АУТОРИ

РЕАГОВАЊА: У ХАГУ СИ НЕВИН ДОК СЕ НЕ УТВРДИ ДА СИ СРБИН! (видео-пресуда)


Загреб слави, Београд у шоку, а Брисел ћути. Тако би се укратко могле описати реакције на одлуку Хашког трибунала да пусти на слободу Анту Готовину и Младена Маркача. УКРАТКО: У ХАГУ СИ НЕВИН ДОК СЕ НЕ УТВРДИ ДА СИ СРБИН!

Судије из Италије и са Малте били против ослобађања:
За ослобађање Готовине и Маркача гласале су судије Мерон из САД, Мехмет Гинеј (Gyney) из Турске и Патрик Робинсон (Patrick) са Јамајке, а ПРОТИВ су били Кармел Ађијус (Carmel Agius) са Малте и Фаусто Покар (Pocar) из Италије.

16.11.2012. агенције, светска и наша штампа, приредила ФБР уредник Биљана Диковић

Судија Покар: Правда није задовољена

Члан жалбеног већа Хашког трибунала Фаусто Покар каже да је данашња ослобађајућа пресуда коју то веће, уз његово противљење, изрекло хрватском генералу Анту Готовини, „противна било каквом осећају за правду“.

Fausto-Pokar.jpg

„Не верујем да је правда задовољена кад се кривица утврђена пресудом – коју првостепено веће није олако донело о чему сведочи више од 1.300 страница анализе – једним потезом преиначује у само неколико пасуса, без пажљивог разматрања списа и примереног објашњења“, подвукао је италијански судија Покар у противном мишљењу које је део коначне пресуде. „Фундаментално се противим целој жалбеној пресуди, која је противна било каквом осећају за правду“, написао је судија Покар.
Оштро противљење пресуди изразио је још један члан жалбеног већа, судија Кармел Агијус са Малте.

У противном мишљењу, судија Покар указао је на „велики број грешака и погрешних конструкција у резоновању већине судија“, оцењујући да је данашња правоснажна пресуда заснована на погрешној интерпретацији закључака првостепеног већа и кршењу судске праксе и стандарда у жалбеном поступку.

По ставу који деле судије Покар и Агијус, већина судија је напречац занемарила и одбацила велики део обимног доказног материјала на којем је била заснована првостепена пресуда.

Према тим доказима, артиљеријски напади Хрватске војске на Книн, Обровац, Грачац и Бенковац, 4. и 5. августа 1995. били су противправни и спроведени у оквиру удруженог злочиначког подухвата војно-политичког вођства Хрватске, чији су Готовина и Маркач били протагонисти, у циљу трајног прогона српског становништва. На челу тог подухвата, по данас поништеној пресуди, био је тадашњи председник Хрватске Фрањо Туђман.

Погрешни аршини у разматрању

У подробној анализи данашње пресуде, италијански судија Покар наглашава и да се већина судија „претварала“ да је разматрала сав доказни материјал, те да је сама примењивала погрешне аршине у разматрању првостепене пресуде и жалбе одбране.

Погрешном интерпретацијом већине, Покар назива кључни закључак да је „камен темељац“ првостепене осуђујуће пресуде био налаз да је гранатирање четири града у Крајини било незаконито искључиво зато што су гранате падале ван круга од 200 метара од претпостављених легитимних војних циљева.

Проглашавајући једногласно „правило 200 метара“ неутемељеним у доказима, жалбено веће је већином гласова у данашњој пресуди утврдило да нема других доказа да су артиљеријски напади на градове у Крајини били противправни.

Већина судија, надаље је, уз противљење Покара и Агијуса, утврдила да пошто напади нису били противправни, није могло бити ни удруженог злочиначког подухвата који је на њима утемељен.

Покар је прецизирао да већина судија, притом, није у обзир узела доказе попут транскрипата са састанка војно-политичког вођства Хрватске на Брионима, 31. јула 1995. на којем су председник Туђман и генерал Готовина, планирајући операцију „Олуја“, „договорили о заједничком плану да уклоне српске цивиле из Крајине“.

У оштром супротном мишљењу, Покар наглашава да већина није узела у обзир ни Готовинино наређење од 2. августа 1995. да се „градови ставе под артиљеријску ватру“, као ни бројна сведочења очевидаца, војника Унпрофора и експерата.

Не могу се игнорисати чињенице

Судија Агијус, који се такође супротставио ослобађајућој пресуди, нагласио је да не може бити игнорисана чињенице да је на Книн пало 900 пројектила за дан и да, истовремено, о било каквом отпору из града не постоје докази.

Ефекат одлуке већине, по судији Агијусу, јесте да све артиљеријске поготке проглашава потенцијално законитим, упркос јасним назнакама да то нису.

„На основу свих фактора, ја сам закључио да је напад на Книн био неселективан и самим тим противправан“, подвукао је судија Агијус.

Занемаривање доказа о злочинима

Утврђујући да удруженог злочиначког подухвата није било, већина судија је, по судији Покару, занемарила и доказе о злочинима које су Хрватска војска и специјална полиција после „Олује“ починиле над Србима који су остали у Крајини, као и дискриминаторне мере које су власти у Загребу увеле да би спречиле повратак спрског становништва.

„У само три параграфа, већина закључује да брионски састанак, злочини почињени над преосталим Србима у августу и септембру 1995. и дискриминаторна политика и имовински закон нису довољни за налаз првостепеног већа да је постојао удружени злочиначки подухват“, наглашава судија Покар.

„По мом уверењу, а и из наведених разлога, анализа већине у погледу удруженог злочиначког подухвата погрешно тумачи првостепену пресуду, нетачна је и обмањујућа“, додаје Покар. 

Осврћући се на налаз већине у жалбеном већу да би се могло разумно протумачити да су Туђман и Готовина на Брионима постигли „законити консензус да се цивилима помогне да привремено напусте подручје сукоба из разлога легитимне војне предности или смањивања жртава“, судија Покар је назначио: „у светлу пажљиве анализе и детаљног прегледа Брионских транскрипта, које је обавило расправно веће, ове сугестије су једноставно гротескне“.

Подсетио је да је првостепено веће утврдило да речи председника Туђмана да „Србима треба дати пута, све им тобож гарантујући људска права“ не могу значити заштиту цивила, него само да им „треба дати пута“.
То је потврђено и пар недеља после Олује, када је Туђман српско становништво упоредио с „канцером који се шири“ и рекао: „Нису имали ни времена да покупе своје прљаве паре и прљав веш“.

Већина је пропустила да покаже како је и где погрешило првостепено веће при утврђивању да је удружени злочиначки подухват постојао, назначио је судија Покар.

„Ако је већина желела да ослободи Готовину и Маркача, неко би се могао запитати шта је желела да постигне поништавањем налаза да је постојао удружени злочиначки подухват, уместо да се концентрише на њихов допринос том подухвату. Остављам то питање отвореним“, закључио је судија Покар у свом противном мишљењу.

Малтешки судија Агијус је у сличном противном мишљењу приступ на којем је већина утемељила данашњу пресуду назвао „уским“, „вештачким“, „мањкавим“, „збуњујућим и збуњеним“, и „проблематичним“, закључујући да је такав метод довео до „нетачних резултата“.

ПРЕСУДА ГОТОВИНИ И МАРКАЧУ – ХАГ (пдф)

*****************************************

Политичке странке у Србији осудиле су ослобађајућу пресуду хрватским генералима и навеле да се њоме легализују злочини почињени над Србима. Светски медији извештавају о слављу у Хрватској, али и наводе за које су злочине генерали оптуживани.

 

****************************

Загреб – Бивша главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте изјавила је да је веома изненађена ослобађајућом пресудом за генерале Анту Готовину и Младена Маркача.
„Било је то велико, велико изненађење. Намеравам да прочитам судску пресуду како бих видела шта је кренуло криво између првостепене пресуде и жалбе“, рекла је Дел Понтеова за Хрватску радиотелевизију.

****************************

ЧИТАЊЕ ПРЕСУДЕ У ХАШКОМ ТРИБУНАЛУ:

 ЧИЊЕНИЦЕ, ДОКУМЕНТА И СВЕДОЧЕЊА СТРАДАЊА СРБА МОЖЕТЕ ВИДЕТИ НА САЈТУ KrajinaForce

******************

Председник Србије Томислав Николић оценио је да јасно да је одлука Хашког трибунала о ослобођању Анте Готовине и Младена Маркача од кривице за прогон српског становништва из Книнске Крајине 1995. године политичка, а не правна.
Данашња одлука Хашког трибунала неће допринети стабилизацији ситуације у региону, отвориће старе ране, а Србе у Хрватској, мали број њих који је остао тамо да живи, ставити у позицију криваца над којима и даље свако може некажњено да спроводи своју ‘правду'“, оценио је председник Србије у изјави за јавност.

Он је подсетио да је током операције Олуја протерано преко 220.000 Срба и убијено на хиљаде ненаоружаних мушкараца, жена и деце.
„Ко је за то крив? Данашњом одлуком Хашког трибунала Хрватска може легитимно да слави највећи погром у свету после Другог светског рата. Држава која не дозвољава ни породицама несталих Срба да утврде где се налазе тела њихових најмилијих“, указао је Николић.
„Ако је до сада било разлога да верујемо онима који су тврдили да је Хашки трибунал неутралан, правичан и нешто више од суда Србији и српском народу, најновијом одлуком о ослобађању ратних злочинаца је то демантовано“, навео је Николић.

Председник Србије је истакао да је српски народ у новијој историји био жртва геноцида, најсуровијих злочина, прогона и мучења, а да су Срби жигосани као злочинци који треба да се стиде и ћуте. „То је парадокс који више не сме да се понови“, истакао је Николић.

 

*******************

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да ослобађајућа пресуда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу потврђује тврдње према којима Хашки трибунал није суд, већ да испуњава унапред задате политичке задатке.
„То потврђује тврдње оних који кажу да Хашки трибунал није суд, већ да испуњава унапред задате политичке задатке“, рекао је Дачић, који је и министар унутрашњих послова, на почетку састанка са шефом Еулекса Гзавије де Марњаком, пренео је Радио Слободна Европа.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић изјавио је да је ослобађајућа пресуда коју је Хашки трибунал изрекао хрватским генералима изненађујућа, више политичка, него правна и понижавајућа, пре свега, за жртве стравичног злочина и највећег геноцида после Другог светског рата.

 

***************

 

Јеремић: „биће и да смо органе на Космету сами себи вадили“

Ослобађајућу пресуду хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу данас је критиковао и председник Генералне скупштине Уједињених нација Вук Јеремић на Твитер профилу.
„Све сто сам одувек мислио о „хашкој правди“, након данашњег дана нема више разлога да се формулише политички коректним језиком“, написао је Јеремић на Твитер профилу.
У следећем твиту Јеремић је написао: „Нека прст на чело ставе они који су пристали да Еулекс истражује трговину органима на Косову. Закључиће господа да смо их сами себи вадили“.

 

****************

 

Љајић: Трибунал изгубио кредибилитет

Председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић рекао је да је Хаг изгубио кредибилитет.
„После 20 година од оснивања Трибунала ништа од тога се није испунило. Далеко смо од процеса помирења , а као што видимо нема ни правде за жртве ни њихове породице. А оно што се догодило представља доказ постојања селективне правде, која је често гора од неправде“, рекао је Љајић.
„Нема удруженог злочиначког подухвата, одговорности, ни казне. Да све није чисто, говори прегласавање. Ова одлука нас враћа три године уназад, а перцепција Хага ће бити гора него што је била“, истакао је Љајић.

***********************

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је да ослобађајућа пресуда хрватским генералима у Хагу показује да је озбиљно угрожен принцип кажњивости ратних злочина и додао да је таква одлука Хашког трибунала скандалозна.
„Ради се о једном од највећих ратних злочина на простору бивше Југославије, о убиствима, протеривањима и угрожености више стотина хиљада људи, а да за то нико није одговарао“, рекао је Вукчевић Танјугу.

******************

Штрбац: Пресуда је политички памфлет

Директор Документационо-информациони центар „Веритас“ Саво Штрбац изјавио је да је ослобађајућа пресуда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу у Хагу срамотна и да су Крајишници њоме више него шокирани.
Штрбац је навео да пресуда Хашког трибунала више личи на политички памфлет или декларацију неке политичке организације, него на пресуду суда УН.
Према његовим речима, пресуда је и резултат јаке дипломатске активности Хрватске коју је најављивала и бивша премијерка Јадранка Косор, наводећи да је ангажована чак и једна лобистичка организација.

***************

 

Марковић: Непринципијелност суда у случају хрватских генерала

Београдски историчар Предраг Марковић оценио је да ослобађање хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача пред Хашким судом представља страшан шок и показује потпуни недостатак принципијелности овог суда.
Он је напоменуо да је Хашки трибунал због командне одговорности окривио сваког српског политичара, док се у случају ова два хрватска генерала показао непринципијелним, као што је био и у случају лидера ОВК Рамуша Харадинаја.
– То је врло лоше и изазваће велико разочарење Срба у ЕУ и у међународни поредак. Хашки суд је изгубио сваки легитимитет непристрасне организације зато што нису могли да одоле политичким притисцима – рекао је Марковић.

Марковић је рекао да је Хрватска награђена за то што је отерала део свог становништва, а није претрпила било какву санцкију за учешће у рату у БиХ.
– Ова пресуда је само последњи комадић у том награђивању Хрватске за исто оно за шта је Србија тако страшно кажњена – рекао је Марковић.

**********************

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је ослобађајућа пресуда Хашког трибунала хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу невероватна и срамна.
Додик сматра да је политика имала одлучујући утицај и да Хрватска, која сада треба да постане чланица Европске уније, са осудом о удруженом злочиначком подухвату сигурно не би имала добре референце, јавља Анадолија.
„Ово је понижавајућа одлука за све жртве, за све Србе, и након ње не можемо имати поверење у Хашки трибунал. Сви који су веровали да постоји међународна правда сада могу бити сигурни да је она и селективна, и политичка, и да се само на тај начин и упражњава“, истакао је Додик.

Премијер РС Александар Џомбић рекао је да је ослобађајућом пресудом Хашки трибунал легализовао највеће етничко чишћење на овим просторима после Другог светског рата, додајући да је то шамар правди и безобзирна увреда и понижење за све српске жртве хрватских ратних операција.

Бивши предсједник Републике Српске Биљана Плавшић оцијенила је као сувише страшну и скандалозну ослобађајућу пресуду Хашког трибунала за хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача.
– Сувише је страшно да би се могло уопште коментарисати. Када се сјетим оног ужаса, колона, избјеглица страхота једна. Та ми се слика стално  мота по глави. Скандал – рекла је Плавшићева, која је одслужила казну Хашког трибунала од 11 година затвора.
Она је оценила да, иако се знало  да је Хашки трибунал намењен Србима, овакво нешто, ипак није могло очекивати.
– Пресуда је била 24 године (за Готовину), а сада ослобађајућа. Ту нешто није  како треба. Не само што није праведно, него нешто није у реду. Апелациони суд је сасвим анулирао судије који су донијели прву пресуду – рекла је Плавшићева.

Председник Српске демократске странке Младен Босић сматра да је ослобађајућа пресуда за хрватске генерале Aнту Готовину и Младена Маркача била очекивана, али да је понижавајућа за српски народ.
– Они који су основали Суд на неки начин су “опрали” Хрватску од одговорности у рату с обзиром на то да ова земља ускоро улази у ЕУ. Пресуда је поражавајућа за српски народ. Овом одлуком, суд је поново одговорност за рат пребацио на леђа Срба као што је и раније радио – навео је Босић.

Кошарац: Нико нема права да ликује над срамном одлуком

Нико у БиХ нема права да ликује над срамном одлуком Хашког трибунала да хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача пусти на слободу, рекао је руководилац Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске Сташа Кошарац.
Коментаришући изјаву председника ХДЗ-а БиХ Драгана Човића да је “испуњен срећом и поносом” због ослобађајуће пресуде, Кошарац је рекао новинарима у Сарајеву да Човић може да има изражене емоције према хрватским генералима, али да нико нема права да ликује.
Човић је изјавио да је свестан да било каква пресуда Хашког трибунала изазива потпуно различите осећаје и коментаре код представника три народа у региону и БиХ, али да је он пресрећан као Хрват што су, како је рекао, најпоноснији синови хрватског народа Маркач и Готовина ослобођени сваке одговорности.

БОРС: Посрнуће правде и морала

Ослобађајућа пресуда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу представља посрнуће правде, правне праксе и морала, и њом су легализовани масовни злочини и прогон који је хрватска војска током “Олује” починила над српским цивилима, поручили су из Борачке организације Републике Српске.
– Очекивано или неочекивано догодила се брука, посрнуће правде, права и морала. Мимо свих очекивања и логике здравог разума и мимо сваке правде догодила се још једна, ко зна која по реду, правосудна хашка брука и срамота. Догодило се и људско и морално посрнуће – оценили су из Борачке организације Српске.

БОРС истиче да је добро познато да је акција за коју су данас ослобођени одговорности Готовина и Маркач, а раније и Иван Чермак, била злочиначки чин, да је Србе у Хрватској свела на националну мањину, те да је Србима још онемогућен повратак на њихова имања и успостављање нормалног живота у Хрватској.
– Истовремено, пресуда је показала шта то значи када иза генерала или осумњичених стоје држава, њене институције, интелектуални, политички и финансијски кругови као што је то у овом случају било са Хрватском – саопштено је из Борачке организације.

Из Борачке организације оцењују да овакав приступ Хрватске треба да буде поука Републици Српској и свим њеним институцијама какав однос треба имати према људима из војног и политичког врха којима се суди у Хагу и Сарајеву.
– Република Српска мора промјенити свој однос наспрам ове проблематике, јер је Дејтонским мировним споразумом од свјетских сила наша борба потврђена и призната као легитимна. То нам даје за право да свим својим политичким, материјалним и институционалним капацитетима јаче стојимо иза оних који су стварали Републику Српску, а данас су оптужени или им се суди – поручили су из Борачке организације.

Павић: Хитно донијети правилник о заштити наших људи

Предсједник ДНС-а Марко Павић изјавио је да Влада Републике Српске хитно треба да донесе правилник о заштити Срба пред Хашким трибуналом и да од сада све пресуде овог суда треба сматрати политичким, а не правним актима.
– Ослобађајућа пресуда Анти Готовини уједно је и путоказ за ЕУ, јер је очигледно да ЕУ није хтјела геноцидну државу у свом крилу и зато је ослобађајућа пресуда и донесена – рекао је Павић.

Према његовим речима, у Републици Српској су увек прихватане пресуде свих судова, али Српска сада треба добро размислити како амнестирати своје људе које је осуђивао Хашки трибунал у којем, да је то прави суд а не политички, данашња пресуда не би била могућа.
– Док су нас проглашавали и кривима и гонили нас због помагања хашким оптуженицима, цијела хрватска држава се ставила у функцију одбране Готовине и других, а то се сматрало легалним – подсетио је Павић.
Он је истакао да су данас пале све маске и да је јасно да је Хашки трибунал основан да суди Србима.
– Срби су још прије рата означени као кривци и требало је то провести. Очито је да на правни начин то нису могли, јер нема те правде на свијету која би могла амнестирати Готовину. Зато је основан политички суд у Хагу којем може стати све под капу, па и ослобађајућа пресуда – оценио је Павић.

Симић: Неприхватљива одлука

Правни експерт из Републике Српске Крстан Симић изјавио је да је ослобађајућа пресуда Хашког трибунала хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу несхватљива и неприхватљива.
– Нисам пратио данашње суђење и не знам који су агрументи Трибунала – да ли су то ваљани разлози или још једна потврда да је Трибунал политички суд – рекао је Симић.

Он је истакао да је дубоко изненађен и разочаран, имајући у виду да командна одговорност подразумева да је један елемент одговорности спречавање извршења ратних злочина.
– Нема никакве сумње да су Иван Чермак и Готовина морали знати за злочине почињене током акције “Олуја” и да нису ништа предузели да се ти злочини спријече – рекао је Симић.

Ђокић: Хашки трибунал је политички суд

Председник Социјалистичке партије и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је оваквом пресудом Хашки трибунал потврдио да је политички суд.

– Ово је срамна пресуда и очито је да је овај суд формиран само да би судио Србима. Нема разлога да се сада не тражи да Радован Караџић и Ратко Младић буду пуштени из притвора, као и сви српски генерали – оценио је Ђокић.

*******************

 

Пуповац: Ко је одговоран за злочине?

Потпредседник Самосталне демократске српске странке и председник Српског народног већа Милорад Пуповац изјавио је да оно што је добро за генерале Младена Маркача и Анте Готовину, који су у Хагу ослобођени оптужби, није добро за жртве и наставак обнове помирења у регији.
„Након ове пресуде која је добра за генерале, остаје питање ко је одговоран за убиства, прогон, уништење и паљење кућа, јер до сада за то још нико није одговарао“, рекао је Пуповац, а преноси Хина.

*******************************

Будај: Увођење иновације “рат без злочина”

Директор јеврејске невладине организације “Маргелов институт” из Загреба Ален Будај изјавио је да је након ослобађајуће пресуде за хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача цијели свијет свједок увођења иновације “рат без злочина”, те да и овај примјер потврђује “праксу” да Хрвати, баш као и Американци, “никада не могу починити злочине”.
– Хрватска слави, Срби су пренеражени ослобађајућом пресудом хрватским генералима, а читав свијет је свједок увођења иновације “рат без злочина” – рекао је Будај.

Он је нагласио да је већ устаљена “пракса” да Хрвати, баш као и Американци, “никада не могу починити злочине”.
– То су морале потврдити и вође хрватских Срба које су позване на прославу “Олује” ове године, како би се припремио терен за ослобађајућу пресуду коју су Хрвати излобирали. Било како било – остаје чињеница да су људи убијени и протјерани из својих опљачканих и спаљених кућа, а да нико за то неће никада одговарати. Амерички рецепт, зар не? – констатовао је Буда.

*******************************

Будимир: Хаг, Хрватска и СAД у заједничком злочиначком подухвату

Ослобађајућа пресуда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу значи да су Хаг, Хрватска и САД били заједно у удруженом злочиначком подухвату, оценио је председник Асоцијације избегличких и других удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир.

Он је оценио да је пресуда показатељ да је деловање Хашког трибунала до сада било само бацање “прашине у очи” и заваравање и Срба и међународне заједнице.
– Не треба нас чудити како је Хаг дјеловао да је тако на крају и завшио. То значи да су заједно били у удруженом злочиначком подухвату и Хаг и Хрватска и Америка. Ето наше вјере у Хаг – рекао је Будимир.

 

Линта: Политичка одлука

Председник Коалиције удружења избеглица у Србији Миодраг Линта изјавио је да је ослобађајућа пресуда Хашког трибунала хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу политичка одлука.
– Сматрамо да је суд донио политичку одлуку. Стао је на хрватско становиште да је рат 1990-тих био ослободилачки, а да су Срби били агресори – рекао је Линта.

Истичући да је став Коалиције врло јасан – да је хрватска страна извршила етничко чишћење српског становништва, не само са подручја Крајине него и са подручја хрватских градова, Линта је нагласио да је Коалиција изненађена оваквом одлуком Хашког суда.

 

*******************************

Шифер: Неизбрисива мрља у раду Хашког трибунала

Италијанско-француски филозоф и есејиста Данијел Салваторе Шифер сматра да је данашња ослобађајућа пресуда за хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача срамотна и да ће заувек остати неизбрисива мрља у раду Хашког трибунала који је сада потпуно дискредитован у етичком и правном смислу.

Међународни кривични суд за бившу Југославију, који је политички суд (основале су га највише инстанце УН-а, на челу с САД-ом) гдје правда игра тек релативну улогу и често Шифер истиче да злочини, за које су генерали били осуђени на 24 и 18 година затвора, остају некажњени, преноси француски лист “Л Пуан” на својој интернет страници.
Он оцјењује  злочини за које су били оптужени Готовина и Маркач сигурно нису били тек безначајна афера, додајући да је током акције „Олуја” присилно расељено и  90.000 српских цивила из Крајине, регије у северозападној Босни,   која је, како је рекао,  директно  повезана са врло националистичком Хрватском.
– То је, ни мање ни више, најгнусније и највеће етничко чишћење у ратовима на Балкану – сматра Шифер.

Он додаје да је на хиљаде српских цивила – жена, деце и стараца –  брутално  протјерано из земље својих предака и додаје да је срео  колону  исцрпљених и гладних људи који су се на својим оронулим тракторима или аутомобилима кретали у колони између Новог Сада и Београда.
– Сећам се…то је био један од ретких тренутака у мом животу као одраслог мушкарца када ми се из грла отео јецај који нисам могао да потиснем, поготово када сам сазнао да су неки од новопечених сиромаха решење потражили у самоубиству, најчешће вешањем – наставља Шифер у свом чланку.

Шифер је данашњу пресуду повезао са скорим уласком Хрватске у ЕУ, називајући је “лошом правосудном комедијом коју са запрепашћујућом пристрасношћу изводи Хашки суд”.

– Наша хуманистичка свест о правди и истини може бити само огорчена, шокирана, ако не и револтирана – закључује Шифер.

*******************************

РЕАГОВАЊЕ СТРАНАКА: СНС, ДСС, НС, ЈС, ЛДП…

 

„Ова одлука показала је да се у Хашком трибуналу, ипак, чешће доносе политичке, а не правне одлуке. Разочарани смо због оваквог односа међународних институција према српском народу, занемаривања чињеница и непоштовања жртава ‘Олује’, највећег злочина у савременој Европи после Другог светског рата“, пише у саопштењу СНС. Напредњаци истичу да, без обзира на пресуду Хашког трибунала, нико не може да поништи оно што се догодило и натера да заборавимо да је у „Олуји“ убијено на хиљаде цивила, деце, жена, стараца, а да је са огњишта протерано целокупно српско становништво и да су им домови опљачкани и спаљени.

Портпарол Демократске странке Србије (ДСС) Петар Петковић оценио је одлуку Хашког трибунала као срамну и рекао да представља потпуни морални и правни слом тог суда. Петковић је истакао да је после овога обавеза Србије да у Савету безбедности УН најодлучније покрене питање рада Хашког трибунала и да јасно стави до знања да ово није суд, него казамат намењен за кажњавање Срба.
„Ослободити Готовину и Маркача, који су најпре од истог суда били осуђени на деценијске робије, најгора је срамота, која потврђује да није реч о суду, већ о политичком казамату. Јер Готовина и Маркач су ослобођени само зато што су њихове жртве били Срби“, навео је Петковић. Хашки суд је, сматра Петковић, заправо установио ново правило да се „Срби могу некажњено убијати“.

Из Либерално демократске партије кажу да ослобађајућа пресуда хрватским генералима неће допринети кажњавању свих злочина, изградњи трајног мира на простору бивше Југославије и релаксирању односа и заједничкој европској будућности.
„Одлуку посматрамо као велики корак уназад на тешком путу који пролазимо. Злочини који су почињени над Србима у Хрватској не смеју остати некажњени, а правда за све жртве, оне који су протерани, мора бити задовољена како у Хрватској, тако и у Босни, Србији и на Косову“, истиче ЛДП.

Председник Српског покрета обнове (СПО) Вук Драшковић оценио је пресуду Трибунала легализациом етничког чишћења Срба из крајева у којима су живели вековима.
„Командна одговорност хрватских генерала за велики злочин над цивилима је неспорна, а она је била основ за кажњавање српских ратних команданата у свим досадашњим пресудама Хашког трибунала“, рекао је Драшковић. Лидер СПО-а је истакао да ослобађајућа пресуда „хрватским ратним командантима значи да су беспомоћна деца, жене и старци били легална ратна мета јуначке домовинске хрватске војске“.

Лидер Јединствене Србије (ЈС) Драган Марковић изјавио је да је одлуком Хашког трибунала легализовано највеће етничко чишћење које је од Другог светског рата почињено у Европи, током акције Олуја.
„Хашки трибунал је данашњем ослобађајућом пресудом легализовао највеће етничко чишћење од Другог светског рата почињено на тлу Европе када је у акцији Олуја током августа 1995. године протерано више 250.000 Срба. Том пресудом Хашки суд је поново убио све оне који су зверски убијени током и после акције Олуја“, рекао је Марковић агенцији Бета.
Лидер ЈС-а је рекао да за ту странку акција Олуја није била „само удружени злочиначки подухват, већ геноцид и реализација хрватске политике од Анте Старчевића преко Анте Павелића до Фрање Туђмана да трећину Срба у Хрватској треба побити, а трећину протерати и трећину асимилирати“.

Потпредседница Нове Србије (НС) Дубравка Филиповски оценила је да је ослобођањем хрватских генерала Хашки трибунал још једном приказао пристрасност у суђењу.
Према њеним речима ово није први пут да Хашки трибунал уручује „ослобађајуће пресуде хрватским генералима, Насеру Орићу и Албанцима оптуженим за злочине у рату на простору бивше Југославије, а да српске генерале осуђује на максималне казне“.

Српска радикална странка оценила је да је пресуда Анти Готовини и Младену Маркачу доказ да је Трибунал у Хагу формиран само да би осуђивао Србе.
„Пресуда Жалбеног већа Хашког трибунала, на основу које су ослобођени Готовина и Маркач, је још један у низу доказа да је тај такозвани суд антисрпска творевина и да је нелегално формиран само да би осуђивао Србе“, саопштила је СРС.

 

*******************************

Европска комисија, по очекивању, није изнела став о шокантној одлуци Хашког трибунала. Истичу само да саосећају са жртвама и да подржавају Хрватску на путу ка ЕУ.

Портпарол комесара Штефана Филеа, Питер Стано изјавио је за С медиа портал да ЕК подржава рад Трибунала:
„Саосећамо са жртвама рата, разумемо њихову патну и то да ће бити потребно доста времена да зацеле ратне ране“, рекао је Стано.
„Ми позивамо Хрватску да настави са политиком сарадње и помирења у региону јер их је таква политика довела на праг ЕУ“.

*********************************

Флоранс Артман: Било је злочина

Бивши портпарол Тужилаштва Хашког суда Флоранс Артман је изјавила да данашњом одлуком о ослобађању хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача поводом оптужнице за злочине над крајишким Србима 1995. године Хашки суд не тврди да није било злочина и жртава, већ да двојица оптужених нису одговорни за те злочине.
Према речима Флоранс Артман, Хрватска је на својим судовима требало да суди починитељима злочинима, „јер се добра знала улога војске, полиције и различитих структура које су учествовале у ратним и другим операцијама“.
„Хрватска је могла да престигне Хашки суд, да стварне починиоце ухапси и суди им на својим судовима. Зато сноси део одговорности за кризу око генерала“, оценила је Флоранс Артман.
Она је изјавила да је проблем са оптужницом Готовини постојао од самога почетка и да се првостепена осуда на 24 године затвора темељила на „чудној конструкцији“ – Брионском састанку политичког и војног руководства Хрватске  на којем се говорило о „злочиначким намерама у оквиру интервенције у Крајини“.
Ради се о тези о удруженом злочиначком подухвату, која је требало да сугерише да Готовина и Маркач злочин нису починили лично, него због сарадње са другим особама, наводно удруженим у злочиначком подухвату и масовним злочинима. Теза о злочиначкој групи није нова, али никада није било конкретних доказа, па се није знало ко је у тим групама био, рекла је Флоранс Артман.
Она је као „чудну“ окарактерисала конструкцију из оптужнице о прекомерном гранатирању Книна, због чега се могла очекивати ослобађајућа пресуда, јавља Хина.
Ако нема заједничког злочиначког подухвата, уколико немамо гранатирање него имамо војну операцију, Готовина се не може повезати са етничким чишћењем, које се догодило касније, изјавила је Флоранс Артман Словеначкој телевизији.

 

**********************************

 

ХАГ – Хрватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач изашли су из притвора у Схевенингену и кренули су према аеродрому, а у Загребу се очекују у 16 часова. Холандска полиција на моторима и полицијским возилом допратила је конвој комбија са затамњеним прозорима на аеродром у Ротердаму одакле су Готовина и Маркач око 15 сати полетели за Загреб.

// < ![CDATA[
// < ![CDATA[
// < ![CDATA[
// < ![CDATA[
// < ![CDATA[
// < ![CDATA[
// < ![CDATA[
// < ![CDATA[
// < ![CDATA[
// < ![CDATA[
// < ![CDATA[
// < ![CDATA[
// < ![CDATA[
// < ![CDATA[
// < ![CDATA[
// < ![CDATA[
// < ![CDATA[
// < ![CDATA[
// < ![CDATA[
// ********************

 

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:
СКАНДАЛ! ХАШКИ ТРИБУНАЛ ОСЛОБОДИО РАТНЕ ЗЛОЧИНЦЕ ГОТОВИНУ И МАРКАЧА!