Бранко Станић

ФБР ФЕЉТОН: ПЕТИ ОКТОБАР… (10), Б. Станић


 

Бранко Станић

ПЕТИ ОКТОБАР… (10)

Дан када је поново ослобађана Србија


Опет смо гледали историју из првих редова. Разумели је нисмо, али осетили јесмо. Био је то дан када су једни морали да оду, а други одређени да дођу…

ПРОМЕНЕ И У НАШОЈ ФАБРИЦИ

Србија, петак, 3. новембар 2000. године

СР ЈУГОСЛАВИЈА ПОНОВО У ПОРОДИЦИ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА

ВРАЋЕНИ ЧАСТ И ДОСТОЈАНСТВО

Генерална скупштина прихватила акламацијом резолуцију Савета безбедности 1326 о уласку СРЈ у светску организацију. Прегршт порука подршке и израза добре воље у говорима Кофи Анана, амбасадора Француске, Сједињених Држава и Русије, као и бивших република СФРЈ

ПРОМЕНЕ У ШАБАЧКОЈ “ZORKA-Pharmi”

ЗАМЕНИЦИ САДА ДИРЕКТОРИ

У шабачкој фармацеутској индустрији “ZORKA-Pharmi”, која годинама слови за најбољу у овом крају, промењен је управни одбор и комплетно руководство. Том руководству замерено је незаконито девизно пословање, потписивање штетних уговора, прекомерно донаторство тешко 12,8 милиона динара за протеклих девет месеци.

На место Мијатовића, прекјуче је именован досадашњи његов заменик Томислав Сокић. Комерцијални директор је Весна Мијаиловић, док је Предраг Митровић, директор Службе одржавања.

Председника шесточланог Управног одбора заменио је економиста Радисав Теодоровић.

Коментар: Што се тиче имена новог руководства све је онако као што и пише у новинама. А што се тиче пословања свако треба да буде подложан контроли, и то нека обаве они који се у то разумеју. А оно што новине не пишу је шта се све дешавало док бивши генерални директор није поднео оставку. Али о томе једном другом приликом.

ДА ЛИ ЈЕ ИШТА БОЉЕ

Боцвана, недеља, 5. новембар 2000. године

Да ли се ишта боље осећа у животу обичних људи? Читамо ми стално вести и знамо да бивша власт омета Напредак колико год може. Ваљда ће после зиме, с пролећем, и све остало да крене на боље. Ја бесним кад чујем шта се све радило, колике су паре изнете из земље, како су лопови и лажови живели у раскоши док је обичан народ гладовао, у каквим вилама и становима они живе док ја годинама сањам да имам сасвим скроман дом.

Ужас један.

Природни сумрак на југу Африке

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Србија, понедељак, 6. новембар 2000. године

РУДАРИ КОЛУБАРЕ ОГОРЧЕНИ ШТО СЕ СА ПРОМЕНАМА ЗА КОЈЕ СУ СЕ БОРИЛИ, БЕСКОНАЧНО ОТЕЖЕ

НИКОМ КРОЗ ПРСТЕ!

Док наши другови на коповима искашљавају парчад својих плућа и наша деца умиру од рака, у Београду се данима натежу око нечије оставке. Нема времена за чекање. Нека се каже ко замотава клупко, а ми знамо како ћемо га пресећи – поручују рудари

ФЕЉТОН – СЛОМ МОМАРХА СА ДЕДЕЊА – 26

Анатомија владавине Слободана Милошевића

УСПОН И ПАД ИСТИ

Губећи сваки смисао за реалност, брачни пар са Дедиња једног тренутка помислио је да може бесконачно слуђивати сопствени народ и истовремено бацити на колена једину суперсилу у свету

ГРЕШКЕ НА СТАРТУ

У неким сегментима своје политике Милошевић је неоспорно био у праву. Рецимо, у постављању уставоправне једнакости Србије у великој, Титовој Југославији и отварању дуго заташкаваног проблема положаја Срба и Црногораца на Косову. То се може рећи и за проблематизовање позиције Срба у Хрватској и Босни и Херцеговини, у случају изласка ових република из Југославије. Уз непријатно историјско искуство то није био измишљен проблем и због тога што је и Титов режим тамошњим Србима признавао статус конститутивних народа ове две југословенске федералне јединице.

Мора се, међутим, рећи да је Милошевић већ у покретању ових крупних проблема мултиетничког Косова, Србије и Југославије правио (пре)велике грешке. Прва и једна од највећих је била та што је ова деликатна питања отварао на улици, пре него што је исцрпео све могућности отворених, чињеничних расправа у билатералним сусретима и у водећим југословенским државама и политичким институцијама. Та брзоплетост је отварала врата популизму и острашћености, националном подвајању и груписању, а све је то ишло наруку бујању сепаратистичких и шовинистичких екстремизама у земљи.

Сличну грешку направио је и са проблемом Срба и Црногораца које је потпуно непотребно издвајао од проблема другог неалбанског живља на Косову, а њихове невоље нису биле ништа мање од српских и црногорских.

Година 1988.

Или, нереално, па и неодговорно је гајио максималистичке идеје о положају Срба у Хрватској и Босни и Херцеговини, а оне су биле мегаломанске чак и за повољније међународне околности од оних које су постојале у време распада Југославије.

Ништа мање није грешио ни што је све ове (пре)тешке националне проблеме везивао за судбину једне пропале утопистичке идеологије и што је веровао да се тако крупна питања морају решити силом. Најзад, грешио је и због тога што није уважио реалност да су муслимани трећи југословенски етнички колективитет и да их нико озбиљан не може третирати као пуки реликт српског и хрватског раздвајања и трансформисања. Заправо, што је Југославију сводио на српско-хрватску нагодбу и кад је реч о њеном очувању и кад је реч о њеном распаду.

У једном од првих бројева овог фељтона објављен је и афоризам:

1. Већина је запослена, а нико ништа не ради

2. Иако нико ништа не ради, производња расте

3. Иако производња расте, нигде ништа нема

4. Иако нигде ништа нема, сви имају

5. Иако сви имају, сви су незадовољни

6. Иако су сви незадовољни, сви гласају “за”

А завршен је речима:

Слом монарха са Дедиња показује да су пут навише и пут наниже исти. Како се пењеш, тако силазиш.

КРАЈ

—————————————————————–

Сутра креће нов ЕКСКЛУЗИВНИ фељтон НОВОСТИ:

КО ЈЕ УБИЈАО ПО СРБИЈИ

Докле су стигли МУП и Тужилаштво у расветљавању убистава Радована Стојичића Баџе, Зорана Тодоровића Кундака, Павла Булатовића, Жике Петровића и других брутално ликвидираних од 1991. године до данас

Шта садрже досијеи убијених у МУП и Тужилаштву

Колико време ради за убице и да ли им оно може помоћи да заувек остану ван домашаја правде

Полиција има индицију о томе ко је и по чијем налогу извршио бројна убиства, али нема чврсте до

//