ДРУШТВО

Србију не занима пројекат који би могао да обезбеди извоз струје и апсолутну енергетску независност!!?


Бадњевац: Др.Владан Петровић направио соларну енергану

7. новембар 2012

Разочаран односом крагујевачких власти и наше државе, доктор Владан Петровић размишља да своју технологију понуди страним компанијама

Крагујевац – Прошло је лето, а сунце које је пржило и сушило усеве ишло је у прилог проф. др Владану Петровићу, власнику крагујевачког предузећа „Алтернативна енергија“. Пошто је у теорији већ „укротио сунце“, сада се показало да његова соларна енергана, коју је поставио на породичном имању у родном Бадњевцу, беспрекорно ради и у природним условима.

– Не морам више да бринем ни за струју, ни за топлу воду – каже овај научник који је заштитио 36 изума и објавио више од 50 стручних радова, највећим делом из области обновљивих извора енергије.

Овај седамдесетогодишњи Шумадинац, ипак, није сасвим миран. Брине га то што наша држава не показује нимало интересовања за пројекат који би могао да јој донесе „апсолутну енергетску независност“, па и профитабилне извозне аранжмане у којима би своје место, кроз израду делова, пронашао велики број наших малих и средњих предузећа.

Од марта ове године, када је „Политика“ објавила први текст о Петровићевој соларној енергани која ради „24 сата дневно 365 дана у години“, овај доктор машинства је свој пројекат представио у Врњачкој Бањи и Трстенику. Сарадња је, претходно, успостављана са Великом Планом, а сада је заинтересована и власт у Крушевцу.

Одговор није добио једино из Владе Србије, ни прошле ни ове, а ни из Крагујевца, града у којем је завршио машински факултет и чије је власти прво упознао са својим изумом.

Разочаран оваквим односом, доктор Петровић је сада близу одлуке да лиценцу за своју соларну енергану понуди страним компанијама, које су током ове године стрпљиво чекале на повољне вести из Бадњевца, и ових дана сунцем окупаног шумадијског села.

– Можда ме нису добро разумели, мени новац није потребан, нудим само сарадњу. Али ако надлежни у држави и Крагујевцу неће да разговарају са мном, ту су компаније из Немачке, Енглеске, Холандије, Индије и многих других земаља које су заинтересоване да откупе моју технологију – каже наш саговорник, показујући писмо о намерама хрватске фирме „Адрија Панос“, уверене у успех на изради система „и за централно грејање и за производњу струје“.

Професор Петровић је докторирао у Немачкој, где је у великим металским концернима, попут „Тисен круп“, био на челу тимова који су се бавили развојем нових технологија. Када је пре двадесетак година одлучио да се врати, његова једнина жеља је била да се стави „на располагање отаџбини“.

Иако у причи нашег саговорника има већ заборављеног романтичарског патриотизма, реч је о сасвим практичном човеку, који је прецизно израчунао колико шта кошта и какву би корист имала наша земља.

– Енергана у Бадњевцу је само прототип у који су партнери из британске компаније „Стор енерџи“ уложили 250.000 евра. За комплекснија постројења, попут оног у Великој Плани, са чијим сам властима договорио сарадњу, потребно је пет пута више новца, али таква енергана би се исплатила за највише четири године, имајући у виду цену гаса – наводи Петровић, објашњавајући да за разлику од свих соларних енергана у свету његова ради током целе године, без обзира на број сунчаних дана.

Петровићева соларна енергана састоји се од покретног концентратора са посебним огледалима и специјалног акумулатора ваљкастог облика. Пречник концентратора у Бадњевцу је 13, а пречник и висина акумулатора су осам метара. Енергана ове величине способна је да произведе струју и топлу воду за 60 станова површине од по 50 метара квадратних.

За Велику Плану предвиђен је концентратор пречника 55 метара и акумулатор висине и пречника 22 метра, што је довољно да се осветли и загреје 5.400 квадратних метара, а да се цео Крагујевац снабде струјом и топлотном енергијом потребно је направити 392 таква концентратора и само један велики акумулатор, висине и пречника 90 метара.

Доктор Петровић је свестан да су овако велика постројења скупа, али напомиње да је реч о улагањима у будућност, од којих би грађани највише користи имали кроз очување природе у коју се више не би испуштао штетни угљен-диоксид.
________

Извор: Политика
http://srbin.info/2012/11/badnjevac-dr-vladan-petrovic-napravio-solarnu-energanu/
http://dijaspora.wordpress.com/2012/11/08/nepodrzavanje-nasih-vrhunskih-inovator-i-pronalazaca-izumitelja-visoko-rentabilne-tehnologije-je-dokaz-vise-da-je-drzava-pod-uticajem-stranih-faktora-da-deluje-u-interesu-tudjeg-profita/