Бранко Станић

ФБР ФЕЉТОН: ПЕТИ ОКТОБАР… (9), Бранко Станић


Бранко Станић

ПЕТИ ОКТОБАР… (9)

Дан када је поново ослобађана Србија


Опет смо гледали историју из првих редова. Разумели је нисмо, али осетили јесмо. Био је то дан када су једни морали да оду, а други одређени да дођу…

дилери у банци, дилери на улици

Србија, субота, 28. октобар 2000. године.

Јуче смо сви у фабрици добили по једну просечну плату из претходног месеца. Била је то традиционална исплата за Дан фабрике на коју има право сваки редовно запослен радник. И пошто сам тог дана био у Новом Саду не стигох да подигнем добијен новац. То сам урадио тек данас, пре подне. Подигао сам одмах све са рачуна, као и увек што чиним, и попех се на спрат где је одељење за девизно пословање. Обратих се службеници за шалтером:

– Хтео бих да купим 100 марака.

– Нема!

– Како нема! Па они на телевизији и у новинама се жале како нико неће да их купи.

– Идите код њих па их купите! Ми продајемо само оно што купимо у току дана.

Код уличног дилера купих одмах глатко 100 марака без икаквог мудровања. Продаде ми човек марку по 31 динар.

– Пошто купујеш – упитах га успут реда ради.

– По 30!

Исто к’о и по званичном курсу у банци.

А Бора Тодоровић на све ово почео би вероватно да скандира:

– Дилери поново раде, дилери поново раде.

Најпопуларнија валута у Србији

Мој колега Жића је успео да направи свадбено весеље у хотелу “Зелени венац” захваљујући агрегатима за струју.

Мада то нисам приметио првих дана, али оног дана када се први пут после 5. октобра на киосцима појавио нови “Глас Подриња”, наш локални недељни лист који излази четвртком, схватио сам:

Па ово није нормално, како ми ништа не видимо. Па сада су сви листови режимски. И они који су до пре неки дан била опозициони, постали су режимски, а они који су били режимски и даље су режимски. Код нових режимских није ни дошло до неких промена, а за оне старе сада пишу само нови људи, све остало је исто.

Треба мало причекати, можда ће се неко гласило од старих опозиционих вратити на изворно прокламовану линију. А од увек режимских тако нешто је нереално и илузорно очекивати.

из данашње штампе – 2

Србија, понедељак, 30. октобар 2000. године.

КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА КОШТУНИЦЕ УПОЗОРАВА НА КРШЕЊЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ 1244 УН

СРЈ НЕ ПРИЗНАЈЕ ИЗБОРЕ НА КОСМЕТУ

Кабинет председника СРЈ Војислава Коштунице јуче је саопштио да су локални избори на Косову и Метохији довели у питање остваривање Резолуције 1244 Савета безбедности УН и да СР Југославија не може да призна резултате тих избора из више разлога.

РЕДУКЦИЈА НЕ ДОНОСИ ЕЛЕКТРОПРИВРЕДИ СРБИЈЕ ЖЕЉЕНЕ ЕФЕКТЕ

ШТЕДЊА ГАСИ ИСКЉУЧЕЊА

Рестрикцијама се само тренутно заустави потрошња, јер кад струја стигне, сви навале да је троше

Примедба: Ово није потпуно тачно. Није баш да сви тако раде. Ја, на пример, још ни једном нисам укључио пећ на струју, а и телевизију не гледам много, јер се ретко потрефи да имам струју кад је има и Жељко, момак који нам је увео кабловску телевизија. А кад је и гледам, онда је гледам преко рачунара, па опет додатно не трошим струју.

ИТАЛИЈАНСКА “РЕПУБЛИКА” ИСТРАЖУЈЕ ГДЕ ЈЕ СВЕ ОТИШАО НОВАЦ ИЗ ЈУГОСЛАВИЈЕ

ОДНЕЛИ 12 МИЛИЈАРДИ!

Уз породицу Милошевић и Борку Вучић, као протагонисте нечасних финансијских операција, лист означава Марјановића, Матковића, Шаиновића, Томића и Милутиновића

РАЗУМЕВАЊЕ ДРЖАВНОГ ВРХА ЗА ВРАЋАЊЕ ВЕРОНАУКЕ У ШКОЛЕ ОХРАБРИЛО СРПСКУ ЦРКВУ

ПОВРАТАК ВЕРИ ПРЕДАКА

Државно отварање према цркви покреће серију дилема:

Када би с наставом могло отпочети,

Ко би је изводио,

Треба ли то да буде обавезан или факултативни предмет

Вера није насиље – кажу у Српској цркви – и не треба је ником наметати

Коментар: Када сам био у војсци 1977/78. године упознао сам се са религијама и њиховим учењима детаљније него у току целог школовања. Чак смо имали и брошуре за сваку од великих религија, почев од хришћанства па надаље.

КАКО ЈЕ КОД ДРУГИХ

Аустралија, четвртак, 2. новембар 2000. године

Не знам колико те занима Аустралија, но ево неколико цртица о њој.

Централни делови Аустралије су полупустиња, а има и праве пустиње. Скоро да такве области заузимају 2/3 континента. Ипак, у тим крајевима, нађена су вредна рудна богатства.

У Аустралији, још од око пре 100 година, постоји водовод од цеви великог профила којим се доставља вода потребна за рад рудника злата у Западној Аустралији. Укупна дужина, почетком века изграђеног вода, је око 500 км! За то време огроман посао и инвестиција.

У земљи кенгура

Иако земља није насељена у довољној мери, ипак су урађени огромни јавни објекти: путеви, пруге, електромрежа, огромни водови воде као и бране за скупљање воде. Просто да се човек замисли ко је то све изфинансирао. (Јер Јужна Аустралија, где смо ми, нема више од 1.5 милион људи.) Све то што је израђено је јако подигло ниво друштвеног стандарда, а још почетком века (20-тог), живот је овде био тежак! Тај ниво општег (не личног) стандарда је оно по чему се разликује Запад од осталог дела света. То многи код нас (и другде) не схватају.

Много света овде живи на кредит. Кредити се лако добијају под условом да човек има сталне изворе прихода. Довољно је да је запослен. А купују се на тај начин и куће, и аута и свашта још. Тако да их има који живе доста удобно, а у дебелом су дугу!

Рационализација је постала права опсесија. Једна овдашња банка је објавила да ће затворити око 200 пословница широм Аустралије зато што њена клијентела много више, него пре, користи Интернет за обављање банкарских трансакција. Осим Интернета, пуно се тога обави и телефонским путем.

Свака кућа и стан има своје поштанско сандуче. Поштари моторима (које возе тротоаром) достављају пошту; само мало застану код сандучета да би је убацили. Пошта је углавном пословне природе: рачуни, извештаји и слично За неку годину многи ће је добијати преко Интернета. А у будућности, тешко да ће физичке и бити.

Локалне новине („Messenger“) се достављају бесплатно до свих станова и кућа, за разлику од нашег „Гласа Подриња“. У њима нема политике, усмерене су на локалне актуелности као и на оглашавачку делатност. Пошто им је читаност велика, увек има заинтересованих оглашавача.

За сада толико о приликама овде у Аустралији.

4 replies »

 1. Најпоразније је што одлази млад свет са жељом да се не врати или ће то учинити када тамо више не буду потребни…

  Свиђа ми се

 2. ИТАЛИЈАНСКА “РЕПУБЛИКА” ИСТРАЖУЈЕ ГДЕ ЈЕ СВЕ ОТИШАО НОВАЦ ИЗ ЈУГОСЛАВИЈЕ

  Е да је само новац који је ”ОТИШАО”, не би било проблема! А шта о овоме који ”ОДЛАЗИ” а поготову, ако тако наставе, и онај који ће, такође, ”ОТИЋИ”?

  Свиђа ми се

 3. Лепа паралела са Аустралијом. Одличан контраст. Остаје нам да извагамо какав бољитак нам је донела наметнута демократија и да ли је та разлика у односу на Аустралију смањена или повећана…

  Свиђа ми се