ДЕШАВА СЕ...

Каталонија: Војна претња из Мадрида


24. 10. 2012 21:20 | Танјуг

Брисел – Чланови Европског парламента из Каталоније узнемирили су шпанску јавност, упозоривши на војну претњу из Мадрида и затраживши интервенцију ЕУ. Четири члана ЕП упозорили су у писму Бриселу на војну претњу североисточном шпанском региону Каталонији, у којем се све чешће чују захтеви за проглашење независности од остатка Шпаније.

„Пишемо вам да бисмо изразили дубоку забринутост због низа претњи употребом војне силе против каталонског народа“, наводи се у писму упућеном европској комесарки за правосуђе Вивијан Рединг.

Чланови парламента подсетли су и да су 11. септембра ове године, на национални дан Каталоније, стотине хиљада људи изашло на улице, тражећи независност, пренео је АФП.

Масовни протести навели су каталонског председника Артура Маса да распише превремене изборе 25. новембра, са циљем да организује референдум о „самоопредељењу“.

Чланови ЕП, међутим, тврде да многи, укључујући и високе војне званичнике, од тада поручују да шпанске оружане снаге имају уставну обавезу да гарантују територијални интегритет Шпаније.

„Овакве претње ограничавају демократију у Шпанији и Каталонији, као и слободу изражавања и окупљања народа Каталоније. У таквим околностима, ЕУ би требало превентивно да интервенише како би гарантовала да сукоб у Каталонији буде решен на миран, демократски начин“, наводе посланици у писму датираном 22. октобра.

У писму се тражи и да Брисел „изда јавно саопштење у коме ће инсистирати да се из јавних дебата повуку свака војна претња или употреба силе, као начина решавања овог политичког конфликта“.