Љиљана Јовановић

ТРГОВИНА ОРГАНИМА: ХОЛАНЂАНИ ЋЕ ВОДИТИ МЕЂУНАРОДНУ ИСТРАГУ


Текст под насловом “ Organ trafficking: Dutch to lead international inquiry“ објављен је на сајту bbc.co.uk и најављује посебну међународну истрагу коју покреће холандски истраживачки центар о криминалној трговини људским органима на територији Косова и Метохије и шире. Тврде да су криминалне банде укључене у илегалну трговину љуским органима. “Erasmus medical centar” из Ротердама је изјавио да је пројекат покренула  Европска комисија и да ће трајати три године.  

17.11.2012.  ФБР уредник Биљана Диковић, преводилац: Љиљана Јовановић

Criminal gangs are involved in the illegal organ trade
bbc.co.uk

Истраживачи из Румуније, Шведске, Бугарске и Шпаније ће такође узети учешће у истрази, а биће укључен и Еуропол, полиција ЕУ.
ЕУ тужиоци ће испитивати трансплантацију органа које су „наводно незаконито рађене 2008 године на Косову.“ На сајту наводе да је неколико оумњичених ухапшено у Израелу током маја месеца ове године.

Јавности је предочен закључак посебног Извештаја  Савета Европе објављеног 2010. године, који за учешће у трговини људским органима оптужио самопроглашеног „премијера Косова“ Хашима Тачија, бившег вођу ОВК, Ослободилачке војске Косова, који је те оптужбе негирао.
Органи су како је наведено узети од затвореника  убијених од стране ОВК после сукоба са Србима  1999. године.
Било је и случајева трговине органима на високом нивоу, у САД и Јужној Африци. Сиромаштво је терало људе да продају један од својих бубрега, илегалним трговцима органа из Индије, Пакистана, Бангладеша.  Корисници су били богати пацијенти у очајној потреби за трансплантатом бубрега.

На сајту „Ерасмус Медицинског Центра“, се каже да је истрага неопходна јер „постоји све више доказа о „туризму за  куповину органа“ где се ради о туризму из здравствених разлога, када пацијенти путују у иностранство да би тамо купили трансплантат.

Донатори да ли присиљени или не, често постају жртве трговаца органима. Међутим, мало се зна о томе како се често ово дешава, и колико криминалних организација, лекара и других је укључено у ову активност.

Најављено је да ће о налазима ове истраге бити расправљано на Међународној конфернцији 2014. године.
У ове истраге су укључена и канцеларија УН за дрогу и криминал.  

Колико ће то и да ли ће расветлити злочине које су направили Тачи и његови саборци у међународној незабележеној криминалној акцији трговине људским органима видећемо, или ће можда и то бити кобно за Србе – можда се докаже да су сами себи вадили органе и овим путем ослободе Тачија било какве одговорности… С обзиром да је ову независну међународну истрагу покренула Европска комисија – све је могуће…

// < ![CDATA[
//

1 reply »

 1. Наши” представноци у ЕУ парламентарним делегација

  Делегација у Интерпарламентарној унији, нешто што на званичном скупштинском сајту полетно описују као „најстарију међународну парламентарну организацију у којој се води дијалог о миру и сарадњи међу народима, негује и унапређује концепт представничке демократије, успостављање контаката, сарадњу и размену искустава међу парламентима и парламентарцима, разматра питања од међународног значаја, одбрану и промоцију људских права”. Веровали или не, у тој осмочланој делегацији нашли су се сведоци и сарадници бившег режима: Оливер Дулић (ДС), Нада Колунџија (ДС), Зоран Остојић (ЛДП), Бранко Гогић (СПДС у оквиру Тадићеве листе). Како је и власт морала да удоми технолошки вишак (Предраг Марковић из УРС, такође је цењени члан Делегације у Интерпарламентарној унији), неки љути опозиционари су се уденули и у друге делегације.
  Делегација у Парламентарној димензији Централно-европске иницијативе (није грешка у називу), која је „један од три стуба организације (поред владиног и економског) који има за циљеве јачање мултилатералне сарадње на парламентарном нивоу, сарадњу чланица на јачању политичких и економских капацитета, успостављање партнерства на принципима парламентарне демократије и људских права и помоћ реформама у државама Централно-европске иницијативе”, састављена је од девет чланова, међу којима и следећи асови: Александра Јерков (ЛСВ), Иван Јовановић (ДС), Душан Милисављевић (ДС), Душан Обрадовић (ДС)
  Делегација у Парламентарној скупштини Црноморске економске сарадње, организација која „помаже економску, трговинску, политичку и друштвену сарадњу међу државама и има за циљ очување парламентарне демократије…”, постала је резервни положај за: Бојана Костреша (ЛСВ) и Предрага Марковића (УРС, агаин!)
  Делегација у Парламентарној скупштини Медитерана, настала „из серије конференција о безбедности и сарадњи у Медитерану, са циљем да развија свеобухватну регионалну политику, културни дијалог, партнерство, уравнотежени раст, подстичући укључивање свих земаља из региона…”, постала је туристичко уточиште за хероје демократије: Светислава Булајић (ЛДП), Наташа Мићић (ЛДП), Горица Мојовић (ДС), Маја Виденовић (као резерва из ДС)

  Делегација у Парламентарној скупштини НАТО, „парламентарни пандан НАТО, али формално не представља исту организацију, већ је форум за разматрање одбрамбене и безбедносне политике земаља чланица НАТО…”, очито је била резервисана за стручњаке: Невен Цветићанин (СДПС у оквиру Тадићеве листе), Константин Самофалов (ДС) и специал гуест стар Драган Шутановац (ДС) који је респектабилну каријеру безбедњака започео куповином ФБИ качкета од уличног продавца у Авенији Пенсилванија.
  Делегација у Парламентарној скупштини ОЕБС, организација која „промовише и олакшава међупарламентарни дијалог и сарадњу…”, постала је сигурна кућа за: Гордана Чомић (ДС), Жика Гојковић (СПО), Ненад Константиновић – Неца Отпор (ДС) и вечити Мехо Омеровић (СДПС у оквиру Тадићеве листе).
  Делегација у Парламентарној скупштини Савета Европе, која „промовише демократске вредности и заштиту људских права”, организација је у којој су места „букирали”: Иван Андрић (ЛДП), Чедомир Јовановић (ЛДП), Весна Марјановић (ДС), Наташа Вучковић (ДС).
  На крају, неправдено би било не поменути и бизарну (двочлану) Делегацију у Интерпарламентарној скупштини православља („тело које унапређује и јача улогу православља као важног политичког, културног и духовног ентитета…”), где је место под ортодоксним сунцем пронашао упорни Александар Чотрић (СПО).
  И то није све. Наиме, ствари стоје још луђе, ако узмемо у обзир и скупштинске туристичке аранжмане у оквиру нечега што се зове „Делегације пријатељства”. О томе ћемо писати чим стручне сајбер службе у Скупштини буду знале нешто више од оног што стоји већ два месеца пише у поменутој рубрици – у припреми.

  http://www.e-novine.com/
  okupator nagradjuje, srbija placa. E Srbijo ali si bedna a i zalosna odnosno narod Srbije.

  Свиђа ми се