БАРИКАДЕ

Опет повратници на КиМ страхују за свој живот – бивши начелник СУП Исток Пантић каже да га је сам Бог сачувао


Некадашњи начелник СУП Момир Пантић, на кога је пуцано код Истока на Космету, опоравља се у болници. Кфор одбио да превезе повређеног. Срби повратници страхују за живот.

12.11.2012. Д. ЗЕЧЕВИЋ, Новости

БОГ нас је сачувао. Заиста смо имали среће, јер је нападач пуцао на свега пар метара од нас.

Момир Пантић (53), некадашњи начелник СУП Исток

Овим речима Момир Пантић (53), некадашњи начелник СУП Исток на Космету, кога је у суботу поподне, ранила још увек непозната особа, објашњава како су он и његов рођак Михајло Дубић (50) избегли већу трагедију.

Од рафала из пиштоља који је на њихов ауто испалила маскирана особа, Момир је задобио прострелну рану у пределу леве надлактице и огреботине по носу, док је Дубић прошао без последица.

– На раскрсници приликом скретања са магистралног пута из Истока за Суви Луковац, на улици је стајало лице са црном капуљачком на глави и у црном дугом капуту. Са удаљености од свега пар метара репетирао је пиштољ и пуцао на возило. Срећом подигао сам руку тако да ме је први метак погодио у леву надлактицу. Упркос томе што се крв сливала низ руку успео сам да додам гас и побегли смо – прича за “Новости” Момир који се успешно опоравља после интервенције у косовскомитровачкој болници.
И његов рођак Михајло Дубић објашњава да је чиста срећа што је Момир имао снаге да настави да управља аутомобилом. Он истиче да су упркос молбама војници КФОР одбили да рањеног човека транспортују до болнице у Косовској Митровици.

– На улазу у Суви Лукавац, наишли смо на возило са припадницима КФОР којима сам покушао да објасним шта се догодило и молио их да нас одвезу до болнице у Косовској Митровици или барем до Дома здравља у Осојану. Иако су нам дали газу да зауставимо крварење на руци, превоз до здравствене установе нам нису обезбедили – објашњава Дубић.

КЛАСИЧНА САЧЕКУША

КАО могући мотив за напад, Пантић наводи његову намеру да се врати на Космет, односно на своје имање у околини Истока. Он оцењује да му је нападач приредио “праву сачекушу”.
– Очито је да су ме нападачи пратили јер сам раније долазио да обиђем своје имање и рођаке, али ето сада су извршили свој план – прича Пантић, који је до 1999. године радио као начелник МУП Исток, а потом био ангажован у Комисији за нестала лица, јер су Албанци убили а потом запалили читаву породицу његове супруге, мајку, оца и брата.

Због овог напада, повратници у Метохији узнемирени су и оцећају се потпуно незаштићеним. Повратници у општинама Клина и Исток, којих има око две хиљаде, наглашавају да косовска полиција ништа не предузима да спречи нападе док су представници међународне заједнице, КФОР и Еулекс, како кажу, само неми посматрачи догађаја.

Срби у општини Исток апелују на међународну заједницу да их заштити.
– Осећамо се као незаштићена дивљач, јер на нас може да пуца ко хоће. Напади Албанаца уперени су са циљем да спрече повратак расељених Срба и нас повратнике протерају са ових простора – истиче Вуко Ђурић, заменик председника општине Исток измештене у Осојану.

Повратници страхују за свој живот

Иначе, Косовска полиција саопштила је у недељу да још увек трага на особом која је са више хитаца из пиштоља пуцала на Момира Пантића. Срби, међутим, кажу да готово ниједан случај напада на њих и њихову имовину није решен.