Други пишу

Доказ за Маркале: муслиманска граната из сарајевског подрума


У једном подруму у центру Сарајева у коме су муслиманске снаге током рата држале минобацаче разног калибра, припадници УН су недуго по експлозији на пијаци Маркале, 5. фебруара 1994. године, открили минобацаче ручне израде који су по свим карактеристикама одговарали бацачу из кога је испаљен хитац који је убио 68, а ранио 198 људи.

29.10.2012. Вести

мишел готје француски генерал

Ово ће током следеће недеље, на суђењу бившем председнику РС, Радовану Караџићу, открити некадашњи мајор канадске војске Џон Расел, који је током ратних година био у саставу УН у Босни.

Намерна грешка

Генерал Готје је такође установио да је и друга истрага припадника Унпрофор на Маркалама која је спроведена после експлозије , имала катастрофалне резултате.
„Капетан Верди, аналитичар из тима Север Сарајево, Унпрофора је направио прорачуне око 15 часова тог дана, а онда је утврђено да је направио математичку грешку“, навео је генерал Готје.

Караџић је овај део своје одбране посветио расветљавању догађаја од 5. фебруара 1994. године, познатијем као Маркале 1.

Мајор Расел је био у тиму УН истражитеља који је истраживао прву од две експлозије на сарајевској пијаци, али и поред закључка који је послао команди у Загреб, да је немогуће утврдити да ли је граната испаљена са српских или муслиманских положаја, он је дан касније, посредством СНН „сазнао“ да су за тај напад одговорни Срби.

„То је била очигледна пропаганда против Срба, без доказа да су они нешто учинили“, објаснио је Расел правним саветницима Радована Караџића и изнео сензационално октриће.

„Неколико дана после експлозије, у пратњи неколико припадника УН, обишли смо подрум једне зграде у Сарајеву где су снаге Армије БиХ чувале минобацаче. Стражар који је чувао то складиште најпре нам је тврдио да они не поседују минобацаче 120 мм, али када смо почели да отварамо сандуке угледали смо их.  Реч је о минобацачима ручне израде који су били истог калибра, исте боје и заварени на исти начин као и граната која је погодила пијацу“, испричао је овај официр канадске војске.

О првој експлозији на пијаци у центру Сарајева сведочиће и канадски генерал Мишел Готје. Он је предводио истрагу УН шест дана по експлозији на Маркалама, а у свом извештају је указао на низ нелогичности у истрагама које су обавили претходни тимови Унпрофора.

Ужас: Уклањање жртава са Маркала

Ужас: Уклањање жртава са Маркала

„Припадници француског контигента који су се први појавили на месту догађаја и из кратера су извадили ‘реп’ гранате од 120 мм чиме су битно биле умањене шансе да се сазна тачна путања и растојање одакле је пројектил испаљен.
Истражитељи из Тима Фребат 4 нису чак ни измерили дубину или угао пенетрације те гранате, нити израчунати угао пада, због чега се није могло ослонити на њихов извештај“, казао је генерал Готје у писаној изјави Караџићу која ће и бити предмет унакрсног испитивања.

Јоудри: Гранату испалили Муслимани

Један од Караџићевих сведока биће и канадски пуковник Стивен Јоудри, експерт – балистичар који је учествовао у анализи више стотина кратера насталих експлозијама минобацача разног калибра. Јоудри је такође био укључен у истрагу о експлозији на пијаци Маркале, а својим претпостављенима је након детаљне анализе изнео став да је 95 одсто сигуран да је граната стигла са положаја под контролом Муслимана.

 

5 replies »

 1. Svako ko se i malo hteo informisati mogao je na samom početku pročitati u mnogim medijima pa i stranim da je domet tih minobacača i previše mali da bi mogao dospeti do pijace sa srpskih položaja. A i čemu bi to srbi radili kad su iz iskustva znali da posle svakog masakra osudjuju srbe i sprovode sankcije protiv njih. U suštini je NATO tražio pokriće za svoje zahteve da UN prenesu vojnu nadležnost NATO i Euleksu kao ogranak NATO vojne imperije.

  Свиђа ми се

 2. ZNAM DA JE POTREBNO NASUSNO DA SE SAZNA ISTINA ,ALI … DO SAD JE OTKRIVENO TOLIKO TIH SITUACIJA POGRESNIH I ANALIZA KONTRADIKTORNIH DA JE NESNOSIVO .ONO STO JE BITNO JE DA SE NISTA NIJE URADILO DA SE OKONCA BILO STA STO JE DOKAZANO KAO POGRESNO ! NE!
  SVI SU U ZATVAORU IAKO IM SE NE MOZE NISTA DOKAZATI !
  STO GOVORI DA NAM DOPUSTAJU DA PISEMO I MISLIMO I DA TRLJAMO KOLIKO HOCEMO ,SAMO TO ! BILO KAKAV KOTRAK KA SLOBODI I JEDINSTVU ,SLOZI,MORALU I OSTALIM VRJEDNOSTIMA ZIVOTNIH PRINCIPA JE U STARTU BOMBARDOVAN . A MI I DALJE MISLIMO DA JE SVE OK I DA SMO SLOBODNI .
  ALI NEKA ! JOS NAM TREBA MUKE I SVIMA NAM TREBA NOZ STAVIT POD VRAT DA POCNEMO DA RAZMISLJAMO ! MISLIM NA ONE KOJI NE CITAJU NIT IH ZANIMA ! U SE NA SE I PODA SE ! TO JE DEVIZA MNOGIH !
  BOZE MOLIM TE OTVORI NAM OCI JER SAMO TO TI MOZES!

  Свиђа ми се

 3. Знају то сви који су тада били у Сарајеву, да Срби нису испалили ни једну од спорних мина. Знају то и они који су мине испаљивали, али шуте. Докле ће њихова шутња трајати? Где су они сада и да ли су живи или су их, исти они који су све и испланирали, убили? Можда ће се једног дана појавити неко од њих и рећи шта су урадили и због чега? Шта је за Амере неколико стотина или неколико хиљада мртвих Срба, Хрвата, Муслимана, Афганистанаца, Кинеза, Индијаца,… АСли зато за њих су свете стотине, хиљаде или милиони долара, јер је долар највећа светиња на овом свету.

  Свиђа ми се