Русија

Мештани Паштровића изашли да поздраве руске морнаре и официре


Руски морнари у посети манастиру Режевићи

Глас Русије
Игор Гојковић  25.10.2012, 14:52

Архимандрит Хризостом и посада Новочеркаска

Архимандрит Хризостом и посада Новочеркаска

Манастир Режевићи у Црној Гори посетили су чланови посаде руског десантног брода „Новочеркаск” Црноморске флоте, који се налази на пропутовању Средоземним морем током кога ће се седам пута зауставити у лукама гдје ће посада и представници Православних цркава учествовати у заједничким молебанима.

Након службе Божије и причешћа руских морнара и официра, игуман манастира Режевићи архимандрит Хризостом, рекао је да је упловљавање брода „Новочеркаск“ у Луку Бар симбол вишевековне традиције и повезаности два народа и две православне цркве – Руске и Српске. Споменуо је и давна времена када су значајну улогу у формирању руске морнарице у доба Петра Великог имали поморци из Пераста у Боки Которској, и изразио жаљење што „Новочерксак“ није могао да уплови у луку Котор, јер се у њој већ налази америчка морнарица.

Више стотина мештана Паштровића дошло је у манастир Режевиће да поздрави руске морнаре и официре и искаже своје поштовање према Руској морнарици и љубав према братском руском народу.

Пре две године Црну Гору је посетио ратни брод „Јамал”, који припада истој класи и истој амфибијској бригади као „Новочеркаск”, а пре њега је ратни брод „Цезар Кунико” 2006. године упловио у которску луку поводом 300 година од успостављања политичких односа између Русије и Црне Горе.
_________
http://serbian.ruvr.ru/2012_10_25/Ruski-mornari-u-poseti-manastiru-Rezevici/

Категорије:Русија, Црна Гора

1 reply »

  1. Како је ово [b]лепа вест[/b], милина је прочитати .

    [b]Више стотина мештана Паштровића дошло је у манастир Режевиће да поздрави руске морнаре и официре и искаже своје поштовање према Руској морнарици и љубав према братском руском народу.[/b]

    Свиђа ми се