АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Војислав Коштуница: Рећи ЕУ да Косово није сусед Србије…


Војислав Коштуница: Рећи ЕУ да Косово није сусед Србије

Фонд Стратешке Културе| 26.10.2012 | 18:06

 

Београд – Председник Демократске странке Србије (ДСС) Војислав Коштуница оценио је да се на Србију наставља притисак да успостави „међудржавне односе“ са Косовом, те да би Београд што пре требало да одговори да Косово није сусед већ део државе.

У изјави достављеној агенцији Бета, Коштуница је навео да се Србији као награда за успостављање добросуседских односа нуди условни датум за преговоре о приступању ЕУ.

– Брисел је само за Србију поставио услов да са делом сопствене територије успостави добросуседске односе. Случајно или намерно, оваква уцена поставља се на стогодишњицу ослобађања Косова. Ако Србија прихвати да јој је Косово сусед и успостави границу са Косовом, то ће имати дугорочне штетне последице по наше државне и националне интересе – оценио је Коштуница.

Према његовим речима, сада је права прилика да Србија пошаље јасну поруку да је дошло време за успостављање чистих рачуна са Бриселом.

– То значи да је ово последњи тренутак да се окренемо државотворној политици заштите националних интереса. Право је време да Србија саопшти Бриселу да Косово није њен сусед, да не може бити ни говора о територијалном интегритету Косова јер се тиме нарушава територијални интегритет Србије и да се не може успостављати граница између Србије и Косова, јер се тиме руши Устав Србије и крши Резолуција 1244 УН – навео је он.

Лидер ДСС је навео да Србија ништа неће изгубити ако не добије условни датум за почетак преговора са ЕУ.

– Напротив, Србија би у том случају била само на добитку, утолико што би сачувала своју државну целовитост и могла би са свим државама да сарађује и економски и политички у складу са својим интересима, а то значи на равноправној основи – оценио је Коштуница.

 

http://www.nspm.rs/hronika/vojislav-kostunica-reci-eu-da-kosovo-nije-sused-srbije.html

2 replies »

  1. Слажем се у потпуности са овим ставом Војислава Коштунице, као и са тужбом Уставном суду због“Борковог споразума“.
    ПИТАЊА:
    Како Дачић и компанија могу да разговарају са Тачијем и осталим шиптарским представницима када они према Резолуцији 1244 немају ту легитимацију?
    Зар се самом чинпом преговора њима не даје легитимитет?

    Свиђа ми се