Биљана Диковић

Нова књига проф. др Јована Деретића: „Историја Срба и Руса“


„Историја Срба и  Руса“ – нова књига историчара и академика др Јована Деретића представљена је у амфитеатру на СПЕНС-у у Новом Саду у организацији Удружења Срба из Херцеговине, њихових потомака и пријатеља у Војводини. Књига садржи прецизну историју два народа од 10.000 година пре нове ере до 6. века пре Христа, односно период када су два народа имала исту историју.

04.11.2012. ФБР уредник Биљана Диковић

Професор др Јован Деретић

Аутор, историчар др Јован Деретић је материјал за ову књигу сакупљао око 40 година, а књига „Историја Срба и Руса“ је прва од четири тома у којима ће бити приказана историја Срба и Руса до 9. века наше ере, хронолошки гледано до тренутка када се историја једног дели на две упоредне историје два народа.

„Сврха оваквих књига је да се покаже и зна да смо ми један народ одвојен у више држава. Па према томе, мораће то да има утицаја не само на културу, то је очито, него и на политику. Друкчије ће морати људи да гледају и да схватају кад он зна да је то део његовог народа“, изјавио је професор Деретић.

Осим аутора о књизи је говорила и Мирјана Максимовић, стручни сарадник професора Јована Детерића:
„За професора Деретића људи воле да кажу да је он човек који тврди да је настало прво камење, па Срби, па онда амебе. Ја волим да кажем на конту тога да ако неко напише књигу од 500 страна и у њој наведе 1630 цитата, извора и референци, сваки од њих је проверљив, врло једноставно, ја сматрам да њему треба веровати или бар треба веровати довољно да прочитате да дозволите себи шансу да сазнате нешто ново. Па после реците да се не слажете ако тако мислите и даље“.

 

3 replies »

  1. Поштујем,читам и волим радове др.Јована Деретића,чије сам дело,као мој првенац упознао (био сам згранут оним што сам до тада,лажима био“научен“) крајем 20 – тог века,од највећег значаја за нас „СРБИ НАРОД И РАСА“ ОБЈАВЉЕНОГ У ЧИКАГУ 1996 л.Господњег!Тада сам био затечен, колико је од рода нашег сакривено, што наше душмани вековима злоупотребише а крајам 19- века „наши“ историци и прихватише лажи тзв.Германско -нордијске „школе“, и тако у суноврат,лажи науком, утицаше на укупно утамањење нашег народа!
    Знам да ће ово дело,четворокњижје дати обиман допринос и осветлити ,делове једног народа, којег су временске и друге недеће,и погибије, одвојиле од свог изворишта СРБСКОГ!
    Нека би бог дао да се и надаље настави рад ,нашег паметарца Јована, на наше задовољство, да сазнамо ИСТИНУ О РОДУ НАШЕМ СРБСКОМ и НАРОДУ НАЈСТАРИЈЕМ!

    Свиђа ми се