ИЗДВАЈАМО

ВАНРЕДНА ВЕСТ: Талибани масакрирали полицајце и цивиле на северу Афганистана…


Најмање 37 мртвих као последица самоубилачког бомбашког напада на џамију у Афганистану

 Пише: Русија Данас
Превод: СРБски ФБРепортер- М. Новаковић
At least 37 dead in Afghan suicide attack during Eid prayers

Најмање 37 људу је убијено и више од 50 рањено након што је бомбаш-самоубица напао џамију у афганистанском граду Мејмана на северу, јављају локални органи. Верници су се окупили у џамији да би обележели „Аид ал-Ада“ муслимански празник.

Самоубица-бомбаш је носио полицијску униформу у моменту када је активирао експлозив.

Локални званичници кажу да су више од половине убијених били полицајци. Приликом напада, смрт су за длаку избегли провинцијски гувернер и шеф полиције, који су присуствовали молитви.

„Свуда је била крв и мртви људи,“ Изјавио је агенцији АФП,  доктор Калед који се затекао у џамији у време напада. „То је био прави масакр“.

До напада је дошло непосредно након апела „талибанима“ од стране афганистанског председника Хамида Карзаиа, да престану „са уништавањем наших џамија, болница и школа“.

У својој верској поруци поводом „Аида“, Карзаи је тражио од Талибана „да престану са убијањем својих сународника“.

Талибански вођа Мула Мохамед Омар је позвао све своје присталице у среду, да „се потруде да не изазивају жртве међу цивилима“.

Талибански напади су у принципу ретки на северу Афганистана, у поређењу са „жариштима“ у јужном региону. Последњи сличан инцидент на северу се одиграо у априлу ове године, када је бомбаш-самоубица на мотоциклу напао „званичнике“ који су били присутни на пијаци у Мајмани.

Од како су окупационе НАТО трупе најавиле повлачење до 2014, напади Талибана и убијања  су учестали. Како је у процесу транзиција послова безбедности из руку НАТО коалиције, под командом американаца у руке афганистанских снага безбедности, све је већа забринутост, да Карзаиева влада неће бити способна да се супротстави насиљу побуњеника, једном кад се стране окупационе трупе повуку из земље….

 

Извор: http://rt.com/news/bomb-37-suicide-eid-274/

Превод: Миодраг Новаковић

1 reply »

  1. ТАЈ ЗЛОТВОР ЈЕ БИО ПРЕПАРИРАН ЗОМБИ – СИГУРНО НИЈЕ БИО НИКАКАВ ВЕРНИК ! ЗНА СЕ КО ТО РАДИ !!!

    Свиђа ми се