Биљана Диковић

Глас драмских писаца Србије: Ослобађајућа пресуда је злочин против човечности


Београд, 18. новембра 2012. годинe, сајт Удружења драмских писаца Србије

Поводом ослобађајуће пресуде жалбеног већа Хашког трибунала у случају хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача, првостепено осуђених за злочине против човечности учињене током операције „Олуја“ – којом приликом су хрватске војне снаге, уз подршку својих иностраних покровитеља, побиле око 2000, а протерале око 200 000 Срба, чланови Удружења драмских писаца Србије сматрају својом минималном грађанском обавезом да јавно искажу следеће ставове:

1) Ослобађајућу пресуду осуђенима за злочине против човечности треба, такође, сматрати злочином против човечности.

2) Изјаву хрватског председника Јосиповића да ће за „евентуалне злочине казнити чак и Кинезе, ако их случајно нађе међу злочинцима, међу којима, као што можемо видјети, нема Готовине и Маркача“, сматрамо поспрдном, циничном и, дакако, неукусном – али корисном, јер показује прави однос према тзв. процесу историјског помирења српског и хрватског народа, као што то показује и општенародно славље и весеље у независној хрватској држави.

3) Ако су поменути хрватски генерали невини, онда су прогони, убиства, паљење и разарање српских огњишта дозвољен, а можда и добродошао чин.

4) Питамо се да ли већ и припадници страних, па и нама ненаклоњених држава, треба да опомињу Србе како, најзад, морају смоћи снаге и рећи своје историјско „не“.

5) Питамо се да ли Чеси треба на својим улицама,пред полицијом, да бране српске интересе, док Срби повијају главе, а српске невладине организације и „просвећени“ појединци иступају као гласноговорници лицемерне, циничне манипулације српском националном судбином од стране наших западних „пријатеља“.

6) Питамо се да ли смо толико ниско пали да и бивша хашка тужитељка, госпођа Карла Делпонте, треба да се ишчуђава ослобађајућој пресуди хрватским генералима.

7) Питамо се докле ће Срби, несложни, неодлучни, својим самозаваравајућим, волунтаристичким држањем рушити властити интегритет, губећи историјску битку са онима који једнодушно и непоколебљиво стоје иза својих националних интереса.

8) И, најзад, питамо се докле ће се Србија правити да не схвата до које мере је марионета у традиционалној игри великих сила, игри у којој, са оптимизмом и вером у бољу „европску“ будућност добровољно учествује.

Председник Удружења драмских писаца Србије

Миладин Шеварлић

//