Биљана Диковић

Михаил Јембајев: Готовина слободан. Ништа неочекивано.


Апелациона комора Међународног трибунала за бившу Југославију у петак је прогласила невиним хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача, осуђене прошле године од стране суда прве инстанце на дуготрајне казне затвора због ратних злочина против Срба за време конфликта у Хрватској 1991-95. године.

17.11.2012. Глас Русије

epa02688770 Former Croatian Army General Ante Gotovina

Да подсетимо да је раније Међународни трибунал осудио генерале на 24 и 18 година лишавања слободе за злочине извршене за време војне операције Олуја 1995. године. Тада, по различитим подацима, Хрватску је морало да напусти најмање 200 хиљада Срба.

Коментар научног сарадника Института за славистику РАН Михаила Јамбајева:

За мене то није било нимало неочекивано. Такав развој сам предвидео још за време његовог хапшења 2005. године. Хапшење је изведено доста театрално, у ресторану. Господин Готовина је очигледно знао да ће га ухапсити, да ће неко време провести у Хагу, а затим да ће бити ослобођен и пуштен. Зато што иза њега стоје они који су припремали операцију против крајишких Срба: то су САД и други моћници. Никада, ни у ком случају по погледу генерала Младића, и у погледу бившег председника РС Радована Караџића нешто слично се неће десити. Међународни трибунал је антисрпски, НАТО трибунал, а НАТО је ратовао против Србије од 90-их година. На мишљење Срба о трибуналу пуштање Готовине ће се снажно одразити.

//