Биљана Диковић

Српска застава и транспарент подршке Србима на Косову на челу традиционалног „Марша независности“ у Пољској


На челу традиционалног „Марша независности“ који пољски родољуби организују већ четврту годину за редом, поводом Дана независности Пољске, ове године ношен је транспарент подршке Србима на Косову и Метохији организације „Пољаци за српско Косово“ и државна застава Србије. СНП Наши вaм преносе извештај пољског хуманитарца и представника Иницијативе „Пољаци за Српско Косово“ Марека Скавинског.

13.11.2012. српска.ру, за ФБР Биљана Диковић

Варшава

– Већ по трећи пут Иницијатива „Пољаци за српско Косово“ учествовала је у Маршу независности којим све патриотске средине обележавају годишњицу обновљења пољске државности 1918 год. Поново смо били и у Комитету за подршку Марша. Марш, организован по четврти пут окупио огроман број од више од 100 хиљада људи. Прошли су они читавом планираном рутом, упркос полицијској провокацији, употребе сузавца и гумене муниције против младих људи, деце и ветерана.
     
     Сасвим на челу Марша, поред главног банера, смо корачали ми са нашим банером, који је у протекле четири године био на многим местима на Косову и Метохији: на Газиместану и у Грачаници, у Високим Дечанима, у Пећкој Патријаршији, на Косовском Поморављу, у Сиринићкој жупи, у српским енклавама северне и јужне Метохије, на барикади у Лепосавићу.
     
     Када ми, Пољаци сада мислимо о нашем повратку на карту Европе након 123 година ропства и у исто време суочавамо се са све брзим смањењем слободе, поновом постепеном губитком независности због јаког утицаја Берлина и Москви, такође памтимо о томе шта било је учињено Вама – браћо Срби, шта била Вам је одузета Ваша колевка, Ваша света земља – Косово и Метохија – стоји у поруци коју је поводом „Марша независности“ Скавински упутио СНП Наши.