Бранко Гајић

ФБР СПОРТ: Ергић, песник у копачкама…


Физичка култура и спорт Спортисти интелектуалци

ФБР СПОРТ: Ергић, песник у копачкама

Уређује: Бранко Гајић

Временом се у свету и код нас формирао стереотип о фудбалерима као шупљоглавцима без школе који у игри користе само ноге а изван терена су дунстери…

Међутим, деси фудбалски клуб Барселона са захтевом максималног коришћења мозга и са аргументима стварања и вођења играча у правцу тог захтева и аргументима игре скреса нам свима у брк: Станте људи. Фудбал је је игра. Фудбал је уметност која подразумева креацију и импровизације великих мајстора.

Некако у то време јавља се и играч-интелектуалац, Иван Ергић, бивши репрезентативца Србије, играч са завршеним факултетом, којисе и ван терена потврђује као интелектуалац, који се повремено јавља у Политици са својим колумнама , где претежно излаже социологију спорта и фудбала. Некидан нас је изненадио и првом збирком поезије.

Даље пратимо чланак листа Ало.

Издао прву збирку поезије

ЕРГИЋ, ПЕСНИК У КОПАЧКАМА

Аутор: В. Несторовић, Ало, 02.11.2012

Када помислите на врхунске фудбалере, одмах их спајате са брзим аутомобилима, манекенкама, стотинама хиљада и милионима евра колико су плаћени за своје услуге на травнатом терену.

Фудбалер, песник, филозоф: Иван Ергић | Фото: Марко Метлаш

Са Иваном Ергићем, ствари ипак другачије стоје, јер је српски играч

вероватно отворио ново поглавље историје објавивши збирку поезије

Бајроновски јунак у Театру Култ у Установи културе Вук Караџић. За

оне који га не познају, то звучи као сензација, али за његове познанике и

пријатеље, међу којима је и глумац Бане Трифуновић, то није ништа чудно.

– Песме су заиста фантастичне и уживао сам док сам их читао. За оне који га не познају, вероватно је чудно што се један фудбалер усудио да изда збирку поезије, за нас који га знамо то је сасвим нормално. Знам да је рекао да не жели да пусти у продају ову збирку песама и да ће их поклањати само пријатељима, али покушавам да га убедим дапромени мишљење. Бајроновски јунак заслужује да дође до што већег броја људи, ето колико је добра – прича Бане Трифуновић.

Када је у питању Иван Ергић, дугогодишњи капитен Базела, члан репрезентације СЦГ и турског Бураспора, који је тренутно без ангажмана, на промоцији је објаснио како је он у ствари поета у пензији.

Некадашњи саиграчи из репрезентације: Ненад Ковачевић и Иван Ергић | Фото: АП

– Ово је мој хоби и не желим да ми постане професија јер док је нешто хоби остаје чистије и невиније. Ова збирка је одраз мог унутрашњег света, а иако важим за асоцијалног, јер се барем тако причало о мени, желео сам да окупим пријатеље око себе и представим им ове песме. Није ми циљ да се афирмишем као песник и писац.

Ко зна, можда је некоме необично то што је један фудбалер објавио књигу песама, али мени ту ништа није чудно. Свако ко је способан за љубав способан је и за писање песама – рекао је Ергић.

Интересантно, рецензију за књигу Бајроновски јунак написао је управо Иван Ергић.

– Боље ја да је напишем, него да ме неко куди – рекао је Ергић, који се у рецензији захвалио Радету Шербеџији, који је прошле зиме пристао да у једној познатој београдској кафани наглас прочита његове песме и толико је био одушевљен њима да је терао све да их читају наглас, па чак и конобаре.

Одломак из песме Пепељуго

Пепељуго не фали ми придева спремних

на поход на твоју кожу лепу као хлеб

и подлактице које миришу кад ме загрлиш отрага

као пијанац који се држи за стуб

моја будућност је испуњена тобом

и радујем се да ти покажем колико

без тебе не умем да волим људе

и превазиђем главобоље

зграда које дирају небо

твоја професија је љубав

због тебе постојим

због твог оптимизма у осмеху

ствари и деца ће добити имена по поштењу твојих руку

које жуде за пантомимичарима загрљаја…

ИЗВОР: http://www.alo.rs/sport/fudbal/ergic-pesnik-u-kopackama/3278