Балкан

Пронађене кости убијених Срба


Сарајево – Посмртни остаци који су јуче откривени приликом ископавања на Aлипашином пољу у Сарајеву могли би да припадају Србима које су 1992. године убили чланови јединице сарајевског криминалца и ратног злочинца Јусуфа Јуке Празине.

 

Пронађене кости могле би да припадају Слободану Самарyићу, Стани Шеховац и другим Србима који су убијени на Aлипашином пољу почетком рата у БиХ.

Ископавање на Булевару Меше Селимовића на подручју општине Нови Град Сарајево привремено је обустављено, док Институт за нестала лица БиХ од Тужилаштва БиХ не добије зелено свјетло за ексхумацију. У Тужилаштву су казали да би налог требало да издају врло брзо.

Потрага за посмртним остацима убијених сарајевских Срба на подручју Aлипашиног поља започела је прије неколико дана, али је тада утврђено да су они премјештени у другу масовну гробницу.

Мандић истиче да му се послије тога јавио мушкарац који се представио као Илија са новим информацијама.

– Рекао је да је припадао јединици Јуке Празине. Казао је да је на овој локацији посљедњи пут видио лешеве Стане Шеховац, Слободана Самарyића, те још неких Срба. Изгледа да смо сада на правом трагу – казао је Мандић.

Према његовим ријечима, Стану Шеховац је из њеног стана на Aлипашином пољу у кафић „Борселино“, који је током рата било логор за Србе, у мају 1992. године одвео Есад Суљевић из Јукине групе и она је исти дан убијена.

– Становнике Сарајева и Aлипашиног поља треба да буде стид јер им никада до сада нису прорадили ни свијест, ни разум да пријаве локације на којима су убијене њихове комшије како би нам помогли да пронађемо посмртне остатке наших најмилијих – рекао је Мандић.

Ђорђе Шеховац, који годинама трага за супругом Станом са којом има двије кћерке, казао је „Гласу Српске“ да је она посљедњи пут виђена 20. маја 1992. године када су је из стана одвеле комшије.

– Кћерке су биле у стану и препознале их. Од тада трагамо за њом. Надамо се да ћемо наћи бар њене кости и сахранити је – казао је Шеховац.

Милена Кулина, која од 1992. године покушава да пронађе посмртне остатке свог супруга Aнђелка, рекла је да су три униформисана муслиманска војника њеног мужа одвели 20. маја 1992. године и да му се од тада губи сваки траг.

– Ово је тужно и жалосно шта нам раде. Надам се да ћу упркос свему пронаћи кости свог мужа и да ћу га достојно сахранити – рекла је Кулина.

Састанак

Шеф Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражење несталих лица РС Сташа Кошарац рекао је јуче у Источном Сарајеву да је проналазак посмртних остатака на Aлипашином пољу доказ да постоји низ појединачних и масовних гробница у Сарајеву.

На састанку Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражење несталих лица РС са представницима Српске у органима и институцијама на нивоу БиХ изражено је незадовољство досадашњим процесом тражења несталих, који је исполитизован улогама појединаца из бошњачког народа у Институту за нестала лица БиХ.

Sourse : Glas Srpske