Љиљана Јовановић

Два Албанска официра безбедности ухапшена због ратног злочина


У  четвртак, је ЕУЛЕКС ухапсио тројицу етничких Албанаца, од којих је двојица из НАТО обучених безбедносних снага, под сумњом да су починили ратни злочин. 

15.11.2012. (Бета-Ројтерс) Приштина, ФБР превод Љиљана Јовановић

фото: Ројтерс

Сва тројица су ухапшена у својем родном месту Србици, која је била бастион герилске Ослободилачке војске Косова, (ОВК) која се побунила против Српске државне силе у
Покрајини где је већинско становништво Албанско током 1998- 1999 године.

“Осумњичени се терете за ратне злочине, против цивилног становништва”-рекао је Бљерим Краснићи, портпарол ЕУЛЕКС-а.

Мисија није улазила у детаље оптужбе али је адвокат једног од оптужених Тахир Ррецај је рекао да су они  осумњичени да су  убили два  цивила Албанске националности у  јуну 1999 године, само дан након завршетка рата и након што је НАТО преузео контролу над  Косовом.   .

Током рата и након рата је било много политичких убистава на Косову, када су убијани  Косовски Албанци од стране њихових сродника,  а под оптужбом да су сарађивали са Српским властима.
Оптужени су били борци ОВК, каже Краснићи. Двојица од њих су сада припадници Косовсксих безбедносних снага (КБС).
2500 је  припадника КСБ, лако наоружаних,  њихови основни задаци су да реагују у кризним ситуацијама, да  штите цивиле и чишћење од експлозивних средстава.

Косово је прогласило независност од Србије 2008,  и од њега се очекује да у будућности трансформише КБС у сопствену војску, али датум није одређен. Косово нема сопствену војску али  око 6000 војника под командом НАТО патролира Косовом.

Више од 10.000 цивила , од којих је већина Албанаца убијено је у рату.  Осталих 800.000 су били приморани да напусте своје домове током сукоба,  што је довело до тога да НАТО „закуца“ Србију ваздушним ударима, а завршено је тиме да  УН преузму контролу над Косовом 1999 године.

( Извештај: Fatos Bytyci, редакција Зоран Радосављевић и Mark Heinrich)

http://www.reuters.com/article/2012/11/15/us-kosovo-arrests-idUSBRE8AE1FO20121115