ДЕШАВА СЕ...

Нова телефонска превара: Не одговарајте на пропуштене позиве са чудних бројева!


Србијом хара нова телефонска превара – поруке или пропуштени позиви са необичног броја. Уколико одговорите, ризикујете да постанете део ланца насамарених, а неће вас заобићи ни екстремно висок телефонски рачун!

15. 11. 2012. Смедиа

Замка – поруке или пропуштени позиви са необичног броја


Грађани Србије се последњих дана жале да им се бар једном, некима чак и неколико пута, на дисплеју телефона појавио пропуштен позив са броја +881835212013. Неки кажу да им телефон чак није ни зазвонио, док други тврде да позив толико кратко траје да ни не стигну да се јаве.

Превара звана „пропуштен позив“

Последњих година телефонске преваре су честа појава у свету, а сада су на удару и мобилни корисници у Србији. Превара звана „пропуштени позив“ у већини случајева подразумева да ће вам зазвонити телефон, али да ће веза тако брзо бити прекинута да нећете ни стићи да се јавите.

Људи често позову број који им је остао на дисплеју да би сазнали ко их је звао. Међутим, ту настаје проблем. Наиме, број који позовете бива преусмерен на број који спада у категорију „премиум позива“ и који се наплаћује по најскупљој тарифи, а да о томе нисте ни обавештени… Све док вам не стигне рачун!

Такође, може да се догоди да вам се неко јави и каже како сте освојили некакву награду, али… Да бисте преузели награду, морате да позовете други број! И тај нови број који би требало да позовете спада у категорију „премиум позива“ – биће наплаћен по најскупљој тарифи. „Награда“ коју сте „освојили“ у већини случајева није ништа друго него мелодија за мобилни телефон и папрено висок рачун коме се свакако нисте надали.

Лажне поруке

Такође, може се догодити да са чудног броја добијете и СМС. Уколико одговорите, следи непријатно изненађење када вам стигне телефонски рачун. Поруке су најчешће врло пријатељске и нагоне вас да на њих одговарате. Али, имајте на уму следеће: оног тренутка када кренете да размењујете поруке са власником чудног броја, ваш рачун биће задужен и за послате и за примљене поруке!

Како да избегнете превару

Уколико видите пропуштен позив или поруку са чудног и непознатог броја, не одговарајте. Јер, ако неко заиста жели да разговара са вама, позваће вас поново.

Обавезно пријавите позиве и поруке свом мобилном оператеру. Најзад, упозорите родбину и пријатеље да би сте их заштитили од могуће преваре.