Војводина

Тамбураши о трошку Електровојводине (преко 700 000 динара!)


Тамбураши о трошку Електровојводине

Пише: Иван Нинић,
Пиштаљка, 25.10.2012

Већи део трошкова наступа тамбурашког ансамбла на свечаном отварању представништва Војводине у Бриселу октобра прошле године платило је државно предузеће Електровојводина, сазнаје Пиштаљка. Иако та свечаност није била ни у каквој вези са енергетиком, директор Електровојводине д.о.о. Тихомир Симић одобрио је донацију од 490.000 динара за покривање трошкова манифестације, док су укупни трошкови ангажовања тамбурашког ансамбла „Равница“ из Суботице били 722.172 динара.

Договор да се средствима Електровојводине финансирају тамбураши постигнут је усмено између потпредседника Владе АП Војводине и покрајинског секретара Томислава Стантића и директора Електровојводине Тихомира Симића, а онда је буквално за 24 часа ово питање и формално регулисано. У факсу који је Симићу 19.8.2011. у 11:51 упутила секретарка Владе АП Војводине Романа Рудић, истиче се да су Стантић и Симић дан раније водили разговор, па се с тим у вези упућује молба да се Покрајинском секретаријату за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Владе одобри донација за покривање трошкова „организовања пријема поводом отварања представништва Владе АП Војводине у Бриселу“. Нигде се експлицитно не наводи колико износе планирани трошкови и која сума се тражи од Електровојводине.

На допис Владе АП Војводине свој потпис је ставио директор Тихомир Симић који је истовремено руком написао следеће: „сагласан“, „490.000“, „рок: хитно!“, „на руке: С. Пушкар, И. Брајковић“. Очигледно је директор реализацију захтева препустио Синиши Пушкару, директору Дирекције за корпоративне послове и Иву Брајковићу, директору Дирекције за економско-финансијске послове Електровојводине. Наредног дана (19.8.2011) директор Електровојводине је донео одлуку којом се Покрајинском секретаријату за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Владе Војводине заванично одобрава
донација од 490.000 динара.

Симић је своју одлуку оправдао образложењем да организовање манифестације у Бриселу „има велики међународни значај“, не наводећи какву корист од тога има Електровојводина. Иначе, истог дана када је одлука донета потписан је уговор о донаторству између Електровојводине и Покрајинског секретаријата као корисника донације.

У извештају о правдању средстава који је Покрајински секретаријат доставио Електровојводини (17.11.2011) наводи се да су авио авио карте и смештај ансамбла Равница плаћени 436.202 динара, а да је за правдање хонорара издвојено 42.985 динара. Пошто је потрошено 479.187 динара средстава из донације Електровојводине, надлежни из Покрајинског секретаријата су затражили инструкције око враћања у буџет предузећа 10.813 динара, колико је остало неутрошено. Према подацима из уговора и фактура до којих је дошао сарадник Пиштаљке укупан хонорар који је Покрајински секретаријат платио члановима тамбурашког ансамбла Равница из Суботице износио је 242.985 динара.

Дакле, простим сабирањем долази се до цифре од 722.172 динара колико је коштао наступ тамбураша у Бриселу.

Електровојводина д.о.о. је на спонзорства и донације у 2011. години утрошила 13,2 милиона динара, док је у првих осам месеци ове године у ту сврху утрошено 11,1 милион динара. Планирано је да укупна издвајања предузећа за спонзорства и донације у 2012. износе 15,9 милиона динара. Електровојводина послује као зависно привредно друштво чији је оснивач ЈП Електропривреде Србије.

Извор: http://pistaljka.rs/home/read/290