БАРИКАДЕ

Блохин: Европски новац у ветар косовских промена


Помоћ ЕУ косовској полицији и правосуђу дала је скромне резултате. Ниво организованог криминала и корупције и даље је висок. Правосуђе се и даље суочава са политичким мешањем, карактерише се неефикасншћу и нетранспарентношћу процеса. Таква је пресуда мисији ЕУЛЕКС-а коју је дао Европски ревизорски суд, чији су чланови анализирали обим средстава улаганих у Косово, и ухватили се за главе: јер становници покрајине су најактивнији примаоци помоћи од ЕУ, а сам ЕУЛЕКС је највећа антикризна цивилна мисија која је икад постојала.

31.10.2012. Глас Русије, пише: Тимур Блохин

Фото: EPA

За четири и по године мисији ЕУЛЕКС-а није пошло за руком да помогне успостављању „државе Косово“. Према социолошким анкетирањима UNDP (United Nations Development Programme) најкорумпиранијим се сматрају, што је логично, праве „нахлебничке“ структуре: на првом месту Косовска агенција за приватизацију, на другом месту – Косовска енергетска корпорација, затим иду болнице и судови. На пример, истим тим судовима верује само 18% анкетираних.

Како да не, ако косовска Темида понекад суди као у описаном случају, који се наводи у јануарском реферату ОЕБС-а. то је случај ловачког клуба Дренуша из 2008-2009. године у косовској општини Витина. Прича је заиста детективска: власти општине су донеле одлуку да узму у власништво зграду ловачког клуба. Клуб су иселили, на њиховом месту се нашла оштинска структура, која се бави питањима образовања. После низа судских тужби, клубу је пошло за руком да докаже да је правда на његовој страни. Руководство општине је одбило да се потчини свом суду и обратило се ЕУЛЕКС-у. Судија мисије ЕУ је замолио општинску структуру да напусти зграду, али је општина после пар дана, не без помоћи полиције, опет избацила ловце на улицу. Случај је прешао у надлежност окружног суда, где је опет судски предтавник ЕУЛЕКС-а дозволио напаћеном клубу да се врати. Само све је било узалуд: убрзо су непознати нападачи у маскама минирали зграду. Тачније власти су игнорисале не само одлуку суда, већ им је све једно било и шта мисли ЕУЛЕКС. Ако се пажљиво проуче документи, сличних случејева из серије „сурове 90-е“ има много.

Треба ли се чудити високом нивоу криминала и корупције, ако се незапосленост у покрајини држи на нивоу од 50%, а рецимо пензија човека који пре тога није улагао у одговарајући фонд износи 45 евра и довољна је тачно за недељу дана. Ради поређења, плате министара започињу од 1000 евра.

Али то све је у албанском делу покрајине, јужније од Ибра. А север Косова Европски ревизорски суд издваја посебно и истиче да скоро никаквог прогреса у успостављању владавине закона на тој територији нема. То и не чуди, пошто је ЕУЛЕКС, који је првобитно био замишљен као статусно неутрална мисија, прошле године коначно себе дискредитовао, отворено ставши на страну Приштине и превозећи албанске царинике на административне прелазе између Србије и Косова. Међутим, нежеља косовских Срба да сарађују са ЕУЛЕКС-ом све чешће се у медијима представља као сведочанство њихове бојазни за своје „криминалне послове“: присвајање буџетских средстава и шверц. Говори члан Српског националног већа Косова и Метохије Саша Касаловић.

Еулекс овде не може да буде ефикасан зато што Срби са севера Косова ту мисију не прихватају. Она је за нас нелегална јер је проистекла из плана Мартија Ахтисарија, који је управо предложио надгледану независност. А онда, са укидањем те надгледане независности, постала је ова фактичка независност, и Еулекс би био тај, како би се рекло, тим на терену који то треба да спроведе. И, наравно, да прогони све Србе који су се одупирали остварењу замисли о независном Косову. Овде криминала готово и да нема. Ако га има, то је у занемарљивим траговима у односу на све оно што се ради у остатку српске покрајине Косово и Метохија. И ја мислим да и ваша емисија нема толико времена да сада почнемо да причамо каквим се све криминалом бави влада у Приштини и шта би све Еулекс требао да приведе крају. Значи, све те истраге које је покренуо: питања трговине људским органима, продаје наркотика, трговине људима, продајом оружја. Дакле, тај криминал се налази на једној сасвим другој адреси. Ми смо овде стекли утисак да мисија Еулекс уопште није борба против криминала. Да он жели да се бори против криминала, он би толико имао посла јужно од Ибра да би требало још три мисије сличног капацитета да тако нешто приведе крају.

И тако Косово кошта ЕУ скупо. Зато нема ничег сензационалног у томе што је нешто раније незадовољство радом ЕУЛЕКС-а изразио званични Берлин, изјавивши да је потребан тотални ребрендинг мисије: нама су потребни нови људи, нови мандат, нова структура и нов назив – рекло је министарство одбране.