ДРУШТВО

Кумановска битка (1912-2012.): Србија и Македонија сто година после


КУМАНОВО- На брду Зебрњак, код Куманова интонирањем српске и македонске химне, данас је почело свечано обележавање стогодишњице од почетка Првог балканског рата и ослобађања од Отоманске империје.

28.10.2012. правда.рс


Свечаности присуствује председник Србије Томислав Николић, који предводи јавну делегацију у којој су и премијер Ивица Дачић, министар правде Никола Селаковић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал потпуковник Љубиша Диковић, саветник председника Србије Марко Ђурић, као и представници Скупштине Србије Александар Чотрић и Милорад Стошић.

Председник Србије Томислав Николић рекао је данас да је обележавање Кумановске битке порука мира и сећање на цивилизацијски преокрет Балкана, Европе и света.
Николић је на свечаности поводом обележавања стогодишњице Кумановске битке, рекао да данас са Зебрњака, места које нас спаја, Србија и Македонија шаљу поруку мира, сарадње и разумевања региону и целом свету.
Обележавању присуствују и председник Републике Српске Милорад Додик и председник Нове српске демократије из Црне Горе Андрија Мандић.
Делегација Србије је код Споменика победе српске војске на брду Зебрњак положила венце у част јунака страдалих у борби за слободу балканских народа.
Организатор државне церемоније је Одбор Владе Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, а ловорове венце, како је најављено, положиће и представници Владе Македоније као и представници бројних удружења грађана.
На Зебрњаку се вијоре српска и македонска застава, а окупљени грађани пристигли су организовано аутобусима из Србије, Црне Горе, Македоније, Републике Српске ….
Грађани носе заставе Србије, Македоније и Европске Уније.
После полагања венаца, грађанима се обратио председник Србије, а потом је одржана и свечана академије и сценска представа „Ослобођени Балкан“, по тексту Милована Витезовића и у режији Јована Ристића.
Драмско сценска представа у којој су глумци Ирфан Менсур, Михајло Јанкетић, Драган Вујић, Иван Јефтовић и други, представила је договоре тадашњег српског руководства, уочи Кумановске битке.
Најзначајнија битка Првог балканског рата одиграла се у Кумановској долини 23. и 24. октобра 1912. године, а српска војска победила је тада надмоћније трупе Отоманске империје и после више од пет векова донела слободу старим средњовековним српским областима.

*******************

ФБ страница Srpska Zajednica U Makedoniji

 

1 reply »