АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Духовни и економски препород Србије по Путиновом моделу


Духовни и економски препород Србије

25. (12.) окт.2012.г.после Христа

Помаже Бог, браћо и сестре. Хтео бих написати нешто на тему у наслову овог текста. Већина србских патриотских покрета у Србији се бави протеклим ратовима, србовањем без конкретне користи, свађањем, мржњом и вређањем других који су нам криви за нашу пропаст (како друге нације и државе тако и наше предходне власти), кукањем на економску кризу, скупоћу, бесомучним вођењем политичких разматрања где је скоро сваки грађанин Србије политичар који се у све разуме и мисли да све најбоље зна, итд. Све то нема много користи без духовног, моралног а тиме и економског препорода.

Многе политичке партије су у предизборним кампањама па и ових предходних избора пецале гласаче на основу свог неког економског програма који треба да победи кризу у Србији. Сетимо се Мирољуба Лабуса, Божидара Ђелића и других наших економских „експерата-усрећитеља“, где су они сада и шта су добро донели Србији?

Имамо и њиховог истомишљеника и сада у власти Млађана Динкића који већ 12 година са својим Г17 води економију Србије уз помоћ ДС или ДСС, а сада и СНС која је његове УРС узела у своју владу уместо ДСС-а чији је председник Војислав Коштуница подржао Томислава Николића у другом кругу избора и тиме му обезбедио да постане председник Србије. Значи ДСС који га је подржао СНС није узео у владу а УРС који га нису подржали је наградио уласком у владу. Ипак ствари се крећу добрим путем, миц по миц, по Путиновом моделу који се из Русије преноси на Србију на коју Русија има све већи утицај јер од
запада (САД и ЕУ) које су и саме у економској кризи Србија нема много чему добром да се нада.

Економски суноврат у Србији се десио због утопије комунизма, затим утопије обожавања запада и његових „вредности“, па затим ЕУтопије, шта је следећа превара? Русија нам није могла помоћи 90-тих година јер је сама била у кризи и под шапом САД. Од 2000. године до сад власт Србије (нарочито ДС и Г17) није искористила економски успон Русије, Кине и других држава и стално је Русији окретала леђа а јурила ка западу и ЕУ која нас нити воли нити жели (осим да нас искоришћава као јефтину радну снагу и наше сировине) а сада све више нити може да нам помогне.

Економски препород Србије почео је уз помоћ Русије, али пре свега десиће се у довољној мери уколико се, ако не остали грађани Србије онда бар, Срби окрену својој духовности – православљу, а ко није те вере и сви ми да се окренемо породичним вредностима, моралу и поштењу у пословању, животу и раду. У том смислу заменик премијера Александар Вучић је почео борбу против корупције по Путиновом моделу, како је и Путин почео са препородом Русије. Питање је само докле ће Вучић стићи и да ли ће истрајати, јер неморал, криминал и корупција се укоренила не само међу тајкунима и интелектуалцима, него и међу средњим и малим приватницима и самим обичним радницима.

Од пропасти комунизма који је учио да је скоро све друштвена имовина и да свако из ње може да узима према својим потребама, народ је почео да краде свуда и све што је стигао, и то су крали скоро сви од директора до последњег радника и портира. У протеклих 20 година а нарочито од 2000. године и доласка ДОС-а на власт, поштено није могло да се заради у Србији, осим тек толико да се преживи.

Духовни, морални и економски препород и уздизање доноси и повећање наталитета који је у Русији скочио због тога, а томе се надамо и у Србији. Исто тако Српска православна Црква и друге верске заједнице у Србији не треба да буду неми посматрачи стојећи по страни него да се активно укључе у духовни и материјални препород Србије и њених грађана. Они као духовници имају одговорност према својим верницима и свим људима који имају не само душу него и тело у овоземљском животу.

Ето, неких смерница за размишљање, од мене. За сад толико. Слава Богу! Тражимо од Бога помоћ и добићемо је. Нисмо се довољно и правилно молили Богу па нисмо ни добили. А Господ наш Исус Христос каже у Јеванђељу: „Тражите и наћи ћете, куцајте и отвориће вам се!“, „Веруј и биће ти“, „По вери вашој нека вам буде“, и слично.

Владимир Јанковић, Београд, Србија
vjbgdser@eunet.rs

http://vk.com/id156526715 профил
http://www.facebook.com/vladimir.jankovic.vlada профил
http://www.facebook.com/groups/pravoslavnasrbskazajednica/ Група коју сам основао у јануару
2012. „Православна србска заједница“
http://www.facebook.com/groups/realmadridka/ Група „Руско србско братство“
http://pravoslavnasrbskazajednica.blogspot.com/

Категорије:АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

1 reply »

  1. Веома кратко и јасно.Надам се да ће овакви текстови и коментари унети мало светлости у помућени и збуњени разум у Срба, којима и сам припадам, са поносом.Хвала аутору текста.

    Свиђа ми се