Иван Нинић

НИНИЋ: Донатор ДС ухапшен као вођа „царинске мафије“


Донатор ДС ухапшен као вођа „царинске мафије“

22 октобар 2012, СРБски ФБРепортер

Пише: Иван Нинић

Жарко Радоњић, ухапшен под сумњом да је организатор криминалне групе која је малверзацијама на увозу и царињењу робе оштетила буџет Србије за око 10 милиона евра, власник је предузећа Метрополит д.о.о. које је донирало 400.000 динара Демократској странци, показују подаци које је истраживала Пиштаљка.

 

У финансијском извештају који је на свом сајту објавила Демократска странка наводи се да је 3. маја 2012. (три дана пред одржавање избора) од предузећа Метрополит примљена донација од 400.000 динара. У рубрици која означава место наводи се Суботица, што осим седишта донатора може да указује да је стварни корисник ове донације био Општински одбор ДС у Суботици, на чијем челу је Модест Дулић, брат бившег министра и посланика ДС Оливера Дулића. Подаци АПР-а показују да је директор и власник фирме за увоз-извоз и шпедицију Метрополит Жељко Радоњић, који је уједно и сувласник предузећа за увоз-извоз и шпедицију Моравекс д.о.о. из Суботице.

 

Припадници СБПОК-а и Жандармерије су у акцији „Базар“ 31. маја ове године ухапсили 22 лица и то осам службеника Управе царина и четрнаест директора, односно привредника, међу којима је био и Радоњић. Између осталог, тада је извршен претрес куће Нермина Смаиловића, брата муфтије Муамера Зукорлића, јер је на тој адреси регистрована фирма Нермекс д.о.о. која је предмет истраге. Смаиловић је био приведен на саслушање, а потом пуштен.

 

Ова криминална група названа „царинском мафијом“, према наводима МУП-а и Тужилаштва за организовани криминал, нанела је штету буџету Србије од милијарду динара, односно 10 милиона евра. Власници и директoри предузећа су увозили текстилну робу и одећу из држава ЕУ и евроазијских земаља, а потом су преко фиктивних фактура у договору са цариницима робу царинили по умањеним ценама. Према писању медија, као организатор криминалне групе означен је управо Жарко Радоњић. Полиција је ухапсила и сувласника истог предузећа Дејана Антића, који је иначе председник одбора Социјалдемократске партије у Суботици.

 

Друга Радоњићева фирма, Метрополит, која се у званичним извештајима појављује као финансијер ДС, такође се доводи у везу са незаконитим активностима приликом увоза и царињења робе. Тужилаштво тврди да је ухапшена криминална група деловала још од 2009. године, што додатно баца сенку на порекло новца које је Метрополит донирао Демократској странци. У прилог томе иде и изјава Слободана Хомена да је Дирекција за управљање одузетом имовином привремено запленила 314.095 евра, 1.300 швајцарских франака и 800 америчких долара од „припадника криминалне групе“ Жарка Радоњића и Дејана Антића.

 

Ово није једини случај да су донатори Демократске странке правна лица чије је пословање под лупом полиције и правосудних органа. Недавно је у јавности обелодањен податак да је фирма Интелком д.о.о. из Београда 10. маја ове године донирала пет милиона динара за кампању ДС. Власник ове фирме је кипарско предузеће „Eymard limited“ које истовремено и власник фирме Нуба инвест д.о.о. из Београда. Због сумње да је издавањем дозвола Нуби инвест за постављање оптичких каблова дуж аутопутева у Србији прибавио милионску противправну корист, тужилаштво је подигло оптужни предлог против бившег министра животне средине и просторног планирања Оливера Дулића.

 

Извор: http://pistaljka.rs/home/read/289