Влада

Николић: Нама траже Косово, а Македонији грб и име


Србији постављен много тежи захтев него Македонији, каже председник Томислав Николић. Неће бити нове Југославије. Ни Тадић, ни Ђилас нису добри

21.10.2012. Вечерње новости, Танјуг

Председник Србије Томислав Николић изјавио је у недељу да је Србији препрека на европском путу то што неће да прихвати да јој се одузме део територије, а Македонији што одбија да прихвати да се одрекне имена, грба и заставе.

Председник Србије
Томислав Николић

„Знам да Македонија, докле год има тај назив, грб и заставу и докле год они буду проблем Грчкој, неће моћи да буде чланица Европске уније… Као што ви, чини ми се, без угрожености територије, само са угроженошћу поноса, одбијате да прихватите оно што вам намећу, тако и ми одбијамо да прихватимо одузимање територије, што је мого тежи захтев“, рекао је Николић у интервјуу македонској Телевизији Сител.

Николић је додао да у свим разговорима са званичницима ЕУ отворено каже да је немогуће да се у наредних 100 година у Србији роди онај који би прихватио независност Косова и Метохије.

НЕМА НОВЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

Председник Србије је одбацио могућност да у будућности земље бивше Југославије поново буду у неком облику заједништва, истакавши да и евентуалну такву своју жељу не може да намеће другима, када мисле да ће боље да напредују сами.
„Ми смо се разишли када није требало, наравно да бисмо једноставније и лакше ушли у ЕУ да смо остали заједно, не би имали ове проблеме“, рекао је Николић.

Према његовим речима, ако неко из Европе буде рекао „да то није проблем за улазак Србије у ЕУ, да све друго Србија треба да уради, а да ће то питање доћи на крају, он не може да се понаша као неко ко не види да у ствари помаже да се призна независно Косово“.

„Не могу да кажем да ћемо брзо бити у Европској унији, могу да кажем да се надам, али ја ћу пре да се склоним него да омогућим да у Унију уђемо без Косова. Онај ко у мени буде тражио савезника за то, наићи ће на затоврена врата“, рекао је Николић.

Председник Николић поручио је Македонцима да Србија има разумевања за проблем њихове државе, али и указао да је та земља признала независност српске покрајине.

„Ми вас познајемо као Македонију, а не као бившу југословенску републику, што свет захтева и што је и Македонија морала да прихвати да би наставила да живи и да се бори. Гледајте да испуните све услове. Знам да нећете испунити услов који би понизио Македонију и ја то ценим, али гледајте да понекад своје политичаре наведете на то да поштују став Србије да без Косова и Метохије неће у ЕУ“, рекао је Николић.

Он сматра да Македонија има сличан проблем као Србија и да ће се, уколико буде упорно инсистирала на томе да оно што је њено буде њено, наћи на лошој листи.

Одговарајући на питање о проблему који Македонија има због непрестаних и вишедеценијских захтева Албанаца за експанзијом, Николић је рекао да могу македонски политичари да набију главу у песак, али да ће имати српски проблем за 20 година, јер време не ради за државу, већ ради за сепаратисте.

„Када једном остваре права у оквиру територије Србије, позиваће се на та права у свим другим државама. Како да кажете да имају право на своју државу на Косову, а немају у Македонији, како да кажете да имају право на државу на територији Косова, а немају право на аутономију у Грчкој или у Црној Гори“, рекао је Николић.

Он је додао да су српски политичари добили уверавања да се никада неће дозволити да се споје Косово и Албанија, али да је то била лаж и у прилог томе навео да је Косово већ добило позивни поштански знак, да се граде и аутопут и пруга који ће повезати Приштину са Драчом.

„Прави се албанска држава на територији Балканског полуострва која још 30 година неће бити уређена као Македонија и Србија и за тих 30 година свашта ће да се десити“, додао је Николић.

Председник Србије је рекао и да је први политичар који је учинио нешто за Македонце у Србији што до сада нико није – када је састављана посланичка листа СНС за парламентарне изборе, позвао је странку македонске мањине да буде на тој листи и сада имају једног посланика у парламенту.

Председник Србије Томислав Николић боравиће следеље недеље у званичној посети Скопљу, на позив македонског председника Ђорђа Иванова, речено је Танјугу у кабинету председника Македоније.

Посета Николића Скопљу, која је, како су казали у кабинету Иванова, раније планирана, трајаће од 26. до 28. октобра.

НИСАМ ЉУТ НА ЈОСИПОВИЋА

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да није љут на председника Хрватске Иву Јосиповића, да не зна разлог његове љутње и да ће прихватити разговор када га Јосиповић буде позвао.
„Чекам да се одљути. Ја не живим у прошлости. Не питам кад је ко против кога ратовао, то може само да јубилејима да се говори, или како је изгледао рат. Данашњој деци говорити о рату, а не причати им шта их чека сутра је бесмислено“, рекао је Николић у интервјуу македонској телевизији „Сител“.
Говорећи о Хрватској која је на улазу у ЕУ, Николић каже да је она и даље прихватљива за Унију иако није решила проблем протераних Срба.
„Хрватска није решила проблем Срба које је протерала, којима није вратила имовину и којима не дозвољава да уживају у њој, није им омогућила ни миминум основних људских права, али је из неког разлога прихватљива за ЕУ“, казао је Николић. Николић је додао да ће Србија наставити „мирно и стрпљиво са Хрватском да уређује своје односе“ и отклања нерешена питања.
„Позвао сам хрватске предсатвнике да кажу која питања Србија није решила, да можемо да их решимо, али сам зато отворио низ питања које Хрватска није решила и неће. Међутим, Хрватска је миљеник ЕУ, увек је била фаворизована, па тако и сада.
Србији се прича о проблему лоших приватизација и лошег урађеног правосуђа, па је то и разлог зашто не можемо да будемо члан ЕУ“, истакао је Николић. Председник Србије је додао да, са друге стране, правосуђе и приватизација у Хрватској нису ништа боље урађени него у Србији, а можда чак и лошије.
„Кад бисте погледали Хрватску како изгледа правосуђе и приватизација и област људских права схватили бисте да је то много лошије урађено него у Србији… Откуд толика разлика међу нама? Ми смо тек кандидати за ЕУ, немамо још датум за отпочињање преговора, а Хрватска ће следеће године постати пуноправни члан“, рекао је Николић.

ДЕЈТОН ЗА БИХ

Говорећи о односу са Републиком Српском и Босном и Херцеговином, Николић је казао да „Србија не својата РС и да је народ у том ентитету тај који одлучује како ће живети“. Николић је подсетио на обавезе које Србија има према РС по Дејтонском споразумом, али и на економску и трговинску сарадњу.
„Не одбацујем централу БиХ у Сарајеву, немам на то право. Ми смо прихватили Дејтонски споразум и по њему је Босна држава састављена од два ентитета“, указао је Николић и додао да та држава не функционише и да „полако нестаје пред нашим очима“. Николић је поручио да није Србија та која ће да погази Босну и Херцеговину.

ПУНА ПОДРШКА ВУЧИЋУ

Николић се осврнуо и на односе са својим до недавно првим сарадником, а сада лидером странке коју је основао.На питање да ли први потпредседник Владе Александар Вучић има његову подршку, Николић је одговорио потврдно.
„Ја сам га поставио на то место. Други човек у Србији то не би могао да обавља и Вучићева енергија се полако већ пренела и на полицију и тужилаштво… Вучић неће стати док не истражи сав криминал и док сви криминалци не оду у затвор и ту има моју потпуну подршклу“, уверен је Николић.

НИ ТАДИЋ, НИ ЂИЛАС

Упитан да ли СНС „намерно“ подржава заменика председника ДС Драгана Ђиласа, јер он нема „политички капацитет“ у странци, Николић је рекао да га не интересује ко ће победити на тим страначким изборима.
„Волео бих да победи Тадић кога је СНС победила. Увек је добро за противника имати онога кога си победио. Мене баш брига ко ће да победи у ДС. Не ваљају ни један, ни други. То су исти људи, само ће да се расподеле у два табора“, казао је Николић.
Како је рекао, међу њима има оних који су били министри, лоши министри, има и богатих, али и криминалаца који су то постали кад су постали министри.
„У тој њиховој прљавој игри само се открива колико су били лоши, али ће СНС дуго година да их побеђује. Ђилас се у политику не разуме“, сматра је Николић. Он је додао да њих двојица, Тадић и Ђилас, немају довољно енергије и да би он лично за посао лидера странке тражио неког трећег.