Други пишу

Сви знали за Мерчепове злочине


БИВШИ пензионисани генерал ЈНА и Хрватске војске Антун Тус на суђењу Томиславу Мерчепу у Загребу потврдио је да се и деведесетих година, када су почели сукоби у бившој Југославији, знало да Мерчепова јединица чини злочине. Уз то мерчеповци нису ни поштовали наредбе, па је Мерчеп два пута избегао да учествује у борбама у Вуковару.

23.10.2012. ЗАГРЕБ, СПЕЦИЈАЛНО ЗА НОВОСТИ, Ј. КНЕЖЕВИЋ

Томислав Мерчеп

Иако је из Загреба стигла наредба да Мерчепови људи покушају да одбране нека села око Вуковара, они се тамо једноставно нису појавили. Образложење ником нису дали, а тако су се понашали и другде, па је увек било нејасно ко директно командује мерчеповцима. Исто тако, Мерчеп је својим људима заповедио да се повуку у време када је припреман пробој према Вуковару, а разлог те наредбе ником није био јасан.

ШУШАК

АНТОН Тус је посведочио да је Мерчепа најчешће покривао тадашњи министар одбране Гојко Шушак, али и многи из хрватског политичког и војног врха. Било је и притисака на Туса да се додели Мерчепу чин у Хрватској војсци, али је то одбијено, јер формално није припадао војсци. На крају се са таквим ставом сложио и Туђман, иако су га уверавали да би Мерчепа „требало наградити“.

Због свега тога је, како је на суду потврдио Тус, тадашњи главни инспектор Хрватске војске Мартин Шпегељ написао крајње негативан извештај о Мерчепу и јединици, који је на увид добио Фрањо Туђман. Шпегељ је тражио да се Мерчепови људи разоружају, а тадашњег хрватског председника је упознао са чињеницом да су умешани у бројне злочине.

Тусово сведочење само је једно у низу које показује да су и Туђман и његови министри добро знали за злочине према Србима који су у то време чиниле многе јединице на терену. Међутим, упркос писаним извештајима и бројним исказима који су дошли до Туђмана и војног врха Хрватске, ништа се није предузимало. Тако је и Мерчеп могао даље да настави са злочинима, уз благонаклон став званичног Загреба.

Дуго после сукоба у бившој Југославији желело се приказати како хрватски политички и војни врх није знао за злочине почињене над Србима, али су недавна сведочења у процесу против Мерчепа показала другу истину.

Притужбе на Мерчепа долазиле су и из других крајева Хрватске, па је и војни заповедник Бјеловара детаљно описао што раде припадници јединице која је припадала МУП-у. У једном извештају је писало да МУП-ова јединица под заповедништвом Мерчепа треба да се врати у Загреб и да јој се забрани дејство, али то никада није проведено.

Ни административно никада није до краја решен статус Мерчепове јединице, па званично није донешена ни одлука ко је формални заповедник јединице.