срби са севера покрајине позивају председника и премијера Србије, Томислава Николића и Ивицу Дачића, да дођу на Косово и да им објасне шта значи тај споразум, а ако се то не деси, Срби ће доћи у Београд.

 Упитан да ли ће Срби са севера Косова од 10. децембра када се очекује примена споразума о интегрисаном управљању административном линијом подићи барикаде, Јакшић је рекао да ће о виду отпора одлучити одборници четири општине са севера Косова.

 “Протекла три месеца смо тражили пријем код Томислава  Николића, али нас није примио“, рекао је Јакшић и оптужио садашњу власт да се „крије“ иза споразума које је у Бриселу с делегацијом  Приштине постигао претходни шеф преговарачког тима Борислав Стефановић.

 Јакшић је рекао и да је председник Србије Томислав Николић „драстично променио курс“ у односу на оно што је говорио у изборној кампањи.