АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Хилари Клинтон – «породичним послом» на Балкану


Четири дана су представници Европске уније и САД покушавали да заврше, како се изразила представница Стејт департмента САД, «незавршене послове»  на Блакану. Државни секретар Хилари Клинтон и представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон посетили су прво Босну, Србију и Косово, а крајем радне недеље турнеју завршавају у Црној Гори и Македонији.

01.11.2012. Глас Русије, пише: Андреј Федјашин, Виталиј Раднајев

Фото: EPA

За Клинтонову «незавршени послови» на Балкану су скоро «породични послови». За време председничког мандата њеног мужа Била Клинтона НАТО је уз пуну подршку ЕУ водио борбена дејства на територији, која се некада звала суверена Југославија. Блок је подржавао једну од страна у грађанском рату вођеном деведесетих. За време бомбардовања Србије усавршене су методе «хуманитарних интервенција». Касније су оне широке примењиване у Либији. САД и НАТО би желели да их примене и у Сирији. Само што их руски и кинески вето у Савету безбедности УН онемогућава да понове «српски сценарио».

Такав снажан «десант» на Балкан изазван је забринутошћу Брисела и НАТО-а поводом сарадње Србије и Русије, наглашава стручњак Института за словенске студије РАН Александар Карасев.

Треба нагласити да је актуелно српско руководство, посебно нови српски председник Томислав Николић, у великој мери окренуто Русији. Они граде активну економску и политичку сарадњу. А то се не допада неким круговима у ЕУ. Али то је објективна реалност, с којом се ваља помирити.

На Београд ће сада вршити све већи и већи притисак како би му наметнули сценарио решавања косовског питања – мишљење је водећег руског стручњака за историју јужнословенских народа Јелене Гускове.

Права навала лидера свих нивоа, из САД и ЕУ, на Балкан сведоче о томе да почиње још један притисак на Србију. Чиме покушавају да намаме Београд? Реч је о уласку у ЕУ. Данас се не поставља питање НАТО-а, јер је око 60 % становништва Србије против уласка у НАТО. А улазак у Европску унију је главна тема.

Највећа заблуда о тим крвавим временима је да су НАТО авиони почели да бомбардују Србију тек 1999 године. Због Косова. Ни сличајно. Блок је почео да бомбардује српске положаје у Босни и Херцеговини још 1995. године. И тада су учествовали авиони ВВС Немачке.

У НАТО и ЕУ ни тада, ни сада не желе да се сете, колико је сва та једнострана подршка коштала Србе и каква су све брутална етничка чишћења спроведена у свим бившим југословенским републикама. Из Хрватске је протерано 300 хиљада Срба, са Косова – 350 хиљада. Спаљено је хиљаде српских кућа, цркава и манастира.

Амерички листови пишу да ће балканска посета за Хилари Клинтон бити последња за време обављања дужности америчког државног секретара. Почетком следеће године она ће напустити овај положај. У Америци се не искључује могућност да се Клинтон кандидује за председника на изборима 2016 године.