Војводина

Темерин: Псовали Србе, звали Хитлера


Због туче у Темерину, ухапшена седморица осумњичених за изазивање верске и расне мржње. Осумњичени били обучени у црно и носили обележја Покрета 64 жупаније

23.10.2012. новости.рс

ПОЛИЦИЈА је 24 сата после инцидента у Темерину, ухапсила седморицу припадника Покрета 64 жупаније и осумњичила за изазивање националне, верске и расне мржње и нетрпељивости. Полицијско задржавање до 48 сати одређено је Атили О. (23), Роберту О. (20) и Чонгору К. (20) из Темерина, Норберту К. (33) и Корнелу К. (21) из Бечеја и Томасу Ш. (18) и Флориану А. (18) из Аде. Они ће у среду бити приведени на саслушање истражном судији Вишег суда у Новом Саду.

Седморица осумњичених младића, сазнајемо незванично, обучена у црно, што је својствено припадницима озлоглашеног покрета, у ноћи између суботе и недеље ушла су у један кафић у Улици ЈНА 150 у Темерину. Присутне госте су поздрављали нацистичким поздравом „Зиг хајл“, притом су их гурали и вређали на националној основи, псујући им „мајку српску“.

Младићи који су на одећи имали обележја Покрета 64 жупаније, сумњиче се, како је у уторак саопштила Полицијска управа у Новом Саду, да су испред објекта насрнули на двојицу Темеринаца, Дениса Р. (23) и Мирка Б. (23), и ударајући их рукама и ногама, нанели им лакше повреде.

ИНЦИДЕНТИ

У РАЗМАКУ од свега неколико дана септембра прошле године, у Темерину су забележена два инцидента. Најпре су 11. септембра у послепоноћним сатима испред кафића „М 1“ претучена петорица малолетних Срба, а неки од нападача су имали обележја Покрета 64 жупаније. Затим је 26. септембра 2011. група ученика мађарске националности претукла 16-годишњег Србина.

Полиција је у стану који користи Роберт О. пронашла једну аутоматску пушку и различите делове за ову врсту оружја, ваздушну пушку у деловима, стартни пиштољ, десет комада муниције, мачету, као и пропагандни материјал Покрета 64 жупаније. Против њега ће, како се прецизира у полицијском саопштењу, бити поднета кривична пријава и због недозвољеног држања оружја и експлозивних материја.

Неки од ухапшених су, по незваничним сазнањима, учествовали и у инциденту почетком октобра у Бечеју, када је десеточлана група, која је носила мађарска националистичка обележја, вређала присутне у једном кафићу, а затим изазвала и неколико туча. Полиција у том граду је, по незваничним информацијама, раније, због туче, поднела кривичне пријаве против мештана Корнела К. и Норберта К., које је новосадска полиција ухапсила у понедељак увече због сумње да су изазивали националну, верску и расну мржњу и нетрпељивост у Темерину.

1 reply »